בינתיים הודיעו על כך TSMC, אינטל וגלובל פאונדריז, אך ההערכה היא שגם שאר היצרניות פרט לאלה הסיניות יצטרפו בימים הקרובים * העיצומים שגם קודם חלו על מכירות שבבים ליישומים צבאיים התרחבו ליישומים דו שימושיים, לא יחולו בשלב זה על מוצרי צריכה אלקטרוניים מוגמרים
יצרניות השבבים כולל TSMC, אינטל ו- GlobalFoundries, החלו לעצור את המכירות לרוסיה בעקבות הסנקציות האמריקאיות שנועדו להעניש את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על הפלישה לאוקראינה.
ארצות הברית ומדינות מערביות אחרות כבר זמן רב מגבילות מכירות של שבבים ורכיבים אלקטרוניים אחרים שתוכננו במיוחד לשימוש צבאי לרוסיה. כל מכירה כזו כבר דרשה רישיון ממשלתי. הכללים החדשים חוסמים במידה רבה מכירת שבבים דו-שימושיים, שיש להם יישומים צבאיים ומסחריים כאחד, למשתמשים לא צבאיים ברוסיה, כולל בתעשיות ההייטק.
נשיא ומנכ"ל איגוד המוליכים למחצה (SIA) ג'ון נויפר, ציין כי "רוסיה אינה צרכנית ישירה משמעותית של מוליכים למחצה, המהווה פחות מ-0.1% מרכישות השבבים העולמיות". נויפר הוסיף: "שוק ה-ICT הרוסי הרחב יותר הסתכם רק בכ-50.3 מיליארד דולר מתוך השוק העולמי בשווי 4.47 טריליון דולר, לפי נתוני IDC לשנת 2021".
תגובת החברות
- TSMC הודיעה כי השעתה את כל המכירות לרוסיה ולגורמים שלישיים המספקים מוצרים לרוסיה בזמן שהיא בודקת את כללי הסנקציות כדי להבטיח שהיא עומדת באופן מל. בהצהרה שפרסמה TSMC נאמר כי היא "מחויבת באופן מלא לציית לכללי בקרת היצוא החדשים שהוכרזו".
- אינטל, הוציאה הודעה ובה מסרה כי היא "עומדת בכל תקנות היצוא והסנקציות החלות", כולל בקרות היצוא החדשות הממוקדות ברוסיה.
- GlobalFoundries, שמושבה בארה"ב אמרה כי היא גם החלה לציית לכללים. לחברה יש מערכת המסוגלת לבחון ולחסום כל מכירה אסורה לרוסיה, אם כי מכירות החברה לגורמים רוסיים אינן מהותיות.
הצהרת ביידן
ממשל ביידן הודיע על הסנקציות ביום חמישי, ואמר כי ינתק יותר ממחצית מיבוא ההייטק של רוסיה ויכרע את יכולתה של המדינה לגוון את כלכלתה ולתמוך בצבאה.
האיסור, אליו הצטרפו גם בעלות בריתה של ארה"ב: האיחוד האירופי, בריטניה, יפן, וכמובן גם טאיוואן, נועד לחנוק מכירות שבבים ללקוחות בטחוניים ולרוכשי הייטק אחרים במגזרי התעופה והחלל והטכנולוגיה הימית, אך לא לחסום משלוחים של מוצרי אלקטרוניקה לצרכנים, אמר ממשל ביידן.
"אנחנו הולכים לפגוע ביכולתם להתחרות בכלכלת היי-טק של המאה ה-21", הכריז ביידן ביום חמישי כחלק ממה שהבית הלבן כינה "הערותיו של הנשיא ביידן על המתקפה הבלתי מוצדקת של רוסיה על אוקראינה".
ביידן המשיך, "חלק מההשפעות החזקות ביותר של הפעולות שלנו חןרגשן לאורך זמן כאשר אנו מגבילים את הגישה של רוסיה למימון וטכנולוגיה למגזרים אסטרטגיים בכלכלתה ומחלישים את יכולתה התעשייתית לשנים הבאות. ביחד עם הפעולות של בעלות בריתנו ושותפותינו, אנו מעריכים שננתק יותר ממחצית מיבוא ההייטק של רוסיה."
מחלקת המסחר של ארה"ב, באמצעות לשכת התעשייה והביטחון שלה (BIS), הודיעה כי "תגביל באופן הדוק את הגישה של רוסיה לטכנולוגיות ופריטים אחרים שהיא זקוקה להם כדי לקיים את יכולותיה הצבאיות התוקפניות".
הצטרפות האיחוד האירופי
ביום שישי בבוקר חיזק האיחוד האירופי את תמיכתו באוקראינה על ידי חשיפת הגבלות גורפות על היצוא הטכנולוגי לרוסיה.
לאחר שאימצו מערך סנקציות ראשון, נפגשו מנהיגי האיחוד האירופי ביום חמישי (24 בפברואר) בפסגה מיוחדת וסיכמו על חבילת סנקציות שנייה שמטרתה להשפיע על הכלכלה הרוסית בעקבות הפלישה לאוקראינה.
"חבילת הסנקציות המסיביות והממוקדת" הזו, שנחשפה ביום שישי (25 בפברואר) מתמקדת בחמישה תחומים:
- המגזר הפיננסי
- תחום האנרגיה והתחבורה
- איסור על ייצוא חלקי חילוף למטוסים
- גישה לטכנולוגיה
- מדיניות ויזה
27 המדינות אכן הסכימו להגביל את גישתה של רוסיה לטכנולוגיה חיונית.
"אנחנו נפגע בגישה של רוסיה לטכנולוגיות חשובות שהיא צריכה כדי לבנות עתיד משגשג – כמו מוליכים למחצה או טכנולוגיות חדשניות", אמרה אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית, במסיבת עיתונאים משותפת עם שארל מישל, נשיא המועצה האירופית, ונשיא צרפת עמנואל מקרון.
"כמו תמיד, צעדים אלה מתואמים באופן הדוק עם שותפינו ובני בריתנו", אמרה פון דר ליין. "האחדות שלנו היא הכוח שלנו. […] אנחנו מאוחדים יותר מתמיד ונחושים".