התכנית הוכנה בחודש האחרון על-ידי צוות משותף של משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, רשות החדשנות ונציגים מטעם ח"הכ מנסור עבאס במטרה לייצר תכנית חמש שנתית שתפיק אימפקט אמיתי ומשמעותי בחברה הערבית. התכנית גובשה והיא כוללת היבטים רבים ושונים: אמצעים להכשרת מועסקים, פיתוח חברות סטארטאפ ותכניות שמלוות את כל פניי המדע וההייטק
לאור משבר ההון האנושי החמור אליו נקלע ענף ההייטק, עם כניסתה לתפקיד הנחתה השרה את משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה רשות החדשנות, תוך תיאום עם חה״כ מנסור עבאס, לבנות תכנית לחברה הערבית בהייטק ובמדע גם כחלק מהיעד הלאומי של 15% תעסוקה בהייטק וגם מרצון להגביל מוביליות חברתית ולצמצם פערים בחברה.
כיום, יש תת-ייצוג בולט למגזרים שונים בהייטק: רק 3% עובדים חרדים ו-2% עובדים מהחברה הערבית. יש שיעור נמוך של ערבים וערביות שלומדים מתמטיקה, סטטיסטיקה, הנדסה ושאר המקצועות הנדרשים לתחומי ההייטק (בין 5%-10% בלבד מהסטודנטים לתארים מתקדמים במקצועות אלו הינם ערבים). היום, ישנה קורילציה גבוהה בין המקום בו אדם נולד לבין הסיכויים שלו לעבוד בהייטק. ילד מאום אל פחם או ראמה וילדה מסכנין או מעכו הם כמעט חסרי סיכוי להשתלב בעולמות הללו.
התכנית הוכנה בחודש האחרון על-ידי צוות משותף של משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, רשות החדשנות ונציגים מטעם ח"הכ מנסור עבאס במטרה לייצר תכנית חמש שנתית שתפיק אימפקט אמיתי ומשמעותי בחברה הערבית. התכנית גובשה והיא כוללת היבטים רבים ושונים: אמצעים להכשרת מועסקים, פיתוח חברות סטארטאפ ותכניות שמלוות את כל פניי המדע וההייטק.
בתחום החינוך, סוכמה תכנית פרטנית לעידוד לימודים של מקצועות הליבה של ההייטק בחברה הערבית (בנוסף לתכנית החינוך המשותפת עם שרת החינוך) במסגרתה יקימו ויתמכו ב-30 מרכזי טכנולוגיה, חלל ורובוטיקה במגזר הערבי כהשלמה למערכת החינוך הפורמאלית ובנוסף יפעילו תכנית השלמה בתחומי החלל והטכנולוגיה הכוללת הקמת מוזיאון מדע, הרחבת פרויקט ״תלמידים בונים לווינים״ והקמת מצפי כוכבים בחברה הערבי.
בתחום המו״פ, יוקמו עוד שני מרכזי מו״פ לחברה הערבית בצפון ולחברה הבדואית בנגב, המרכזים יאפשרו מימון מחקרים ייעודיים שיתפתחו לחברות הייטק שיסייעו לחברה הערבית, שאנו מעריכים שיוכלו להפיק עשרות פטנטים ופיתוחים שיהפכו לאחר מכן לחברות או ימכרו.
בתחום היזמות והתעסוקה; יוקמו מרכזי יזמות טכנולוגית בהייטק, הקמת מרכז יזמות צמוד לבית חולים באזור עם ריכוז אוכלוסייה ערבית גדול, אקסלורייטורים למסחור חברות במגזר ומעורבות, הקמת חממות לפיתוח ותמיכה בחברות חדשות מתפתחות (בשלב הסיד) במגזר, לא רק בתחום הרפואה, ובשיתוף עם קרנות מהמגזר הערבי. זאת לצד תכנית שתעניק תנאי מימון מועדפים למגזר במסגרת פעילות רשות החדשנות.
