השבב, שרוחבו 3 עד 4 מ"מ בלבד, משתמש באלגוריתמי תקשורת קוונטיים ומספק רמת אבטחה גבוהה יותר מהתקנים הנוכחיים הודות להחלפת מפתחות קוונטית (QKD).
חוקרים באוניברסיטה הטכנולוגית נאניאנג בסינגפור (NTU סינגפור) פיתחו שבב קוונטי שקטן פי אלף מהתצורות הקוונטיות הנוכחיות. התוצאות של הצוות, בראשות פרופסור ליו איי קון מבית הספר להנדסת חשמל ואלקטרוניקה של NTU ופרופסור חבר קווק לאונג צ'ואן, פורסמו בכתב העת Nature Photonics.
התוצאות מציעות אפשרות חדשה ליישום שיטות של קריפטוגרפיה קוונטית במערכות פיננסיות רבות. השבב החדש הזה ישפר את היבט האבטחה בשיטות תקשורת שונות, ממשיכת מזומנים ממכשיר בנק אוטומטי ועד לרכישת מוצרים באינטרנט. אלה טכנולוגיות שהיום הן לא מאוד בטוחות ואפשר ליירט את התקשורת שלהן. השבב, שרוחבו 3 עד 4 מ"מ בלבד, משתמש באלגוריתמי תקשורת קוונטיים ומספק רמת אבטחה גבוהה יותר מהתקנים הנוכחיים הודות להחלפת מפתחות קוונטית (QKD).
QKD משתמשת בתכונות קוונטיות להחלפת מידע סודי, כגון מפתח מוצפן, שאפשר אחר כך להשתמש בו להצפין מסרים שמועברים בערוץ לא מאובטח. האבטחה של QKD מבוססת על חוקי טבע ופיזיקה יסודיים, שעמידים בפני כוח החישוב הגובר, אלגוריתמי תקיפה חדשים או מחשבים קוונטיים.
בקריפטוגרפיה קוונטית, המפתח (האמצעי שמאפשר להצפין מסר ובכך להפוך אותו שוב לניתן לקריאה) מוצפן בסדרה של פוטונים שמועברים בין שני הצדדים שחייבים לשתף מסר (לדוגמה, דרך הסיב האופטי). לפי עקרון אי הוודאות של הייזנברג (שלפיו בלתי אפשרי לדעת שני אופיינים של אובייקט קוונטי בו-זמנית), כל מי שמעוניין להשיג את המפתח לא יכול לעשות זאת מבלי לשבש את הפוטונים (המקוטבים) האלה. למעשה, כל מי שמתערב בתקשורת משנה את האופיינים שלה, ומשאיר טביעת רגל שמאפשרת לצדדים בעלי העניין להבחין בחדירה.
פרופסור ליו אמר: "בעולם של היום, אבטחת סייבר חשובה מאוד, כי הרבה מאוד מהנתונים שלנו מאוחסנים ומועברים דיגיטלית. כמעט כל הפלטפורמות והמאגרים הדיגיטליים מחייבים את המשתמשים להזין את הסיסמאות והנתונים הביומטריים שלהם, וכל עוד זה כך, אפשר לצותת להם או לפענח אותם. הטכנולוגיה הקוונטית מבטלת את זה, כי הסיסמה והמידע משולבים שניהם בתוך המסר שנשלח, ויוצרים מפתח קוונטי".