מחסור החשמל בטייוואן, אשר גרם לשלוש הפסקות חשמל משמעותיות בשבע השנים האחרונות, מאיים על תעשיית השבבים שלה. למרות שדרוגי תשתיות החשמל שבוצעו לאחרונה, הסיכונים לפגיעה בייצור השבבים נותרו משמעותיים, קובעים חוקרי מכון המחקר Lines Institute
תעשיית השבבים של טייוואן, המובלת על ידי חברת Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), היא חלק מהותי מהכלכלה העולמית. ייצור השבבים הוא תהליך תעשייתי עתיר אנרגיה, הדורש כמויות גדולות של חשמל. למעשה, בשנת 2023 צרכה TSMC כמעט 25,000 ג'יגה-וואט שעה של אנרגיה, כאשר רוב הכוח הזה סופק על ידי רשת החשמל של טייוואן. בשל החשיבות הכלכלית של תעשייה זו, כל שיבוש באספקת האנרגיה בטייוואן עלול להשפיע לא רק על הכלכלה המקומית, אלא גם על השווקים הגלובליים.
כך צופים Chaouki Ghenai ו-Eugene Chausovsky. מחברת המחקר האמריקנית New Lines Institute.
לדברי השניים, טייוואן תלויה בצורה משמעותית בייבוא של מקורות אנרגיה, עם כ-97% מהאנרגיה המיוצרת בה מבוססת על דלקים מיובאים כמו נפט, גז טבעי נוזלי (LNG) ופחם. הגז הטבעי הנוזלי, למשל, מיובא בעיקר מאוסטרליה, קטאר וארצות הברית, כשהם מהווים יחד מעל ל-70% מהייבוא. תלות זו חושפת את טייוואן לסיכונים גדולים הנובעים מהשפעות גיאופוליטיות והפרעות בשרשרת האספקה.
האתגרים האנרגטיים של טייוואן
על אף המאמצים המוגברים של ממשלת טייוואן לעבור לאנרגיות מתחדשות ולצמצם את השימוש בדלקים פוסיליים, הייצור המקומי של אנרגיה מתחדשת מהווה רק כ-10% מסך ייצור החשמל במדינה. התלות הגבוהה בדלקים מיובאים מחייבת את טייוואן לפתח אסטרטגיות לטווח ארוך שמטרתן להבטיח את ביטחון האנרגיה שלה ולצמצם את התלות במקורות חיצוניים.
מחסור החשמל בטייוואן, אשר גרם לשלוש הפסקות חשמל משמעותיות בשבע השנים האחרונות, מאיים על תעשיית השבבים שלה. למרות שדרוגי תשתיות החשמל שבוצעו לאחרונה, הסיכונים לפגיעה בייצור השבבים נותרו משמעותיים. כל הפסקת חשמל בלתי צפויה עלולה לגרום להפסדים כבדים, ולכן נדרש מענה מיידי להבטחת יציבות אספקת האנרגיה.
השלכות גיאופוליטיות על אספקת האנרגיה
בשל המתיחות הגיאופוליטית בין ארצות הברית וסין, היבט נוסף של ביטחון האנרגיה בטייוואן נוגע לסיכון האפשרי שנובע מהתחרות על מעברי הים המרכזיים, כגון ים סין הדרומי ומצרי טייוואן. מעבר לכך, סין מגבירה את הלחצים הפוליטיים על מדינות אחרות להפסיק את קשרי הסחר והדיפלומטיה עם טייוואן, דבר המעצים את אי הוודאות באספקת האנרגיה שלה.
שיבושים באספקת האנרגיה, הנובעים מאירועים גיאופוליטיים, יכולים להשפיע ישירות על תעשיית השבבים ולגרום להשלכות חמורות על הכלכלה העולמית. לכן, טייוואן חייבת להרחיב את שיתוף הפעולה שלה עם מדינות אחרות, לקדם אנרגיה מתחדשת ולהפחית את התלות בייבוא על מנת לשפר את הביטחון האנרגטי שלה.
אתגרים והתפתחויות בתעשיית השבבים
ככל שהדרישה לשבבים מתקדמים עולה, תעשיית השבבים הטייוואנית מתמודדת עם צרכים הולכים וגוברים באנרגיה. תהליכי הייצור המתקדמים יותר דורשים כמויות חשמל גבוהות יותר, דבר המחייב את טייוואן למצוא פתרונות לאתגרים אלו. אחד הפתרונות המרכזיים הוא המעבר לשימוש באנרגיות מתחדשות וייעול תהליכי הייצור.
נוסף על כך, תעשיית השבבים שואפת להפחית את ההשפעה הסביבתית שלה על ידי מעבר לשימוש במקורות אנרגיה ירוקים יותר, כמו רוח ושמש, ועל ידי ייעול תהליכי הייצור כדי לצמצם את פליטות הפחמן. חברות רבות, כולל TSMC, מציבות לעצמן יעדים שאפתניים של שימוש באנרגיות מתחדשות ושל הפחתת צריכת האנרגיה בתהליכי הייצור שלהן.
לסיכום כותבים החוקרים: "כדי להתמודד עם האתגרים האנרגטיים והגיאופוליטיים שמולם ניצבת טייוואן, יש להגביר את מאמצי השדרוג והגיוון של מקורות האנרגיה במדינה. השקעה באנרגיות מתחדשות, שיפור יעילות האנרגיה ושיתוף פעולה עם מדינות אחרות יכולים לסייע להבטיח את המשך יציבותה של תעשיית השבבים בטייוואן ואת תרומתה לכלכלה העולמית. שילוב של מדיניות אנרגיה חכמה עם חדשנות בתעשיית השבבים יאפשרו לטייוואן לשמור על מעמדה כמובילה עולמית בתחום, תוך שמירה על ביטחון האנרגיה שלה והפחתת הסיכונים הסביבתיים והכלכליים."