בנוסף, תפעל רשות החדשנות לקיים הסבות מקצועיות לתפקידי מחקר ופיתוח בהייטק ולהכשרות לתפקידי מעטפת בהייטק.
התכנית מתומחרת בחמש השנים הבאות לפי חלוקה קלנדרית ביצועית בעלות של מעל לחצי מילארד ₪ ועתידה להכלל בתקציב הקרוב. בנוסף, התכנית תחל על כל החברה הערבית לרבות בדואים, דרוזים, ערים מעורבות ועוד.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש הכהן:
"תעשיית ההייטק הישראלית שוברת שיאים של השקעות בהיקיפים של מילארדי דולרים והמחסור בכח אדם איכותי הולך ומחריף. שילוב עובדות ועובדי הייטק מן החברה הערבית הוא צורך דחוף ואינטרס כלכלי אסטרטגי מן המעלה הראשונה. למרות עליה דרמטית במספר הסטודנטיות והסטודנטים הערביים באקדמיה עדיין רק 2% מעובדי ההייטק מגיעים מן החברה הערבית. ברור לחלוטין שעתודות כוח האדם האיכותי של המגזר, עם ההכשרה וההכוונה הראויים, יוכלו לא רק להשתלב בחברות הקיימות – אלא גם ליזום וליצור סטארטאפים וחברות נוספות. ולא כולם צריכים לדעת לתכנת. יש חשיבות גדולה למאות מקצועות הייטק משלימים הנחוצים מאוד לתעשייה בארץ.
התכנית שאני מבקשת לקדם תטפל גם במשבר התעסוקה לטווח הארוך אבל גם תשמש מנוף לאימפקט חברתי בישראל. אחת ממשימות העל החשובות לי ביותר כשרת חדשנות מדע וטכנולוגיה היא ליצור רוח של שותפות בתעשיית ההייטק שתרתום את כל השותפים לעשייה כדי להתגבר על פערים חברתיים ולהגביר מוביליות חברתית. זה נכון בנוגע לחברה הערבית, זה נכון בנוגע לחברה החרדית, וזה נכון לפריפריה הגיאוגרפית כולה. אנחנו צריכים להרחיב את יריעת ההצלחה והשפע של ההייטק גם אל תעסוקת המגזר הערבי. תודה לחה״כ מנסור עבאס על שיתוף הפעולה.״
יו"ר רע"ם, ח״כ מנסור עבאס אמר:
״בנוסף לתוכנית החומש הכלכלית לקידום החברה הערבית שסיכמנו עם הממשלה בעלות של 30 מיליארד שקל, הצלחנו לקדם תוכניות נוספות בתחומים נוספים כמו הלחימה באלימות ופשיעה בעלות של 2.5 מליארד שקל, ועוד תוכנית בתחום קידום ההייטק והמדעים והחדשנות בחברה הערבית בעלות חצי מליארד שקל שסיכמנו מול שרת החדשנות והמדע. החברה הערבית מלאה יכולות וכישרונות ואנרגיות להוביל בתחום זה, וישנם הרבה הזדמנויות שצריך לנצלם, ומטרתנו היא ייצוג הולם כך שלא יפחת אחוז הסטודנטים הערבים העוסקים בתחומי ההייטק במדינה מהאחוז הכללי של האזרחים הערבים מתושבי המדינה שהינו 20%."
שר הביטחון ויו״ר כחול לבן בני גנץ בירך על השקת התוכנית: ״מברך על היוזמה החשובה של שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן על התוכנית המשותפת עם ח״כ מנסור עבאס לשילוב המגזר הערבי בתחומי ההייטק והמדע.
כחול לבן חרטה על דגלה את שילובן של הקבוצות והמגזרים השונים בחברה בחינוך, בתעסוקה ובחברה. שמח על שיתוף הפעולה המבורך, ושואף לתוכניות ושיתופי פעולה בעתיד גם עם אוכלוסיות נוספות״.
