לקראת מפגש הסיליקון קלאב שיעסוק בתחום החלל החדש (27/12 מוזאון ארץ ישראל) אנו מביאים דברים שאמר הנשיא הרצוג לפני כשבוע בכנס שהתקיים באיחוד האמירויות, מעצמת חלל בפני עצמה
ב-27/12/22 יתקיים במוזיאון ארץ ישראל בת"א מפגש הסיליקון קלאב שכותרתו: כדור הארץ קטן עליהן – חברות הניו ספייס כובשות את תעשיית ההייטק אנו מביאים את נאומו של הנשיא יצחק הרצוג לפני שבוע (5 בדצמבר 2022).
"אין ספק שבעתיד, גורל האנושות יהיה תלוי בחלל החיצון. אבל בהווה המיידי, הערך האולטימטיבי של טכנולוגיות החלל טמון בהצלת כדור הארץ שכבר יש לנו."
הנשיא יצחק הרצוג נשא נאום מרכזי בדיון החלל באבו דאבי באיחוד האמירויות הערביות. הוועידה, שהתקיימה בחסותו של השייח' מוחמד בן זאיד אל נהיאן, הפגישה מנהיגים לאומיים ותעשייתיים כדי לדון באתגרים ובהזדמנויות העומדים בפני כלכלת החלל העולמית.
נאומו המלא של הנשיא יצחק הרצוג:
"אני שמח מאוד להיות כאן ולקחת חלק בדיון המתוזמן הזה, בחסות ידידי היקר, הנשיא מוחמד בן זאיד. זה עתה הגעתי מבחריין עם אשתי, מיכל, שם ערכנו את הביקור הממלכתי הראשון של נשיא ישראלי בממלכת בחריין, ואני מודה מאוד להוד מלכותו מלך בחריין, חמד בן עיסא אל ח'ליפה."
"אנו עומדים כאן על סף עידן חדש ומהפכני של חקר החלל. השמיים פתוחים כעת למערך מסחרר של שחקנים ציבוריים ופרטיים, המשגרים לוויינים, חיישנים וחלליות אל הלא נודע הגדול. עידן זה יוצר גם הזדמנויות משנות פרדיגמה וגם אתגרים שלא דומים לאלה שהאנושות הכירה אי פעם. התמונות עוצרות הנשימה מטלסקופ ג'יימס ווב, למשל, לא רק לוקחות אותנו לקצוות המוקדמים ביותר של הקוסמוס שלנו. הם גם מעלים את האפשרות של שאלות מדעיות חדשות שאפילו לא ידענו שנוכל לשאול."
"אבל כשהאנושות מביטה למעלה על הכוכבים, אני רוצה להחזיר את הדיון הזה לכדור הארץ; כי אני מאמין שההבטחה הגדולה ביותר של חקר החלל טמונה לא רק בתגליות על כוכבי לכת רחוקים, אלא גם בגילוי מחדש של הפוטנציאל שלנו לשיתוף פעולה, כאן על כוכב הלכת הכחול שאנחנו קוראים לו בית."
"לעתים קרובות אומרים שבמשימות חלל בינלאומיות, ביום הראשון אסטרונאוטים מצביעים על מדינותיהם; ביום השני הם מצביעים על היבשות שלהם, וביום השלישי הם מודעים רק לכדור הארץ אחד. מאות קילומטרים מעל היבשה, גבולות נעלמים ומוחלפים במודעות עזה לכך שכולנו חולקים כדור הארץ אחד, שלכולנו יש חובה משותפת לשמר. ובדיוק כפי שגבולות נעלמים כאשר מסתכלים על כדור הארץ מלמעלה, עלינו לעבוד יחד על פני השסעים האלה, כדי להילחם במשבר האקלים – איום על כולנו."
"אין ספק שבעתיד, גורל האנושות יהיה תלוי בחלל החיצון. אבל בהווה המיידי, הערך האולטימטיבי של טכנולוגיות החלל טמון בהצלת כדור הארץ שכבר יש לנו."
"אני גאה בשיתוף הפעולה ההדוק של ישראל עם נאס"א, סוכנות החלל האירופית ועמיתינו בצרפת, איטליה, גרמניה, יפן, ברזיל ומדינות רבות אחרות. אבל אני גאה במיוחד בשותפות החלל המתפתחת שלנו עם איחוד האמירויות הערביות. שתי המדינות שלנו מובילות באומץ את האזור שלנו לעבר גבולות חדשים בחלל ומשאירות את חותמנו על ההיסטוריה."
