היום אנו שמחים לארח במדור “חמש עם…” את שי כהן, ממייסדי מלאנוקס ומנכ"ל חברת ההזנק המרתקת פרוטאנטקס (proteanTecs) שפיתחה מערכת מבוססת בינה מלאכותית לחיזוי כשלים במערכות אלקטרוניות. בראיון בלעדי ל- Chiportal אומר שי: "התקופה הזאת מדגישה את הפערים בחברה הישראלית ואף מרחיבה אותם. תדרש כאן תוכנית מקיפה, המערבת משרדי ממשלה שונים על מנת לדאוג ולחזק את הנפגעים בחברה הישראלית לאחר משבר הקורונה". לפניכם הראיון המלא עם שי כהן:
1. כיצד מתמודדת חברתך עם משבר הקורונה? (האם פיטרתם עובדים, צמצמתם פעילות וכו')
הפעילות שלנו ממשיכה במלא המרץ. באיזשהו אופן, המשבר מוציא מהאנשים את הטוב. פרוטאנטקס לא פיטרה ולא הוציאה עובדים לחל"ת. מיד עם פריצת המגפה נערכנו לעבודה מבוזרת ארוכת טווח (מהבית, מרחוק עם שותפים), כולל ניסוי כלים נרחב ממנו הפקנו לקחים. שיפרנו תשתיות, שיטות ניהול ומעקב אחר ביצוע, והתאמנו דרכי תקשורת פנים וחוץ ארגונית. הפעלנו תוכנית התייעלות כלכלית ואופרטיבית, ומיתנו את הגדילה המתוכננת. כחברה שמספקת נראות ((Visibility ממוכנת (ומרחוק) לתעשיית האלקטרוניקה, אנחנו רואים בתקופה הזו הזדמנות, ומתמקדים בשני ערוצים: בשיפור המוצרים שלנו כך שיספקו נראות רבה יותר ובצורה חלקה ואוטומטית עוד יותר, ובחיזוק התמיכה והקשר שלנו עם לקוחות. הצוותים נרתמו לאתגרים באופן מעורר השראה.
2. איזה טיפ ניהולי להתמודדות עם המשבר אתה יכול לתת למנהלים אחרים בהייטק?
משבר הוא גם זכוכית מגדלת לחוסן. מדידת יכולת החברה להתמודד עם המשבר בפועל, נותנת משוב למוכנות האירגון, לכושר שלו, לאיכות שלו, ללכידות שלו, ולדרך שבה הוא נוהל עד כה. כמו כל ייצור אורגני, בזמני לחץ החוזקות והחולשות של חברה באות לידי ביטוי באופן מוקצן. לא להיבהל. להשתכלל. זוהי הזדמנות נהדרת לאמץ את החוזקות ולתקן את הדרוש תיקון. למקד את החברה בעיקר כדי להגביר את התפוקות, ולסנן את הטפל על מנת להוריד את התקורות. המטרה – להגדיל את היתרון ולצאת מהמשבר מחוזקים.
3. האם אתם מפעילים עבודה מרחוק/מהבית – מה מסקנותיך משימוש בשיחות וידאו ועבודה מבוזרת?
לפרוטאנטקס 3 סניפים בעולם. הרבה מלקוחותינו נמצאים מעבר לים כך שעבודה מבוזרת ובודיאו לא היתה זרה לנו. עם זאת, כסטארטאפ גדל, מולטי דיספלינרי ודינאמי – נתנו עדיפות לעבודה מהמשרד על כל יתרונותיה. לפני למעלה מחודש עברנו לעבודה מהבית. המעבר היה חלק. מהר מאד העתיקו העובדים את שגרת יומם ל-Teams ו-Zoom. אפילו הפסקות הקפה, שיחות החברה וה- happy hours מתקיימות במתכונת זו. גם לעבודה מרחוק יש יתרונות וחסרונות, אולם "מבחן הקורונה" עלול להביא אותנו למסקנות שגויות מכיוון שזוהי סיטואציה יחודית ולא בהכרח מייצגת. בשגרה, עובד לוקח יום או יומיים חופש בבית, נהנה מהשקט בסביבה הביתית שלו, ומנצל זאת לריכוז ולסגירת פערים. להבדיל, בזמן הקורונה נמצאים איתו בני ביתו ובמיוחד ילדים הדורשים טיפול ותשומת לב. בו זמנית הוא מתנהל כאילו היה במשרד פיזית עם פגישות, שיחות טלפון ואין ספור משימות. בימים אלה, העומס על העובדים והצורך לתמרן אינם פשוטים. אני מאד גאה ומעריך את עובדי פרוטאנטקס, שבתוך הסיטואציה הזאת מחוייבים לעמידה מלאה ביעדים.
4. האם אתה צופה שינויים בהייטק ו/או בעולם העסקי בעקבות המשבר או שהכל יחזור לקדמותו?
התעשיה שבה אנו חיים כבר ראתה משברים כלכליים בעבר והתגברה לא פעם. אני מאמין שבהפקת לקחים ועשייה נכונה, הפריחה שהיינו עדים לה בשנים האחרונות תשוב בהדרגה. בכל חברה חפצת חיים יידרשו התאמות שיקדמו מוכנות ויאפשרו התמודדות עם משברים עתידיים כגון שינוי סביבת העבודה, שיטות ניהול, תרחישי ביצוע, עסקים וכולי. יותר מכך, המשבר הנוכחי מדגיש את הצורך בשיתוף פעולה כלל עולמי (מדינות, אקדמיה, תעשייה) תוך שימוש בדרכי תקשורת מודרניות, שיתוף כמויות גדולות של נתונים ובניתוח עומק שלהם. מעבר למסר האנושי, נוצרות כאן הזדמנויות עסקיות מבוססות חדשנות טכנולוגית בתחומי התקשורת, המיחשוב, הבינה המלאכותית, הרשתות החברתיות ועוד.
5. מסקנות כלליות ותובנות שלך ממשבר הקורונה (מה היית צריך לעשות אחרת, מה צריכה לעשות ממשלת ישראל למען התעשיה, מה הציפיות שלך מספקים, לקוחות, עובדים?)
המשבר עדיין בעיצומו כך שקשה בשלב הזה להסיק מסקנות. ברור שעלינו להתמקד במניעת התפשטות הנגיף ושמירה על בריאותם ורווחתם של העובדים ושל כל הסובבים אותנו. בנוסף, אני מצפה שהממשלה תקצה משאבים לעסקים המשמשים מנוף כלכלי ותעסוקתי בכלל, ולתעשיית ההיי-טק שמהווה מאיץ כלכלי וחברתי מרכזי בפרט. גם ערבות הדדית בתעשייה עצמה מתוך הבנת חשיבות ה- eco system הישראלי, תעזור. בפן האישי, כמי שפעיל בארגון צדקה, התקופה הזאת מדגישה את הפערים בחברה הישראלית ואף מרחיבה אותם. תדרש כאן תוכנית מקיפה, המערבת משרדי ממשלה שונים על מנת לדאוג ולחזק את הנפגעים בחברה הישראלית לאחר משבר הקורונה.
שי כהן,
אגדה מהלכת במלאנוקס.
הרבה מהפיתוחים במלאנוקס הם ביוזמתו.
אומץ וחזון.
תודה ובהצלחה