בשנים האחרונות משכה וייטנאם השקעות משמעותיות מחברות בינלאומיות בתחום המוליכים למחצה, ביניהן סמסונג, אינטל, אמקור, טקסס אינסטרומנטס, קוואלקום, מרוול ואחרות. עם זאת, וייטנאם תצטרך להתמודד עם אתגרים כמו מחסור בחשמל, תחרות על כישרונות בתחום והשגת בסיס טכנולוגי חזק יותר, שיבטיח את הצלחתה לטווח הארוך
ב-21 בספטמבר 2024, חתם ראש ממשלת וייטנאם, פאם מין, על החלטה מספר 1018/QD-TTg הקובעת את האסטרטגיה והחזון לפיתוח תעשיית המוליכים למחצה במדינה. החלטה זו משרטטת יעדים קצרים עד שנת 2030 ותחזיות ארוכות טווח עד שנת 2050. התוכנית כוללת חמישה תחומים עיקריים: פיתוח שבבים ייעודיים, קידום תעשיית האלקטרוניקה, פיתוח כוח אדם ויצירת הזדמנויות עבודה, משיכת השקעות לתחום, וביצוע משימות רלוונטיות נוספות.
יעדי 2050: שלושה מפעלי ייצור ו-20 מתקני אריזה ובדיקות
האסטרטגיה של וייטנאם נפרסת על פני שלושה שלבים עיקריים:
שלב 1 (2024-2030):
בשלב הראשון, וייטנאם מתכננת לנצל את יתרונותיה הגיאוגרפיים וכוח העבודה הקיים בתחום המוליכים למחצה כדי למשוך השקעות ישירות זרות (FDI). המטרה היא להפוך לאחת מהמרכזים הגלובליים לכישרונות בתחום המוליכים למחצה ולהקים יכולות בסיסיות בכל שרשרת הערך של התעשייה – מחקר, עיצוב, ייצור, אריזה ובדיקות.
במהלך תקופה זו, הממשלה מתכננת למשוך השקעות להקמת לפחות 100 חברות עיצוב, מפעל קטן לייצור שבבים, ו-10 מתקנים לאריזה ובדיקות. וייטנאם צופה להכנסות שנתיות של למעלה מ-25 מיליארד דולר מתעשיית המוליכים למחצה, עם תרומה נוספת של 10%-15% לערך המוסף.
שלב 2 (2030-2040):
בשלב השני, וייטנאם שואפת להיות מרכז עולמי לתעשיות המוליכים למחצה והאלקטרוניקה, תוך שילוב השקעות חוץ עם פיתוח עצמי. היעדים כוללים הקמת 200 חברות עיצוב, שני מפעלי ייצור שבבים, ו-15 מתקני אריזה ובדיקות. בנוסף, צפויה המדינה להשיג עצמאות חלקית בתחום עיצוב וייצור מוצרים ייעודיים למוליכים למחצה.
בשלב זה, ההכנסות השנתיות הצפויות מתעשיית המוליכים למחצה יגיעו לכ-50 מיליארד דולר, עם ערך מוסף של 15%-20%, ואילו ההכנסות מתעשיית האלקטרוניקה עשויות לעבור את רף ה-485 מיליארד דולר. מספר העובדים בתעשייה צפוי לגדול לכ-100,000 מהנדסים ובוגרים.
שלב 3 (2040-2050):
בשלב האחרון, וייטנאם שואפת להפוך לאחת מהמדינות המובילות בעולם בתחום המוליכים למחצה והאלקטרוניקה, ולשלוט בתהליכי מחקר ופיתוח. המדינה מתכננת להקים 300 חברות עיצוב, שלושה מפעלי ייצור שבבים, ו-20 מתקני אריזה ובדיקות. ההכנסות מהתעשייה יגיעו למעל ל-100 מיליארד דולר, עם ערך מוסף של 20%-25%.
בשלב זה, תעשיית האלקטרוניקה עשויה להניב הכנסות שנתיות העולות על טריליון דולר. וייטנאם מתכננת גם להמשיך לפתח את מערך המוליכים למחצה שלה, תוך מיקוד בשיפור המערכת האקולוגית המקומית ומעבר לעצמאות רבה יותר בשרשרת הייצור.
אתגרים והשקעות זרות
בשנים האחרונות משכה וייטנאם השקעות משמעותיות מחברות בינלאומיות בתחום המוליכים למחצה, ביניהן סמסונג, אינטל, אמקור, טקסס אינסטרומנטס, קוואלקום, מרוול ואחרות. הממשלה מגדירה את תחום המוליכים למחצה כאחד מתשעה מוצרים ברמת מדינה ואת התעשייה כתחום מפתח להתפתחות בשנים הקרובות.
עם זאת, וייטנאם תצטרך להתמודד עם אתגרים כמו מחסור בחשמל, תחרות על כישרונות בתחום והשגת בסיס טכנולוגי חזק יותר, שיבטיח את הצלחתה לטווח הארוך.