אנו שמחים לארח במדור “חמש עם…” את אורי תדמור, נשיא מרכז הפיתוח של חברת KLA בישראל. KLA היא מובילה עולמית בפיתוח ויצור ציוד מתקדם למפעלי יצור שבבים. בראיון בלעדי ל- Chiportal אומר תדמור: " בשל המחסור החלקי ברכיבים שלרוב אנחנו רוכשים בחו"ל, התחלנו לחפש תחליפים בארץ ותוך מספר שבועות הצלחנו להתאים רכיבים מקומיים לצרכים שלנו. כך אנחנו תורמים את חלקינו לכלכלה בארץ ובמקביל מתייעלים ולעיתים אף מפחיתים עלויות. אני משוכנע כי כל ביזנס יכול למצוא את ההזדמנות שלו." להלן הראיון המלא עם אורי תדמור.
1. כיצד מתמודדת חברתך עם משבר הקורונה? (האם פיטרתם עובדים, צמצמתם פעילות וכו')
"המשבר הנוכחי תופס אותנו בשנת שיא במישור העסקי והלקוחות שלנו ממשיכים להזמין מוצרים למרות המשבר. בזמן שכל העולם עובר לתקשורת מרחוק, הצורך במספר השרתים, במחשבים ובמכשירים אלקטרונים נוספים רק הולך וגדל, מה שמשפיע ישירות על תעשיית המוליכים למחצה וכמובן גם על מכונות המטרולוגיה שלנו. לא רק שאנחנו לא מפטרים עובדים אלא אנחנו מגייסים. בחודש האחרון הצטרפו אלינו כ- 20 עובדים חדשים ויש כרגע לפחות עוד 20 משרות פתוחות. השינוי העיקרי שעברנו הוא כמובן מעבר לעבודה מרחוק ועבודה בשתי משמרות במחלקת הייצור. לשמחתנו גילינו שההספק של שתי המשמרות, כל פעם עם מחצית העובדים, אף עולה על הספק הייצור שלנו בשגרה."
2. איזה טיפ ניהולי להתמודדות עם המשבר אתה יכול לתת למנהלים אחרים בהייטק?
"אני מציע לכל המנהלים במשק לפקוח עיניים, לגלות גמישות ולמצוא הזדמנויות חדשות. המשפט שאומר כי 'כל משבר מוביל לצמיחה' הוא לא קלישאה בעיני ואני רואה את התוצאות שלו יום יום בשטח. לדוגמא, בשל המחסור החלקי ברכיבים שלרוב אנחנו רוכשים בחו"ל, התחלנו לחפש תחליפים בארץ ותוך מספר שבועות הצלחנו להתאים רכיבים מקומיים לצרכים שלנו. כך, אנחנו תורמים את חלקינו לכלכלה בארץ ובמקביל מתייעלים ולעיתים אף מפחיתים עלויות. אני משוכנע כי כל ביזנס יכול למצוא את ההזדמנות שלו."
3. האם אתם מפעילים עבודה מרחוק/מהבית – מה מסקנותיך משימוש בשיחות וידאו ועבודה מבוזרת?
"רוב העובדים, לרבות הפיתוח ומחלקות כמו רכש, משאבי אנוש או IT, עברו לעבודה מהבית, כאשר פעם, פעמיים בשבוע עובד בודד ממחלקה או צוות מגיע למשרד. כחברה גלובלית סגנון העבודה הזה לא זר לנו. אמנם אנחנו לא רגילים בשוטף לעבוד במאסות כאלה גדולות מהבית, אבל Zoom הוא כלי עבודה חיוני עבורנו גם בשגרה. ברוח התקופה, הצוותים סיגלו הרגלי עבודה שמתאימים לעבודה מרחוק כמו פגישת צ'ק אין בבוקר, פגישות צוות וניהול קשר שוטף בין העובדים כדי לא לאבד מגע.
בנסיבות הקיימות התחלנו להשתמש ב- Zoom גם לצרכים חדשים. לדוגמא, בימים האחרונים קיימנו הדרכה מרחוק על התקנת מכונה חדשה לעובד שהיה בבידוד בסין. בתום הבידוד הוא יצא אל הלקוח והתקין מכונה החדשה, ביום אחד פחות מהזמן המקובל. עד לפני חודש לא היינו מעלים על דעתנו להעביר הדרכה מורכבת כל כך בשלט רחוק. קרוב לוודאי שהעובד הזה היה מגיע לארץ למספר שבועות או למרכז ההדרכה של החברה בסינגפור."
4. האם אתה צופה שינויים בהייטק ו/או בעולם העסקי בעקבות המשבר או שהכל יחזור לקדמותו?
"אני מעריך כי בתחומים רבים של עולם ההייטק תהיה האצה והעצמה של דברים. אם קודם היו מצלמות איכותיות רק בחדרי ישיבות, היום כל עובד וגם כל אדם פרטי משתמש בהן והאנשים לא יחזרו אחורה, הם ירצו להשתמש באותן טכנולוגיות גם אחרי הקורונה. כל נושא התשתיות לרבות 5G יקבל תאוצה, ענף המכשור הרפואי ועוד.
להערכתי הכמות של נסיעות העבודה ופגישות פנים אל פנים תרד באופן משמעותי, לפחות בשנים הקרובות. היום אנחנו מגלים כיצד פגישות מרחוק חוסכות זמן, חוסכות עלויות וגם פחות מזהמות ובסופו של דבר, לא פחות אפקטיביות. אנשים וארגונים לא ירצו לאבד את זה כל כך מהר.
כמו כן אני חושב כי הרגלי ההייגינה שסיגלנו וגם נושא כמו מדידת חום גוף בכל מקום יתפוס, ובצידו יבואו עוד אלמנטים נוספים כמו שטיחוני disinfected לניקוי הנעליים, כפי שנהוג במדינות שונות במזרח אסיה כבר מספר שנים."
5. מסקנות כלליות ותובנות שלך ממשבר הקורונה (מה היית צריך לעשות אחרת, מה צריכה לעשות ממשלת ישראל למען התעשיה, מה הציפיות שלך מספקים, לקוחות, עובדים?)
"התעשייה כולה צריכה לחשוב ולהשקיע בתשתיות המקומיות בישראל. בתעשייה שלנו למשל, אנחנו מייבאים היום רכיבים אלקטרונים, חלקי מתכת, רכיבים אופטיים ועוד משלל מדינות בעולם. היום, כשיש כבר מיליון מובטלים, צריך שמשרד התעסוקה ירים את הכפפה ויבנה תוכניות הסבה למקצועות הללו. בטווח הארוך זה יאפשר לתעשייה לסמוך יותר על הייצור המקומי ופחות על הגלובלי וגם יניע את גלגלי המשק קדימה.
לתעשייה הישראלית יש הזדמנות להיכנס לטכנולוגיות חדשות כמו אוטומציה ורובוטיקה וכך להעלות את הפיריון. כל המרכיבים של Industry 4.0 יואצו עכשיו ואנחנו בארץ יכולים למנף את זה.