להלן החלק השני של הכתבה על השינויים הצפויים בתחום הטכנולוגיה לאחר משבר הקורונה:
9. נוהלי תעבורה חדשים – טום פרדימן היה זה שהטביע את המושג "העולם הוא שטוח" בספר באותו שם שפרסם בשנת 2005, כלומר שכל העולם הוא כפר אחד גדול. נראה שמגיפת הקורונה עלולה להוביל את תושבי כדור הארץ לתנועה בכיוון ההפוך. אם עד כה עודדו המדינות מדיניות של שמיים פתוחים והיעדר גבולות, כעת תדאג כל מדינה לבצע בדיקות בכל גבולותיה כדי למנוע הפצה מהירה של וירוסים כגון קורונה ומחלות אחרות. לצורך כך תאמצנה המדינות נוהלי בדיקות רפואיות וציוד סריקה במעברי הגבול ובנמלי האויר והים. בהמשך יקבעו נוהלי סריקה ואיתור גם במוקדי התקהלות גדולים כגון קניונים, תיאטראות, ומגרשי ספורט. הדרך לטפל בכמיות גדולות של בני אדם מבלי לפגוע בזרימה ובסדר יומם של התושבים יעשה ע"י שימוש בצמידים רפואיים אישים שיוכלו לשדר את המידע האישי בצורה קלה ומהירה לסורקים מהירים שיותקנו בכל מקום. מידע רפואי על כל אחד מאזרחי המדינה ישמר במאגר נתונים מרכזי תוך יכולת לשלוף אותו בכל רגע נתון.
10. קניות מקוונות ורכישות אוטומטיות – בעוד כמות המערכות לקניות באינטרנט ומסחר אלקטרוני גדל משמעותית בשנים האחרונות, יש לצפות כי המשבר הנוכחי יגביר את קצב הרכישות המקוונות עוד יותר ובמקביל יפתח את הקמעונאות הבלתי מאוישת. ישנם עדיין פריטים רבים שאנשים מעדיפים לקנות בעולם האמיתי. בעיקר מוצרי מזון טריים או מוצרי ביגוד שחלק מהאוכלוסיה מעדיף לרכוש לאחר מישוש ומדידה. המשבר הנוכחי יאיץ את האפשרות לרכוש בחניות פיזיות אך אוטומטיות שם ניתן יהיה לרכוש מוצרים ע"י חיוב אוטומטי של כרטיס האשראי ומבלי הצורך לעבור דרך קופות מאוישות. במקביל, יתאפשר לקונים להזמין את המוצרים הדרושים להם באמצעות האינטרנט ורק להגיע לסופרמרקט המקומי או לחנות הנוחות הקרובה כדי לאסוף את המוצרים ללא צורך אפילו לצאת מרכבם. כל זה יגובה כמובן במערכות אבטחת נתונים מתקדמות עוד יותר מהקיים.
11. משלוחים – המשמעות המיידית של עבודה, בילוי, ואכילה בבית היא צמיחה עצומה בכמות המשלוחים של מזון גולמי, ארוחות מוכנות וקניות באינטרנט. בטווח הקרוב רוב המשלוחים יעשו ע"י שליחים אנושים דרך חברות שליחים, דואר, ושרותי משלוח חבילות אך בעוד כמה שנים יש סיכוי טוב שרוב המשלוחים יעשו ע"י רכבים לא מאוישים או רחפנים אוטונומים.
12. רפואה מרחוק – בעזרת טכנולוגיות בינה מלאכותית ותקשורת מהירה יתפתחו שרותי הרפואה מרחוק ויאפשרו תמיכה בכמות אדירה של מטופלים ללא צורך להגיע למרפאות ובתי חולים וללא סיכון הצוות הרפואי. כבר כעת נפתחו בסין פלטפורמות שירותי רפואה מקוונות, שהשיקו שירותי אבחון מקוונים עבור תסמיני וירוס הקורונה כדי להימנע מביקורים מיותרים בבתי חולים. תהליכים של הנגשת שירותי רפואה דיגיטלית, שכבר היו בתהליכי מימוש מתקדמים יואצו בעקבות המשבר הנוכחי ויהפכו לנורמה מקובלת על רבים. השירותים מרחוק יכללו ביצוע בדיקות רפואיות מהבית, דיאגנוסטיקה באמצעות אפליקציה בטלפון החכם, קבלת אבחון מרחוק, צ'אט עם רופא מומחה ואולי אף אספקת תרופות לבתי המטופלים באמצעות רחפנים.
