כך אומר מנכ"ל וואלנס גדעון בן צבי בראיון לשלמה גרדמן במפגש הסיליקון קלאב שהתקיים השבוע בת"א ואשר עסק בטכנולוגיה עמוקה (Deep Tech). הוא סבור שלא כל היוניקורנים יחזירו תשואה לקרנות הפנסיה שמשקיעות בהן, אך הוא כמובן אופטימי באשר לוואלנס שמכירותיה מזנקות והיא מעמידה מחסום טכנולוגי למתחרותיה
גדעון בן צבי נושק כבר לגיל 60 וסבר שמיצה את תפקידו כמנהל. לכן העדיף להפוך למשקיע אנג'ל, אבל אז קיבל על עצמו למלא את מקומו של מנכ"ל וואלנס שפרש והוביל את החברה להנפקה מרשימה בתוך שנה וחצי. בן צבי השתתף במפגש הסיליקון קלאב השבוע, והתראיין על הבמה לשלמה גרדמן, יו"ר פורום מנכ"לי הייטק ומנחה המפגש.
בן צבי הוא יזם סדרתי שזכור מכמה אקזיטים בשנות התשעים והאלפיים. לפני שלושה חודשים הוא היכה בפעמון של בורסת נאסד"ק כאשר הנפיק את וואלנס בשווי של למעלה ממיליארד דולר. כאחד מהיוניקורנים מצטנע בן צבי ואומר שמי שאחראי לגל המטורף היא לא רק הטכנולוגיה של אותן חברות אלא סיבה חיצונית – הריבית בגובה אפס שכבר איתנו זמן רב הביאה קרנות פנסיה וגמל לחפש אפיקים חלופיים להשקעה. המכפילים שלא הכרנו נשענים על חוסר אלטרנטיבה להשקעות. יש חברות שאני רואה מסביב שהן חלק מאותם חדי קרן ולדעתי אינם מקום שכדאי לקרנות פנסיה להשקיע בהן כדי לתת תשואה טובה לחבריהם.
גרדמן: ובכל זאת שתף אותנו מה בדיוק עשית?
"לפני כשנה לקחו אותי מהמובטליון העליון כדי לבוא לשלושה חודשים לנהל את וואלנס עם פרישתו של דרור ירושלמי המנכ"ל ולפני שלושה חודשים צלצלתי בפעמון בניו יורק. אני לא רואה בזה אקזיט. זו הזדמנות לעשות טוב. לא כל מצב שבו אנשים יכולים לממש מניות אני רואה בו אקזיט. כאשר אתה מוכר חברה הצרות שנלוות אליה הם של מישהו אחר, בהנפקה הבעיה שלך ועוד אתה מציב מעליה זרקור.
החוכמה של ניהול חברה אחרי מספר הצלחות וגם כשלון אחד הוא שאפשר ללמוד מהנסיון. "אחרי שהקמתי את ליגטורה, ויזקום, וחברות נוספות, הבנתי בדיעבד שצריך מספיק אי רציונליות אך גם שתהיה בוגרת כדי לעשות את הצעד הזה. זו הפנטזיה שאתה יכול לעשות את מה שאחרים לא עשו אבל עדיין להיות ברמה של מציאותיות. אני אוהב מה שטכנולוגיה עושה לאנשים, איך טכנולוגיה משנה מציאות. בניגוד לחברות אחרות שניהלתי בשבבים אתה הכי מרוחק מהלקוח אבל יש בשבבים משהו משנה עולם.
לדוגמה קוויקשונרי של ליגטורה הוא מוצר יותר קלאסי וקל להיקשר עליו רגשית אבל אם אתה רואה מרצדס ואומר יש בה שישה צ'יפים שלך ובלי זה היא לא היתה נוסעת זה קצת יותר מסובך אבל גם יותר מרגש."
"צריך לפעמים גם מזל. לדוגמה חברת Briefcam זינקה בזכות הרצח במרתון של בוסטון. היה לנו מוצר אפילו לא ברמת בטא, בקושי אלפא – פתרון לתמצות וידאו שלוקח 24 שעות צילום ומתמצת אותם לכמה דקות. 800 משטרות בעולם קנו . לא רצינו להילכד במלכודת הדבש של מכירה לממשלות, ועברנו גם ל-B2B. על כך נאמר: "אסון של אחד יכול להיות המזל של השני."
גם בוואלנס היה לנו מזל. הלקוח הראשון היה יצרן של מכונות הנשמה (שכידוע מאוחר יותר, בשנתיים האחרונות הפכו למוצר נדרש). צריך לקחת תובנות שליליות מטעויות שנעשו בחברות שהצליחו. גם בחברות שלא הצליחו, לא הכל היה שלילי וניתן ללמוד דברים טובים גם מחברות שנכשלו.
