ניכרת ירידה משמעותית בהיקף העסקאות הגדולות, מעל 100 מיליון דולר, שהיוו רק 20% מהגיוסים ברבעון השלישי * סבבי גיוס ההון המוקדמים – Seed ו-A – ללא סימן למגמת ירידה; ההשקעה החציונית בעסקאות Seed נותרה בהיקף של כ-5.6 מיליון דולר
בשלושת הרבעונים הראשונים של 2022, חברות היי-טק בישראל גייסו 12.3 מיליארד דולר ב-538 סבבי גיוס. ברבעון השלישי של השנה, גויסו 2.6 מיליארד דולר ב-143 עסקאות. המספרים שלושת הרבעונים הראשונים מראים את היקף ההאטה בהשקעות, שמגיעה כמעט לכל חלקה בכלכלת ההיי-טק המקומית, מלבד בסבבי הגיוס המוקדמים.
תימור ארבל-סדרס, מנכ"לית לאומיטק: "הדוח הרבעוני מעיד על כך שהמציאות לא התייצבה ואנו עדיין פועלים תחת אי ודאות גדולה. עדיין לא בוצעו גיוסי המשך קובעי שווי בחברות שגייסו ב-2021, ומעניין יהיה לראות האם "משבר המכפילים" מתפתח למשבר ריאלי בתוצאות העסקיות של החברות. משבר כזה עלול להתרחש גם במקרה של כניסה למיתון עמוק וגם בשל קושי של החברות להתאים את עצמן לתנאי השוק"
בנוסף, מחדדת ארבל-סדרס את ההבחנה בין Startup nation ל-Scaleup nation. לדבריה, "בעוד שניסיון העבר המצטבר של תעשיית ההייטק – הנהלות ומשקיעים כאחד – גרר תגובה מהירה לשינויי השוק בסטארטאפים, עולם ה-Scale up הישראלי הוא עדיין חדש. החברות הללו הן חלוצות גם בהתמודדותן עם שינויי שוק כמו אלו שאנו חווים היום. השוק עוקב בדריכות אחרי ביצועי חברות ה-Scale up, ומחכה לראות תוצאות להשקעות הגדולות בשוויים הגבוהים שבוצעו ב-2021".
מריאנה שפירא, אנליסטית בכירה ב-IVC, מציינת, כי "ההתדרדרות המהירה בשווקי ההון הבינלאומיים המשיכה להשפיע על ההיי-טק הישראלי גם ברבעון השלישי. מהצד החיובי, שווים גבוהים באופן חריג של חברות שנוצרו בשנה הקודמת ירדו משמעותית בתשעת החודשים בראשונים של 2022 והערכים חזרו לטווחים יותר ממוצעים לעומת השנים האחרונות.
אך המחיר כלל יציאה מהירה של משקיעים זרים מהשוק הישראלי, מה שמשפיע לרעה על היקף הנזילות הזמין לחברות בצמיחה. כרגע ישנה אי ודאות גבוהה כיצד תראה המשך השנה וכן לגבי 2023, אך כל עוד היקפי הפעילות וגיוסי ההון של חברות בשלבים ראשוניים לא נפגעה, ניתן להיות אופטימיים לגבי תפקוד ההיי-טק המקומי בתקופה הנוכחית."
ברבעון השלישי של השנה התבצעו 15 השקעות גדולות, מעל ל-50 מיליון דולר כל אחת, שהיו אחראיות על 50% מסך הסכומים שגויסו בתקופה. המגה עסקאות, שגבוהות מ-100 מיליון דולר כל אחת, צנחו ל-3 בלבד ברבעון השלישי, ותפסו כ- 20% מסך ההון שגויס ברבעון, נמוך משמעותית משיעור של 53% מסך ההון שגויס ברבעון המקביל בשנת 2021.
סבבי הגיוס המוקדמים (Pre-Seed, Seed , A) הסתכמו ב-0.88 מיליארד דולר ב-Q3/2022, נמוך במקצת לעומת הרבעון הקודם, אך בדומה לרבעון המקביל אשתקד. הנתונים של סבבי הגיוס המוקדמים אינם מראים שינוי שלילי במגמה, ואף מספקים זוויות ראיה חיוביות לגבי ההשקעות בשלבים המוקדמים, לדוגמא המשך העלייה בהשקעה החציונית בסבבי ה-Seed.
ברבעון השלישי של 2022, רק חברה אחת הצטרפה למועדון חדי הקרן (Unicorns) – חברות סטארט-אפ עם שווי של מיליארד דולר ומעלה כל אחת –בהמשך ל-20 חברות כאלו במהלך המחצית הראשונה של השנה. כ-470 מיליון דולר גויסו על ידי חדי קרן ברבעון השלישי ב-6 סבבים בלבד, בדומה למספרים בשנים 2018 – 2019.
אקזיטים של חברות היי-טק ישראליות
100 אקזיטים של חברות היי-טק ישראליות התבצעו בתשעת החודשים הראשונים של 2022 והסתכמו ב- 13.4 מיליארד דולר. בנטרול מגה-רכישה – של טאואר ע"י אינטל תמורת 5.8 מיליארד דולר (העיסקה טרם הושלמה), הרכישות שהתבצעו בתקופה זו הסתכמו בסך של 7.4 מיליארד דולר. רק 2 הנפקות ראשוניות (IPO) התבצעו ברבעון השלישי, עם שווי כולל – לאחר תחילת המסחר – של 61 מיליון דולר.
הקמת חברות הייטק חדשות
בעוד שהמספר הסופי של כמות חברות הסטארט-אפ שהוקמו במהלך 2021 – 2022 עדיין אינו סופי, IVC מעריכה כי 746 חברות הוקמו אשתקד (המספר צפוי להתעדכן בהמשך השנה הקרובה בעד 10% כלפי מעלה) ו-580 חברות הוקמו עד כה בשנת 2022.