יקב אמפורה הוא אחד היקבים היפים בארץ. אולי אפילו היפה ביותר אם מוסיפים למבנה היפהפה שלו את נוף הטבע הקסום בו הוא טבול. כשפוסעים בשביל האבנים המוביל אל היקב ומגלים לפתע את מבנה האבן המרשים שמולינו קל לטעות ולחשוב שאנחנו נמצאים בטוסקנה ולא בחווה חקלאית בדרום הכרמל.
היקב הוקם בשנת 2000 ביוזמת גיל שצברג (כיום משנה למנכ"ל יקבי רקנאטי) ובמימון קבוצת משקיעים. גיל חבר לגיא רילוב בעל חוות מקורה (חווה חקלאית בישוב כרם מהר"ל) והיקב הוקם בלב החווה. מאז עבר היקב כמה גלגולים החליף בעלים, מנהלים וגם יננים.
טעמתי את ינות יקב לאורך השנים גם כאשר מי שרקחו את ינותיו היו שני יננים מוכשרים וידועי שם כמו ד"ר ארקדי פפיקיאן, יועץ וינן מנוסה בעולם היין הישראלי ולצידו מישל רולאן, יינן ויועץ היין הידוע ביותר בעולם. אך לטעמי השינוי הטוב ביותר שקרה ביקב החל בשנת 2016 כאשר ד”ר יובל סמואל, בעל רשת מרפאות ווטרינריות רכש את היקב. באותה תקופה הצטרף ליקב היינן המוכשר מעיין קושיצקי (ישראלי העובד ביקבי עמק נפה בקליפורניה) וזמן קצר לאחר מכן צירף איליו מעיין את מאירם הראל, שלמד ועבד בבורגון, צרפת. בסוף 2021 (בדיוק לפני שנה) הושלמה המהפיכה כאשר דורון רנד, מונה למנכ"ל היקב. דורון, אחד מותיקי ענף היין הישראלי (שימש כסמנכ"ל יקבי רמת הגולן, כמנכ"ל יקבי רקנאטי ועמק האלה ולאחרונה כמנכ"ל יקב ז'ק קפסוטו), נראה כמי שמתאים להוביל את היקב למקום איליו הוא שואף להגיע כבר שנים. צמרת עולם היין הישראלי.
בביקור שערכתי לאחרונה ביקב פגשתי את מאירם הראל ואת דורון רנד. טעמתי ממגוון ינות היקב והתרשמתי לטובה. הנה מה שטעמתי.
אמפורה מד לבן 2021
יין מרענן ולא שגרתי בנוף הישראלי.עשוי משילוב מענין של ינות צפון הרון, רוסאן מרסאן ויוניה. צבעו צהבהב בהיר. באף הרחתי חבושים,אגסים ופרחי הדרים. בחיך טעמתי תפוח עץ,בשילוב אשכולית. קל, נעים וכיפי.
אמפורה גרנאש בלאן 2021
צבעו ורדרד בהיר מאד עשוי מענבי גרנאש בלאן הממלאים את האף בניחוח ורדים ופרחים לבנים. בחיך קיבלתי טעמי תפוח אפוי, בריוש ומרירות עדינה של שקדים לא קלויים. הזן שמוצאו מצפון ספרד נפוץ כיום גם בעמ הרון וגם בארה"ב אבל בישראל יש רק יקבים ספורים השמתמשים בו לעשיית יין זני והתוצאה מפתיעה לטובה.
טרואר גליל סנסו-קונואז 2020
אחד הינות החדשים והמענינים ביותר של היקב. עשוי מענבי סנסו-וקונואז שגודלו בכרמים של יקב ז'ק פסוטו בגליל. צבעו אדום בהיר מזכיר את צבעי הפינו נואר. באף קיבלתי ניחוחות של תות שדה, מעט פלפל ירוק ועשבי תיבול ובחיך שוב תות שדה עם דובדבנים אדומים. זהו יין קליל, עגול שאפשר לשתות אותו כבר עכשיו ולהתענג מטעמו. כשאומרים יין ים תיכוני, מתכוונים ליין הזה שנראה כי זניו הלא שגרתים נקלטו היטב בטרואר הישראלי.יופי של יין.
רוזה גליל 2021
הראשון מסדרת ינות הרוזה של היקב שהחליט לייצר שלושה סוגים שונים של רוזה (רוזה גולן, רוזה גליל ורוזה כרמל) אולי כחלק ממגמת העליה בצריכת ינות רוזה בישראל ובוודאי כדי שיתאימו לכל חיך. רוזה גליל עשוי מענבי סנסו, קונואז ומורבדר הגדלים בכרמי הגליל. צבעו ורורד בהיר מאד באף מקבלם ניחוחות של תות שדה וריח של אבטיח מיד אחרי שנבצע לחצי. בפה שלל טעמים של תות שדה, ופירות יער. יין קליל עם חומציות עדינה ונעימה. קל, אלגנטי ומעניין.