"כדוגמה מעוררת השראה, אל תסתכלו רחוק יותר מהלוויין נוגה, פרויקט משותף ישראלי-צרפתי, שמספק כעת נתונים למחקר משותף ישראלי-אמירתי. לוויין נוגה מקיף את כדור הארץ ועוקב מקרוב אחר צמחייה ביערות, בשטחי יבול ובשמורות טבע, ומקרין בחזרה תמונות מולטי-ספקטרליות. במיזם המשותף הראשון שלהן, סוכנויות החלל הישראלית והאמירתית מממנות כעת ניתוח משותף של נתונים אלה על ידי מדענים ישראלים ואמירתיים, שיעזור לנו להבין טוב יותר את הסביבה הגלובלית שלנו ולשתף פעולה בפתרונות חדשים להגנה על הריאות הירוקות של כדור הארץ שלנו."
"לכן, זה קריטי שנעמיק ונרחיב שותפויות רב-לאומיות כאלה, לטובת כדור הארץ שלנו והאזור שלנו, והנה מגיעה הודו עם היכולות הטכנולוגיות העצומות שלה, עם חוכמת תושביה, ותוכנית החלל המרשימה ביותר שלה. כאשר אנו מביטים קדימה לקראת ועידת האקלים הבינלאומית COP28 באיחוד האמירויות, עלינו לעבוד יחד כדי לרתום את כוחן של טכנולוגיות חלל מתקדמות לטיפול במשבר האקלים הדחוף במזרח התיכון ובים התיכון. שיתוף הפעולה שלנו יכול להפוך את האזור היפה שלנו למרכז עולמי של פתרונות אקלים. אני מאמין שאיחוד האמירויות וישראל והודו יכולות להוביל את הדרך עבור האזור כולו, יחד עם ידידינו ושותפינו."
"כולנו מתרשמים עמוקות מההישגים של תוכנית החלל של איחוד האמירויות, כולל משימת מאדים. זוהי התאמה מושלמת עם ישראל, מובילה עולמית בטכנולוגיות ללוויינים זעירים, רזולוציה גבוהה ויכולות חישה מרחוק ואבטחת סייבר בחלל."
"חברים יקרים, יש תחום נוסף, מלבד טכנולוגיות מתקדמות, שבו ההשקעה נותרה קריטית: חינוך חלל לדור הצעיר הוא העתיד. משאב הטבע הגדול ביותר שלנו, הוא הסקרנות של ילדינו, וראיתי את עיניהם נוצצות כמו כוכבים כשהם לומדים על החלל. בישראל הצגנו את תוכנית תב"ל, שכבר עובדת עם תלמידי תיכון מכל רחבי הארץ, יהודים וערבים כאחד. הם בונים, בודקים ומשגרים ננו-לוויינים לחלל, ואז משתמשים בהם כדי לאסוף נתונים ולערוך ניסויים. ישראל מזמינה את כל המדינות כאן לעבוד איתנו כדי להרחיב את התוכנית הזו אזורית ובינלאומית. יחד, נרתום את היצירתיות הקולקטיבית, הגאונות והפלא של נעורינו. ואני רוצה להזמין את כולכם לקחת חלק במיזם המדהים הזה."
"לבסוף, אני רוצה להודות שוב למארח שלנו, הנשיא מוחמד בן זאיד, וכמובן לשר החוץ שייח' עבדאללה בן זאיד. אתם באמת מנהיגי עולם בעלי חזון , ותודה שכינסו את הדיון הזה בחלל. הוא תרם תרומה מצוינת לדיאלוג העולמי על החלל ועזר לנו לפלס נתיב משותף לעתיד בהיר יותר."
"הבה נתקדם הלאה והלאה, לא עם התחרות של מלחמה קרה, אלא עם שיתוף הפעולה של השלום החם שלנו. הבה נרתום את כוחו של החלל להבטחה של כדור הארץ. הבה נביט אל השמיים, כאשר הכוונות שלנו מונחות היטב על הפלנטה שלנו. יחד, אנו יכולים לקחת את חקר החלל לגבהים חדשים ולהציל את כדור הארץ שלנו מעומקים חדשים. היום אנו יכולים לומר – השמיים הם רק הגבול התחתון!"
"במילותיו של המשורר הדגול אבו אל-זאייב אל-מוטנבי, "אם העזתם במרדף אחר התהילה, אל תסתפקו בפחות מהכוכבים". עיידה ע'מארט פי שראף מרום פאלה טקנה בימה דון אלנוג'וומי. תודה רבה לכם".