פירוט התכנית:
בתחום החינוך המדעי טכנולוגי:
- הקמת מוזיאון מדע במגזר הערבי ותגבור חשיפת והנגשת בתי ספר במגזר הערבי למוזיאוני מדע –כל תלמיד בחברה הערבית ייחשף לחוויות ראשוניות בתחום המדע, הטכנולוגיה והחלל.
- מרכזי מדע, חדשנות וחלל במגזר – חשיפת כלל הילדים במגזר לתחומי מדע וטכנולוגיה וחלל לצורך הגדלת הסיכוי להשתלבות בתעשייה כבוגרים.
- הקמת קבוצות FIRST במגזר הערבי – השתלבות בוגרי התכנית בתחומי המדע והטכנולוגיה.
- הרחבת פרוייקט תב"ל לחברה הערבית – תכנית חינוכים לתלמידים בתקופת התיכון לבניית לוויינים.
- הקמת שני מצפי כוכבים בערים ערביות – הקמת תשתית ארוכת טווח ברשויות הנ"ל, חשיפת האוכלוסייה לתחום החלל והגדלת יכולות העיסוק של האוכלוסייה בתחום החלל.
- שיגור לוויין רמדאן (שת"פ חינוכי עם איחוד האמירויות) – שיגור מצלמה רחת זווית לחלל על גבי לוויין זעיר לצילום יומי של הירח, לחיזוי מדויק של מועדי החגים.
בתחום המו״פ היישומי בחברה הערבית:
- הקמת שלוחות מרכזי מחקר ופיתוח במגזר הבדואי והקמת מרכז מחקר ופיתוח נוסף בחברה הערבית.
- חיזוק מרכזי מחקר ופיתוח הקיימים במגזר.
- יצירת אקסלרטורים לפיתוח ומסחור סטארטאפים.
- הפצת קול קורא למחקרים יעודיים לטובת סוגיות הנוגעות לחברה הערבית.
בתחום היזמות והתעסוקה בהייטק:
- הקמת מרכזים ליזמות טכנולוגית בהייטק – מרכז ידע הנוגע לנושא מסוים, יוצר קהילה יזמית, מספק מרחב משותף לאירועים, מיטאפים ושאר חיבורים. אחד המרכזים יוקם ליד בית חולים עם ריכוז גבוהה של אוכלוסייה ערבית.
- מרכזי האצה – מרכז שבונה תכנית קצובה בזמן )3-6 חדשים) לקבוצה של יזמים (5-20), לרוב בתחום מסוים. מלמד את שלבי המסחור של החברות מבניית תוכנית עסקית ועד תיקוף שוק ותכנית go to market.
- הקמת מועדוני אנג'לים (משקיעים) יהודים-ערבים – להשקעה בחברות שנמצאות בבעלות יזמים ערבים או מעורבת.
- הקמת חממות – מרכזים שמשקיעים בחברות בשלב הפרה סיד או הסיד תמורת אחוזים בחברה. החממה מקימה חברות, או משקיעה בחברה צעירה, מספקת סיוע וליווי טכנולוגי ועסקי ולעיתים תמיכה מימונית נוספת וזאת עד שתוכל החברה להגיע לאבן דרך מימונית. החממות מקימות חברות, מעבירות ידע מאקדמיה לתעשייה, מגייסות צוותים ועושות חיבורים עסקיים.
- תכנית ליזמים מהחברה הערבית- יצירת תנאי מימון מועדפים לחברה הערבית במסגרת ההשקעות של רשות החדשנות.
- תכנית הסבת מקצוע לבעלי תארים בתחומי המדעים המדויקים ומדעי החיים לתפקידי מחקר ופיתוח בתחום ההייטק (מהנדסים).
- הכשרה בעלי תארים מתחומים אחרים לתפקידי מעטפת בהייטק.