אמנם מרבית היצוא של TSMC הוא לארה"ב אבל נתח של 10% ממנו מופנה לסין, שתיפגע אף היא לא פחות מהמערב אם חייליה יפלשו לאי
ביקור יו"ר בית הנבחרים של ארה"ב ננסי פלוסי ופגישתה עם נשיאת טאיוואן התומכת בעצמאות צאי אינג-וון, עורר חשש אצל יצרניות וצרכניות השבבים. יו"ר TSMC מרק ליו שבעצמו נפגש עם פלוסי ושוחח איתה על המפעלים שהיא מקימה בארה"ב התבטא בחשש מפני השלכות הביקור על TSMC וגם על לקוחותיה, ובהן בין היתר אפל לה היא מייצרת את מעבדי M1.
"פלישה סינית לטאיוואן תהיה אסון עם מפסידים בלבד. למה אנו נכנסים שוב לעוד מלכודת?" אמר בראיון ל-CNN ביום שני, 1 באוגוסט 2022, ערב הביקור (וידאו).
הביקור בדרג הכי גבוהה של נושא משרה ציבורית מאז עשה זאת אחד מקודמיה בתפקיד, ניוט גינגריץ' ב-1997 נחשב על ידי מנהיגי המפלגה הקומוניסטית בבייג'ינג כהתערבות עוינת של מדינה זרה בעניינים סיניים פנימיים, שמעודדת כוחות בדלניים באי שנחשב על ידי רוב העולם — כולל ארה"ב — רשמית חלק מסין.
יו"ר TSMC הזהיר ב-CNN מפני אסון שיתרחש אם בייג'ינג תרגיש שהיא חייבת לכבוש את האי בכוח. "במלחמה אין מנצחים, כולם מפסידים", אמר ליו, בהתייחסו מלחמה באוקראינה שגרמה נזק עצום גם לקייב וגם למוסקבה, ובנוסף הטילה את המערב למיתון בשל עליית מחירי הסחורות.
TSMC נחשבת על ידי רבים ליהלום שבכתר הכלכלה המשגשגת של טאיוואן. היא חברת הטכנולוגיה עם שווי השוק הכי גדול באסיה, 440 מיליון דולר.
TSMC הוקמה ב-1987 כחלק מתוכנית ממשלתית שנעזרה בענקית הטכנולוגיה ההולנדית פיליפס. היא היצרנית הגדולה ביותר של שבבים עם קיבולת ייצור גלובלית שנתית השווה ליותר מ-13 מיליון פרוסות סיליקון בשנה שעברה, שרובה מיוצר בטאיוואן עצמה. אבל חשוב מכך – TSMC מפעילה את הטכנולוגיות המתקדמות ביותר בעולם ולמעלה מ-90% מהשבבים הכי מתקדמים בעולם – מעגלים שגודלם 10 ננומטר בלבד או פחות — מיוצרים בטאיוואן, לפי מחקר משותף של איגוד תעשיית השבבים ו-Boston Consulting Group מאפריל האחרון.
הסיבה היחידה ש-TSMC אינה מוכרת בציבור הרחב היא שהיא פועלת כחברת ייצור עבור חברות אחרות, ובהן ענקיות הטכנלוגיה. במקרה של פלישה תעשיית האלקטרוניקה בצפון אמריקה תיפגע קשה כי איזור זה מהווה בערך 65% מהכנסות TSMC. . אבל סין אחראית לנתח נוסף של 10% ממכירות החברה ולכן גם כלכלתה שלה תיפגע אם תחליט לשלוח כוחות לתפוס את האי.
"שיבוש אצלנו ייצור מהומה כלכלית גדולה הן במערב והן בסין כאשר הספקת הרכיבים הכי מתקדמים תיעלם לפתע", אמר ליו.