ממשלת סין כעסה על יפן ש"התנדבה מרצונה להיות ווסאל של האמריקנים"
האם יפן מתכוונת להגן על טאיוואן מפני כיבוש סיני? כך עולה דווקא ממקורות סיניים. ממשלת סין כעסה על יפן ש"התנדבה להיות פרוקסי של האמריקנים".
לקראת נסיעתו הראשונה של ראש ממשלת יפן סוגה יושיהידו לוושינגטון, ולאחר שנפגש בטוקיו עם בכירים בממשל ביידן פרסמו שרי החוץ והבטחון של שתי המדינות על הצהרה משותפת לפיה "התנהגותה של סין אינה עולה בקנה אחד עם הסדר הבינלאומי הקיים, מציגה אתגרים פוליטיים, כלכליים צבאיים וטכנולוגיים לברית בין שתי המדינות ולקהילה הבינלאומית. " הפסקה השנייה של ההצהרה הייתה למעשה רשימה של דאגות משותפות מהתנהגות סינית, החל מ"התביעות הימיות הבלתי חוקיות של סין ופעילותה בים סין הדרומי דרך הצורך ב"שלום ויציבות במיצר טייוואן" וכלה בדאגות זכויות האדם בשינג'יאנג והונג קונג.
בכך למעשה מסרו הן ארה"ב והן יפן כי הם ערוכים להגן על טאיוון מפני מתקפת השתלטות סינית. טאיוואן כידוע היא אחת משתי המדינות הגדולות בעולם מבחינת ייצור שבבים, פועלות בה חברות כמו TSMC ו-UMC (ההאב השני בגודלו לתחום השבבים נמצא אף הוא לא הרחק – בדרום קוריאה השוכנת בין סין ליפן בצפון.
שר החוץ הסיני וואנג יי הזהיר את עמיתו היפני שלא "להטעות חלק מהמדינות המחזיקות בעמדה מוטה נגד סין", להבטיח שהיחסים הדו צדדיים סדירים ולא להסתבך בעימות כביכול בין המעצמות הגדולות". אמר וואנג לשר החוץ היפני מוטגי טושימיצו בשיחת טלפון ב5 באפריל.
בהקשר זה הוציא משרד החוץ הסיני הודעה לפיה "יפן, המונעת על ידי המטרה האנוכית לעכב את פיתוחה של סין, מתכופפת מרצונה לפעול כווסאל אסטרטגי של ארצות הברית, מרחיקה לכת עד כדי שבירת האמון פגיעה ביחסים עם סין, הזמנת הזאב לבית ובגידה באינטרסים הקולקטיביים של האזור כולו. התנהגות בזויה שכזו היא מאוד לא פופולרית." דברי שר החוץ הסיני.