13. חינוך מרחוק – משבר הקורונה גרם לרבים להבין ולהעריך את יתרונות הלימוד מרחוק. כבר כעת מערכת החינוך בישראל עברה ללמידה מקוונת וכך נעשה גם במדינות אחרות אך המערכות הקיימות צפויות להשתכלל מאד ולאפשר לרבים ללמד בצורה מקוונת באופן אישי או אפילו בכיתות לימוד ווירטואליות מבלי לצאת מהבית. תחום ה- EdTech – עזרי חינוך ללימוד מקוון יפרח אף הוא ועימו יגדלו דרמטית מספרי הלומדים דרך המחשב מהבית. בסמסטר האביב הנוכחי מציעה אונב' צינגווה (האוניברסיטה הטובה בסין ללימודי STEM [מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתימטיקה] קרוב ל-4,000 קורסים מקוונים ואילו אונב' פקין (הגדולה ביותר בסין לתחום ללימוד אמנויות] קרוב ל-4,500 קורסים מקוונים. תופעה זו עשויה לגדול בכל העולם, ולאפשר ליותר ויותר אנשים לרכוש השכלה והכשרה מבתיהם וחשוב לא פחות, בעלות אטרקטיבית בהרבה מבעבר.
14. ערים חכמות – משבר הקורונה הבליט את חשיבות ניהול האוכלוסיה ברמת הערים. הנסיון של ערים רבות ישמש אותן כדי להבין את החשיבות של אספקת מידע חיוני לתושביהן בצורה קלה וזמינה באמצעות ישומים ידידותים שיותקנו על כל טלפון חכם ויאפשרו לכל תושב לאתר במהירות את מיקומם של השירותים הציבורים כדוגמת מרפאות מקומיות, או בתי מרקחת פעילים. בד בבד עם אספקת מידע לאוכלוסיה יוכלו ראשי הערים וצוותיהם להיעזר במערכות ביג דטה כדי לאתר התקהליות מסוכנות או הצטברות גדולה מהממוצע של חולים באיזור מסוים מה שיצביע על בעיה נקודתית ויקדם עדכון מהיר של התושבים. נתונים אלו גם יאפשרו להחליט על הפרדת אוכלוסיות בסיכון משאר האוכלוסיה ולפעמים אפילו סגירת עיר שלמה לזמן מה.
15. ממשל זמין באינטרנט – חשיבות הצורך של הממשלות לתקשר עם אזרחי מדינתם באופן שוטף ומיידי התגלה במהלך המשבר ולכן צפוי שהמשבר ישמש תמריץ לממשלות רבות לשפר את השרותים הדיגיטלים שלהם. מערכות מחשבים מתקדמות, שרותי מחשוב ענן ומרכזי עיבוד נתונים חדשים
יאפשרו לממשלה להזרים כספי סיוע לאזרחים ועסקים, ואף יחליפו את הצורך של האזרחים להגיע לסניפים הפיזים של משרדי הממשלה לצורך קבלת מידע, רישום (לשכות האבטלה, טאבו וכו' ) הנפקת תעודות (זהות, דרכון וכו') או לצורך תשלום מיסים. במקביל, עם אימוץ השרותים הדיגיטלים ע"י האזרחים יקטן הצורך בסניפים פיזים וצפוי שסניפים רבים יסגרו או יצמצמו פעילותם.
בסינית המילה משבר מפורשת גם כהזדמנות!
פסק הזמן העומד לרשותכם כעת יכול להיות גם ההזדמנות שלכם להתפתח באופן אישי, להמציא המצאות ולפתח חדשנות. נצלו אותו כדי לחשוב על עתידכם ואם עדיין אין לכם רעיונות יצירתים חישבו אילו כלים או יכולות נמצאים בכם, בחברות שלכם או בקהילה שלכם, ויוכלו לסייע לכם להתקדם באחד ממגוון התחומים שהזכרתי כאן ואולי אף באחרים.
כך תוכלו לחדש, להשתפר ולצמוח מחדש בחודשים הקרובים ובשנים הבאות.
מקסים וחכם
בסינית המלה משבר מפורשת כהזדמנות לרצח המוני בדם קר של עשרות אלפי אנשים בעולם כדי לשפר את מעמדם.