לרעות חתולים
לשאלתו של גרדמן מדוע החליט לקחת על עצמו את משימת המנכ"ל של וואלנס ענה: "הייתי 13 שנים אנג'ל, ראיתי את ירידת האדנרלין כאשר הפסקתי לעסוק בניהול פעיל. אני משמש דירקטור ומשקיע בוולאנס כבר 10 שנים ומאוד אוהב את החברה. כשדרור פרש הציעו לי כמנכ"ל לשעבר של סטארטפים לנהל זמנית את החברה לשלושה חודשים אבל אחרי חודש וחצי הבנתי שהחלפת מנכל נוספת תהיה רעה לחברה, אחר כך חשבתי שאני יכול לעמוד במשימה והכי חשוב הבנתי שאני רוצה לעשות את זה. זה לא סטוץ. זה תפקיד לכמה שנים, להתחיל לחזור לעליות והירידות ולרכבת ההרים, לרעות חתולים, מנכ"ל שהוא בר מזל עוסק עשרים אחוז במה שמעניין אותו ובשמונים אחוז הוא משמש גננת."
הזום שינה את דרך הניהול. בישיבות חברה אנחנו מדברים רק על דברים שבאחריותו של המנכ"ל. מנכ"ל הוא בעיקר מתווה מפת דרכים. מנכ"ל צריך גם להצליח להעביר מסרים לעובדים מסביב לעולם. פעמים רבות עם אנשים שאינם דוברים את אותה השפה. בזום אין סמול טוק, רבים לא מדברים בשפת אמנו ואתה צריך להפוך את זה למשהו משכנע. אנחנו דואגים לכך שכל העובדים ישתתפו באותה ישיבה, למרות השוני באזורי הזמן בין ישראל יפן וארה"ב.
גרדמן: והנה לא רק הצלחת לנווט את החברה אלא גם הנפקת אותה תוך שנה
בן צבי: אכן הנפקתי את החברה תוך שנה וחצי מיום כניסתי לתפקיד. היו אתגרים מרתקים. כל התקופה עבדתי מול יפן וארה"ב ודאגתי לשמר את ההנהלה. כשעובד עוזב אני נעלב. אתגר אחר היה שבב שלא האמנתי בו והייתי צריך לחתוך. הרגשתי משהו לא נכון ואחרי שהלכתי וקראתי אלף תכתובות עם לקוחות הבנתי שהדיבורים עם הלקוחות הפוטנציאלים זה רק פלירטוט. לא הרגשתי את המעורבות שלהם ורצון אמיתי להשתמש בפתרון שלנו."
כזכור ואלנס מפתחת שבבים המעבירים כמויות גדולות מאוד של נתונים בתווך של כבלים בסביבות מאוד קשות, עולם האודיו וידאו בחדרי ישיבות, בציוד רפואי, וגם במערכות הבידור של הרכב, ובמערכות ADAS שצריכות להעביר נתונים מהמצלמות והמכ"ם למחשב של מערכת הבטיחות ברכב.
"אנחנו צריכים להמר על פתרונות עתידיים או לפצל בעיה שהצלחנו בה. אנחנו לא מספיק חזקים לפתח שבבים שלMe Too . יש המון חברות שעושות הכל בלי מיקוד. כיזמים אנו מתים להתפרס. זה המכשול הכי גדול שלנו.
דאגתי לעבודת צוות בחברה הרבה יותר חלקה, כל תחום השיווק השתנה. החברה לא היתה צריכה סיבוב חד אלא רק מה שצריך כדי להחזיר אותה לימי היזמים. צריך לעמוד על כתפיים של גבוה אחר. הוא עשה עבודה מאוד מרשימה, וחלק מהדבר היה להזכיר כי אם בלי פעילותו לא הייתי פה היום. יישרנו את ההדורים והוא אפילו משמש חבר בדירקטוריון. כשהכיתי על הגונג הוא עמד לידי."
גרדמן: כיצד חברה שמוכרת ב-70 מיליון שווה למעלה ממיליארד האם זה בגלל שאתם Deep Tecg?"
פטנטים הם מחסום טכנולוגי בשבבים. מחסום נוסף הוא היותינו מולטידיסציפלינרים. אנחנו צומחים בקצב מהיר מאוד, והמכירות עדיין לא מבטאות את כל יכולתנו."
סוף כל סוף מישהו שאומר את האמת