ממש לפני כמה שעות נחתה בשדה התעופה של טייפה, ננסי פלוסי, יו"ר בית הנבחרים האמריקאי. היתה זו נחיתה לא רכה כלל וכלל שכן הממשל הסיני ניסה בכל כוחו למנוע את ביקורה תוך השמעת איומים על צעדי תגמול חריפים שינקטו הסינים במידה ותבקר בטיוואן.
זו לא היתה הפעם הראשונה שסין מאיימת על טיוואן. בשנים האחרונות נשבע נשיא סין שי ג'ינפינג כמה פעמים כי הוא ידאג לאחד מחדש את סין ואת טיוואן -מדינת האי העצמאית שסין רואה בה חלק משטחה. עד כה זה לא קרה אך כעת, כאשר שי מתקרב לבחירתו לקדנציה שלישית הוא מגביר לא רק את האיומים הוורבלים אלא גם את האיומים המעשים. כך שמענו השבוע כי שעות לפני ביקורה של פלוסי בטאיפיי, שלחו הסינים מספר מטוסים לאזור הגבול הימי, ובמקביל גורם בכיר במימשל הטייואני מסר ל"רויטרס" כי לשכת הנשיאות הטייוואנית הותקפה במתקפת סייבר. גם בשדה התעופה שבו הייתה אמורה לנחות התקבל איום אנונימי על פצצה מספר שעות לפני הנחיתה הצפויה.
ואילו ב- WeChat – הרשת החברתית הפופולרית בסין הופצו סרטונים של משוריינים של צבא סין נעים בהפגנתיות ובצפיפות. ברחובות העיר Xiamen, הנמצאת מול חופי טייוואן. מקור נוסף דיווח על ספינות מלחמה של המשטר הקומוניסטי "שהצטופפו" בגבול הבלתי רשמי בין המדינות, (מעבר צר של כ-180 ק"מ הממוקם בין ים סין המזרחי לדרומי). הספינות "נגעו" בקו הגבול הימי ולאחר מכן שבו על עקבותיהן, בעוד שמטוסי הקרב של צבא טייוואן נשארו בצד השני בהיכון.
למרות כל האיומים הללו נחתה פלוסי בשלום בטאיפיי ובכוונתה לקיים את ביקורה כמתוכנן.
טיוואן הקטנה מהווה כיום מדינה בעלת חשיבות אסטראטגית לרוב מדינות העולם המערבי ובראש וראשונה לארה"ב בזכות מעמדה כמעצמת יצור שבבים החשובה בעולם. חברות כ- TSMC ו –UMC הן שתי חברות יצור השבבים הגדולות בעולם וביחד הן מיצרות כ-50% משבבי העולם. במקרה של TSMC מדובר בחברה המייצרת כיום את השבבים המתקדמים ביותר בעולם כולל אלו של ענקיות הטכנולוגיה אפל, אמזון, גוגל, פייסבוק ואנבידה. אפילו אינטל הודיעה לאחרונה כי היא מתכוונת לייצר כמה מהשבבים המתקדמים ביותר שלה ב- TSMC (מאחר ולא הצליחה לייצרם במפעליה).
אין ספק כי מעצמה כסין מסוגלת להשתלט על טיוואן בקלות ובמהירות אך שי ג'ינפינג יודע שפלישה שכזו תביא למלחמה בין סין לארה"ב אחרי שגם הנשיא טראמפ וגם ג'ו ביידן הבהירו במספר הזדמניות כי לא יתנו לסין לפלוש לטיוואן.
כעת נראה שהסינים מבינים כי מצבם אינו דומה לפלישה של רוסיה לאוקראינה שחשיבותה האסראטגית למערב פחותה בהרבה. לכן, למרות האיומים החריפים מביג'ין, רוב הטיוואנים לא מאמינים כי סין תעז להגיב בצורה שתרגיז את האמריקאים או שתפגע באחיהם החיים בטיוואן ומבחינתם מדובר באיומים בלבד. לכולנו המערב נותר לקוות כי אכן הצדק עימם.