"ד"ר אלון סטופל, יו"ר רשות החדשות הנכנס: אנו מבקשים ליצור מוקד שימשוך חלקים משמעותיים משרשרת הערך של החברות הרב לאומיות לישראל"
בעידן שבו תחום ההייטק ממשיך להתפתח בקצב מהיר, רשות החדשנות בישראל נערכת לקראת האירוע המרכזי בתעשיית השבבים והבינה המלאכותית – כנס ChipEx2024, שיתקיים ב-7-8 המאי, בתל אביב. ד"ר אלון סטופל, יושב ראש רשות החדשנות, יציג בכנס את תוכנית 'יוזמה 2.0' שתקדם את תעשיית השבבים בישראל ותסייע בהבאת חדשנות לשוק המקומי ואשר אושרה בממשלה בשבועות האחרונים.
ד"ר סטופל מסביר כי התכנית כוללת שיתוף פעולה עם חברות מובילות, מוסדות אקדמיים ושת"פ בין האקדמיה לתעשייה. "אנו משקיעים במספר כיוונים, כולל בחברות העוסקות בתחום ה-AI ובמעבר של ידע מהאקדמיה לתעשייה, כדי ליצור מנוע לצמיחה ארוכת טווח," הוא אומר.
במסגרת התוכנית פועלת גם קרן 'יוזמה 2.0', שתקדם השקעות בתחום זה על ידי שילוב משקיעים מוסדיים ישראלים בקרנות הון סיכון. כזכור, קרן יוזמה המקורית שהוקמה בראשית שנות התשעים, השתתפה בהשקעות בקרנות הון סיכון שבעצמן השקיעו בחברות סטארט-אפ ופתחה בכך את עידן ההייטק בישראל.
"מטרת הקרן להגדיל את חלקו של ההון המקומי בהייטק הישראלי ולהקטין את התלות בהון הזר," מציין סטופל. הוא מדגיש את החשיבות של יצירת יציבות בשוק הון הסיכון הישראלי, במיוחד בתקופות משבר.
השקעות ישירות הן רק חלק אחד מהמעטפת הכוללת של רשות החדשנות. בכל שנה נפתחים מאגדים טכנולוגיים, שבהם חברות גדולות, חברות קטנות ומוסדות אקדמיים משתתפים בפיתוח תשתית בתחום מסויים, כשכל המשתתפים נהנים מהפיתוח. בהקשר זה פועלים לאחרונה מאגדים בתחום השבבים והבינה המלאכותית. בין היתר עוסקים המאגדים בעיבוד צמוד סנסור, לתמיכה ביכולות AI בקצה. מאגד נוסף, – IGBCTECH, מיועד לשילוב אלקטרוניקה וביולוגיה על שבבים. מאגד נוסף הוא מאגד עיבוד נוירומורפי, להרצת מודלי בינה מלאכותית בצורה חסכונית באנרגיה ולבסוף, מאגד TRUST AI, למניעת הונאות באמצעות בדיקת מערכות בינה מלאכותית.
ד"ר סטופל גם מתייחס לחשיבות ההסכם עם אינטל ולצורך במשקיע עוגן נוסף שיסייע לשפר את התשתית התעשייתית בישראל. "אנו רוצים לראות איך מושכים יותר משרשרת הערך לתוך ישראל ולא רק בשלב המחקר והפיתוח," הוא מסכם. "זה יכול לכלול הכנסת תחומים נוספים כמו ייצור, אריזה ובדיקות, מה שיגביר את נוכחות ישראל בשוק העולמי בתחומי הטכנולוגיה המתקדמת."