משבר הקורונה יצר מצב חדש בו אנחנו מבלים יותר בביתנו עם בני משפחותינו, אך גם נתן לנו זמן לעצור ולחשוב על העתיד. לכל אחד מאתנו מסלול חיים. עם סיום המשבר נצטרך להחליט האם בכוונתינו לשנות את אורח חיינו או לחזור לשגרה הישנה. גם אם נבחר בשגרה הישנה לא נוכל להתעלם מהשינויים שיגרום המשבר בדפוסי עבודה, בהקמת תעשיות חדשות או בפיתוח תעשיות אחרות שרק עכשיו התגלתה חשיבותן או הצורך בהם.
מה שבטוח, חשיבות הטכנולוגיות המתקדמות רק תגדל ותתרחב. במאמר זה ( שחולק בגלל אורכו לשני חלקים) פירטתי חמש עשרה תעשיות חדשות או תחומים אשר סביר להניח כי ישתנו משמעותית בעקבות משבר הקורונה.
האם תרצו להיות חלק מהשינוי שיעבור על העולם או רק להנות ממנו כמשקיפים מהצד? קראו והחליטו מה מתאים לכם?
1. מיכשור רפואי – בעקבות משבר הקורונה והמחסור במכונות הנשמה, ערכות בדיקה וציוד מיגון לצוותים הרפואים יוקצו תקציבי עתק ע"י ממשלות לפיתוחים בתחומי רפואה ומיכשור רפואי, מוצרים ביולוגיים ותרופות כימיות, ואף צמידים רפואיים אישים באמצעותם ניתן יהיה לקבל מידע רפואי ראשוני בכל עת על כל אחד מאיתנו (כולל חום גוף, דופק ואף את התיק הרפואי שלו). בנוסף, יוקמו מערכות מידע (ביג דאטה) ארציות הכוללות תיקים רפואים מפורטים של כל אזרח ושיתוף מידע (אנונימי) בין קופות החולים ואולי אפילו בין מדינות במטרה לבצע סטטיסטיקות שבעזרתן ניתן יהיה לשפר שרותים ולהתמודד ביתר הצלחה עם משברים דומים או מחלות אופיניות.
2. ביזור שרשרת אספקה – המשבר חשף את תלותה של הכלכלה העולמית בתשתית היצור בסין. מעתה נצטרך לקחת בחשבון בנוסף ליעילות היצור ומחירים נמוכים גם ביזור היצור שיבטיח שלא "נפקיד את כל הביצים שלנו בסל אחד" או במילים אחרות, בעת משבר במקום אחד על פני הגלובוס נוכל להפנות את היצור שלנו לאתר יצור חלופי במדינה אחרת. הביזור גם יכול לסייע ליצור תחרות בין הספקים שלנו דבר שיוכל לדחוף אותם להיות יעילים יותר במועדי האספקה שלהם ובעלויות היצור.
3. יצור מקומי – תעשיה מקומית הופכת לצורך קיומי בעיתות חירום. במגיפות או במלחמות חשוב לכל מדינה לספק מזון לאוכלוסיתה כמו גם לייצר מוצרים חיונים כגון מוצרי הגיינה ותרופות מבלי להיות תלויים ביצרנים הנמצאים במדינות אחרות. בעתיד, צפוי שנראה מדינות רבות המעודדות יותר מבעבר יצור מקומי ואף משקיעות בכך משאבים מוגדלים. למול עלויות יצור נמוכות במדינות אחרות (בעיקר באסיה) יצור מקומי יתאפשר בעזרת רובוטים ומכונות יצור אוטונומיות שעלותן לאורך זמן פחותה בהרבה וכן בעזרת שימוש מושכל במדפסות תלת מימדיות אשר יאפשרו יעול היצור גם בסדרות קטנות.
4. עבודה מרחוק – הנסיון של חברות וארגונים רבים לנהל את עסקיהן במציאות בה רבים מהעובדים נמצאים בבית, יצור דפוסי עבודה חדשים. חברות רבות תגלנה כי אין להן צורך במשרדים ענקים והתארגנות לעבודה מקוונת תהפוך לפופלארית ויעילה הרבה יותר מבעבר, תוך הסתמכות על קויי תקשורת מהירים במקומות בהם יש תשתית מתאימה לכך ודחיפה להתקנת קווי תקשורת דומים בשאר העולם. בחסות משבר הקורונה מבוצע בימים אלה הניסוי הגדול ביותר בעולם לעבודה מרחוק. זה יתן לאנשים הזדמנות לשנות את אורח החיים שלהם וגם את הצורה בה נהגו לעבוד. ישומים חדשים שכבר קיימים כיום יאפשרו למעסיקים לספק לעובדיהם מחשבים ותוכנות לעבודה מרחוק אך גם להשתמש בכלי ניטור ובקרה בעזרתם יוכלו לדעת את כמות השעות שעובדיהם "בילו" בעבודה גם כשהם בבית.