רוזה כרמל 2021 *
עשוי מענבי קרינאן הגדלים בכרמים הנמצאים בסמוך ליקב בהר הכרמל. צבעו ורד בהיר, כהה מעט יותר מקודמו. באף ריחות תות שדה וסיגליות בפה קיבלתי יין פריך, עשיר בטעמי תות ודובדבנים בעל גוף בינוני ומורכב. לטעמי הרוזה המועדף עלי והטוב מבין ינות הרוזה של אמפורה.
ריטון בלאן 2020 *
העברנו הילוך והגענו ליין יותר מורכב העשוי בידי מקצוענים. מעבר לשלבי תסיסה מורכבים היין התיישן בחביות בעלי קליה עדינה במשך 14 חודשים. חלל האף מתמלא ריחות אגסים, וניל וחמאה. בפה קיבלנו יין עשיר, עגול ושמנוני בעל טעמי פירות טרופיםכמו לי'צ'י ומלון בשילוב עם תפוח עץ בשל ועשיר. היין מזכיר ינות לבנים מבורדו ואכן הוא עשוי מזנה הסבניון שלאן (63% וסמיון (37%) . ליין סיומת ארוכה והוא המשיך להתפתח בכוס.
ריטון רוז’ 2018
מקבילו האדום של היין מסדרת ריטון עשוי מבלנד בורדולזי של קברנה סובניון, מרלו וקברנה פרנק. האף שופע ריחות טבק, שוקולד, קפה וירקרקות פלפלית עדינה. בפה, הפתעה. בעוד האף משדר בשלות ומוכנות לשתיה בפה קיבלנו שזיפים אדומים נוטים לשחורים אבל עם טאניות גבוהה יחסית. הפרי טוב אך נראה שיהיה בשל לשתיה מהנה רק בעוד 3-4 שנים .
מקורה 2012 *
ביקב קוראים לו ספינת הדגל והוא אכן מצדיק את מעמדו. לשמחתי זכיתי לא רק לטעום יין בן 10 שנים אלא יין שנעשה ע"י שני יננים מהוללים כמישל רולאן, יועץ היקבים הידוע בעולם ביחד עם מיועדינו ד"ר ארקד פפיקיאן. בצעירותם קשה היה להתפעל מאיכותו אבל כעת הגיע לפרקו. עשוי מ90% ענבי קפרנה ו-10% גפני סירה. צבעו אדום כהה עם נטיה לכיוון החום. באף ריחות שלישונים של טבק,קרמל, קפה ושזיפים שחורים. בפה, טעמים עוצמתים המזכירים את מיטב ינות בורדו. שזיפים שחורים ופירות יער בשלים המשתלבים יפה ביין עשיר ומורכב.
מקורה 2017
מול היין הותיק השייך לדור הקודם של ינני היקב טעמי את היין שרק מלאו לו חמש שנים אך נראה כי גם נעשה בסגנון שונה. באף הרחתי ניחוחות של שזיפים אדומים ושחורים, קסיס ופירות יער. בחיך אפשר לחוש את איכות הפרי שיושן במשך 36 חודשים בחביות עץ אלון. טעמי השזיפים מיובשים בשילוב עם אוכמניות מתקתקות/חמוצות. לטעמי היין מעט טאני לא נמצא בשיאו ויהיה טוב יותר לשתיה בעוד 3-4 שנים.
סיימנו טעימה ארוכה ומרשימה ממיטב ינות אמפורה. אותי הרשימה במיוחד הרוח החדשה המנשבת ביקב ושואפת להביא אותו למקומות חדשים וטובים יותר. בנוסף לעשיית הינות כיף להתארח בו ולבלות שעה קלה במבנה האבן המפואר או בגינתו היפה על כוס יין ופלטת גבינות. יקב אמפורה מייצר כיום בין 140-160,000 בקבוקים בשנה. אני מאמין כי לא ירחק היום בו אפשר יהיה לומר כי אמפורה הוא לא רק אחד היפים אלא גם אחד היקבים היותר טובים בישראל.
*ינות שהרשימו במיוחד
אכן יקב אמפורה יקב מיוחד
בפרט האנשים המיוחדים המוזכרים בכתבה
שאפו לכם
אשמח לקבל הצעה לרכישת מספר בקבוקים…יצחק חן..0524657189. בהנחה שהיינות כשרים
והמחירים בהתאם !!!!!