כך עולה מדו"ח שפרסמו אתמול מרכז המחקר של IVC, משרד עו"ד מיתר ומג'נטה ונצ'ר פרטנרס שכותרו: דו"ח הפעילות היפנית באקוסיסטם הישראלי
היפנים מעמיקים את השקעותיהם בהייטק הישראלי. כך עולה מדו"ח שפרסמו אתמול מרכז המחקר של IVC, משרד עו"ד מיתר ומג'נטה ונצ'ר פרטנרס שכותרו: דו"ח הפעילות היפנית באקוסיסטם הישראלי.
מהדו"ח עולה כי משנת 2010 עסקאות השקעה יפניות כמעט בכל סוגי חברות ההיי-טק הישראליות צמחו משנה לשנה.
מספר עסקאות ההשקעות והערכות השווי שלהן גדל לאחר 2015 בעקבות ביקורו של ראש הממשלה נתניהו ביפן במאי 2014 וביקורו של ראש ממשלת יפן שינזו אבה בישראל בינואר 2015. משנת 2017 חלה עלייה מתמדת במספר המשקיעים היפנים הפעילים בישראל ומגוון הולך וגדל בסוגי המשקיעים, כולל יצרני רכב, מוסדות פיננסיים, חברות ביטוח וסמנכ"לים, שרבים מהם נכנסו בפעם הראשונה לישראל. שנת 2019 הייתה שנת שיא במהלכה גייסו חברות היי-טק ישראליות מעל 1.5 מיליארד דולר בעסקאות השקעה בהן מעורבים משקיעים יפניים.
מספר עסקאות ההשקעה הכוללות של המשקיעים היפנים במחצית השנייה של העשור כמעט שולש בהשוואה למחצית הראשונה של העשור. במחצית השניה של העשור גם גדלה השתתפות משקיעים יפניים בשלב מוקדם של סבבי ההשקעה לעומת המחצית הראשונה של העשור. משקיעים יפניים החלו לאחרונה להוביל סבבי השקעה של חברות ישראליות בוגרות.
בהתבסס על מידע נכון למחצית הראשונה של 2020שפעילותם של המשקיעים היפנים בחברות הייטק ישראליות לא פחתה ונותרה זהה לפחות לרמה של שנת 2019.
במחצית השנייה של העשור, המשקיעים היפנים התמקדו בחברות הפועלות במגזרי טכנולוגיית המידע, תוכנה ארגונית ומדעי החיים (ציוד רפואי ופארמה). בעקבות התפרצות COVID19, עניין המשקיעים היפנים בתחומים אלה גדל.
מחברי הדו"ח צופים כי טכנולוגיות בריאות ובריאות דיגיטלית יעניינו עוד יותר את היפנים והם ישקיעו בהם בעופן מוגבר. גם חברות AI נמצאות בעדיפות גבוהה כיעד השקעה למשקיעים יפניים.
יפן עדיין חדשה יחסית בשוק ההשקעות בישראל. במהלך העשור האחרון רק 10 חברות ישראליות על ידי גופים יפניים. רכישת Neuroderm על ידי מיצובישי טנאבה בשנת 2017 תמורת סכום מצטבר של 1.1 מיליארד דולר נחשבת לעסקת המיזוגים והרכישות הגדולה ביותר של חברה יפנית בישראל אי פעם.
לדו"ח המלא