5. שימוש ברחפנים ומלטי"ם – רחפנים ומל"טים (מטוסים ללא טייס) יוכלו למלא מקומם של אנשים במגוון ישומים. כבר במשבר הנוכחי השתמשו בסין במל"טים כדי לבצע מדידות טמפרטורה של אוכלוסיה תוך שימוש במערכות הדמיה תרמית אינפרה אדומות , להוביל משלוחי מזון ותרופות מבלי לסכן בני אדם, לבצע פעולות חיטוי באיזורים ציבורים צפופים ואף להשקות או לרסס קוטלי מזיקים על שטחי חקלאות נרחבים ללא מגע יד אדם.
6. רובוטים ומכונות אוטונומיות – השימוש ברובוטים לביצוע מטלות רוטיניות יגבר משמעותית ויקטין את התלות בבני אדם לפעולות כמו יצור סדרתי, סיוע בבתי חולים או אפילו סידור מצרכים בסופרמרקטים. מכוניות אוטונומיות יהפכו לאמצעי תחבורה יעיל להובלת סחורות, אנשים ומשלוחים.
7. פינטק ומטבעות הקריפטו – מאז תחילת פברואר צנח שווי מטבע הביטקוין בכ- 50% וכך גם מטבעות הקריפטו אחרים. הירידה המשמעותית בערכם של המטבעות הוירטואלים קשורה למשבר הקורונה אך השפעתה תימשך ככל הנראה גם הרבה לאחר שהמשבר יחלוף כתוצאה מהכרה של רבים כי מי ששולט במדינה שולט גם במערכת הפיננסית הנהוגה בה. השפעת המשבר תבוא לידי ביטוי בהגברת השימוש במערכות המקוונות של הבנקים המאפשרות ביצוע פעולות כספיות ללא צורך בביקור בבנק לשם הפקדות, משיכות או ניהול הכספים שלנו. בעתיד הקרוב אנו צפויים לראות גידול בשימוש בארנק האלקטרוני (חיובים וזיכוים של חשבוננו ישירות מתוך מכשיר הטלפון שלנו) מה שייתר את השימוש בכסף מזומן, שיקים ואולי אף כרטיסי האשראי.
8. שינוי סדרי עדיפיות בתעשיות חסינות משברים – משקיעים רבים בתעשיית ההייטק ובכלל מעדיפים להשקיע במגזרים בעלי פוטנציאל שוק גדול. כעת תכנס למערכת השיקולים שלהם גם השאלה, האם המגזר חסין למשברים. ההערכה היא כי המשקיעים ידירו רגליהם מתחומים רגישים למשברים ויעדיפו להשקיע בתקשורת מהירה, מסחר אלקטרוני ומכונות אוטונומיות. תעשיות כגון תיירות, תעופה בידור ומסעדנות נפגעו אמנם קשה מהמשבר אך עשויות להיות מקור להשקעה אטרקטיבית בתנאים מועדפים למשקיעים בעלי מעוף ונכונות לסיכונים.
עד כאן חלקו הראשון של המאמר. בערב חג הפסח נפרסם את החלק השני.
מאמר מרתק מעורר השראה וחשיבה מעמיקה על היום שאחרי.
מרתק ומשאיר הרבה חומר למחשבה. אין ספק שתיהיה התיחסות דוקא לבלתי מוכר יהיה צורך לשנות הרגלים וסביבה. מחכה לחלק השני.חג שמח
כתבה מרתקת ומעניינת . תודה
מעניין ומעורר מחשבה!
חג אביב שמח ובריאות טובה.
מאד מעניין. ממתין לחלק ב. בהתייחס למטבעות הקריפטו אני חושב שמוקדם עדיין להסיק מסקנות למרות שערכם ירד כפועל יוצא מהמשבר.
מאמר מקיף ומרתק ומעורר חשיבה מעשית על היום שאחרי.