אנו שמחים לארח במדור “חמש עם…” את ברק זינגר, מנכ"ל חממת טרנדליינס בגליל. לטרנדליינס 60 חברות בפורטפוליו והיא משקיעה בעיקר בתחומי המכשור הרפואי והאגריפוד (חקלאות ופודטק). בראיון בלעדי ל-Chiportal אומר ברק: "לשמחתנו למעלה משליש מחברות הפורטופליו שלנו גייסו כספים במהלך השנה הנוכחית, וחברה אחת נמכרה לחברה אמריקאית ממש בשיא המשבר. כן, אפשר לגייס כסף ולעשות אקזיטים גם בתקופת הקורונה !" לפניכם הראיון המלא עם ברק זינגר:
1. כיצד מתמודדות חברות הפורטפוליו שלך עם משבר הקורונה? (האם פיטרו עובדים, צמצמו פעילות וכו')
יש לנו כ 60 חברוות פורטפוליו. מהר מאוד לאחר תחילת המשבר הבנו כי מדובר באירוע המחייב היערכות מחדש. חברות הפורטפוליו שלנו בחנו ביחד איתנו את תוכניות העבודה והתקציבים, על מנת לבצע עידכונים ושינויים גם בצד האופרטיבי וגם בצד התקציבי. לצד זאת, המשכנו במאמצי גיוסי הכספים לחברות הפורטופליו, גם ממשקיעים חיצוניים וגם מאיתנו, ולשמחתנו למעלה משליש מחברות הפורטופליו שלנו גייסו כספים במהלך השנה הנוכחית, וחברה אחת שלנו נמכרה לחברה אמריקאית ממש בשיא המשבר. כן, אפשר לגייס כסף ולעשות אקזיטים גם בתקופת הקורונה !
2. איזה טיפ ניהולי להתמודדות עם המשבר אתה יכול לתת למנהלי החברות הללו?
לפעול מהר ולא לחכות, לבחור חבר או שניים מהדירקטוריון שילוו מקרוב את תהליך החשיבה של החברה, ולבסוף, משבר הוא גם הזדמנות טובה – להתייעל, לבחון ולאתגר תוכניות עבודה, לחשוב מחוץ לקופסא, להתכווץ (אם צריך) ולהתכונן לצמיחה שצפויה לאחר סיום המשבר.
3. נראה שכעת ניתן לעשות הכל דרך מסך המחשב. האם גם תשקיע בחברה לאחר שפגשת את היזמים רק בפגישות זום?
זאת שאלת מיליון הדולר. ההשקעות שאנחנו מבצעים הן בחברות בשלבים מאוד צעירים, ממש בסמוך להקמת החברה, ולפיכך אני חושב שהתשובה בהחלט יכולה להיות כן. האם הדבר יהיה נכון גם לחברות יותר מתקדמות, עם מכירות, ועם ציוד ופעילות שאפשר לבחון בשטח ולמול משקיעים זרים שמעצם טיבם נדרשים ליותר בדיקות נאותות בהשקעות מעבר לים – קשה לדעת – time will tell. צריך לזכור, שמשקיעים אכן ינצלו חלק גדול ממשאביהם לתמיכה בחברות הפורטפוליו שלהם, אבל מנגד במשבר יש גם הזדמנויות ומשקיעים שיתאימו עצמם לרוח התקופה יוכלו למצוא הזדמנויות השקעה בשוויים ותנאים אטרקטיביים לאור המצב.
4. מה לדעתך יקרה לאחר שמשבר הקורונה יסתיים האם הכל יחזור לקדמותו או שהסביבה העסקית השתנתה לעד?
העולם זקוק לחדשנות, ולכן אני צופה שקטר ההייטק ימשיך לפעול וגם להתחזק לאחר המשבר. בהקשר של טרנדליינס, אנחנו מתמקדים בהשקעות בתחומי המכשור הרפואי והאגריפוד (חקלאות ופודטק) שתי תעשייות שמקבלות משנה חשיבות בשל הקורונה (למשל בצורך לאפשר רפואה מרחוק או ניתוחים מחוץ לבתי חולים, כמו גם הגברת יבולי החקלאות והמזון). תחומים אלו, שבאופן היסטורי זכו לפחות השקעות לעומת סקטורים אחרים (במיוחד בישראל) יזכו לתמיכה חזקה הרבה יותר תוך כדי וגם לאחר המשבר.
מבחינת הסביבה העסקית, יהיו שינויים, כגון מעבר לעבודה מהבית במודלים היברידים שונים, כמו גם הגברת השימוש בשיחות וידאו כתחליף לפגישות וכנסים בינלאומיים. ההגבלות על טיסות בינלאומיות הינן אחד הנושאים הכי מדאיגים, ואני מקווה שבמהרה ימצא מודל שיאפשר חידוש התעופה הבינלאומית מישראל ולישראל.
5. מסקנות כלליות ותובנות שלך ממשבר הקורונה (מה היית צריך לעשות אחרת, מה צריכה לעשות ממשלת ישראל למען התעשיה, מה הציפיות שלך מספקים, לקוחות, עובדים?)
בהקשר של התמיכה בהיי-טק המקומי יש מקום לשבח את הרשות לחדשנות. בתחילת המשבר התמודדה הרשות לחדשנות עם העובדה שפעלה ללא תקציב מאושר מהמדינה, דבר שעיכב את תמיכתה בהייטק המקומי, אולם הם הצליחו לקבל תקציב חירום ומאז והלאה השיקו תוכניות רבות של תמיכה בחברות בזמן משבר הקורונה. השפעות המשבר ימשיכו ללוות אותנו בשנים הקרובות, ולכן חשוב שיוצגו תוכניות המשך נוספות, שלצד התוכניות הנוכחיות שעזרו לצלוח את המשבר בטווח הקצר, יעגנו תוכניות ארוכות טווח לגידול השקעות בהייטק המקומי.