יש לי ידיד חובב ספורט וחיים טובים ובגזרת החיים הטובים נכללים ינות משובחים. כמה פעמים ביקש שאבחר עבורו ינות ישראלים טובים וכך עשיתי אבל פעם אחת החליט לתת לי גם המלצה. הוא סיפר לי על יין של יקב בשם יערה שמאד אהב. אני מודה שלהפתעתי לא הכרתי את היקב הזה.
מיהרתי לבדוק באינטרנט וגיליתי שאכן יש יקב בשם יערה והוא נמצא במושב כרמי יוסף. מדובר ביקב בוטיק קטן בבעלותם של שמוליק עובדיה ואשתו הדר. שמוליק, הינן החל לייצר יין כתחביב בשנת 2009 וכיום יקב יערה מייצר מספר סוגי ינות המסתכמים לכ-10,000 בקבוקים בשנה.
לאחר מספר נסיונות לתאם ביקור טעימות עם שמוליק והדר קבענו שאבוא לבקרם באחד מימי השישי בשעת צהריים. בחצר ביתם המרווחת המשקיפה לנוף קסום הכולל עמק קטן מלא בצמחיה וגבעות מוריקות, היו פזורים כמה שולחנות ובהם ישבו מספר זוגות ששתו יין תוך שהם טועמים מפלטת אירוח עשירה הכוללת מגוון גבינות קשות ורכות, ירקות ולחמים.
הדר החביבה קיבלה אותי במאור פנים ומיד הביאה לשולחני פלטת אירוח מפנקת. שמוליק הפתיע ובמקום להתחיל בטעימה מסודרת הציע לי לבחור מהבקבוקים הפתוחים שעמדו בפינת הגינה ולטעום "מה שבא לי" ובאיזה סדר שאני רוצה.
קצת הופתעתי מהגישה אבל זרמתי… התחלתי לטעום מששת הבקבוקים שהוצעו לטעימה באותו היום ואלו הם:
- Vin Rouge Sec 2017
- Merlot 2017
- Shiraz 2017
- Vin Rouge Sec 2019
- Cabernet Sauvignon 2019
- Vin Rouge Sec 2018
מבין הינות שטעמתי בלטו במיוחד:
Merlot 2017
צבעו אדום ארגמן, באף ריחות וניל עם מעט פירות יער בעיקר פטל ובפה טעמי פטל ושזיפים שחורים. היין עגול, מחליק בגרון בקטיפתיות עם חמיצות נעימה ומעט טאניות.
Vin Rouge Sec 2019
בלנד בורדולזי עשוי מקברנה סובניון, קברנה פרנק, מרלו ופטיט וורדו. ליין שצבעו נוטה לאדום כהה, ארומות של תבלינים ועשבוניות עם מעט ציפורן. בפה טעמתי שזיפים שחורים עם מסטיק בזוקה ותבלינים. היין עגול, עשיר ומאוזן.
לאחר ששמוליק דאג לספק יין לכל אורחיו התפנה לשבת בשולחני כדי לענות לכמה משאלותי. ראשית שאלתי, מה הביא איש עסקים (העוסק בתחום המדפסות) לייצר ינות? שמוליק השיב שהתחיל לעסוק בזה כדי להירגע וזה גם השתלב יפה עם המעבר שלו ושל משפחתו מהעיר פתח תקווה לכרמי יוסף הפסטורלית. וכך אחרי שלמד בקורס היננות של יקב שורק החל גם לייצר את ינותיו.
רק בדיעבד הבנתי כי למעשה יערה הוא לא ממש יקב אלא בעיקר מקום ארוח בחצר ביתם של שמוליק והדר וכי עד היום הוא מייצר את הינות שלו ביקב שורק המשמש לו כיקב שרות. התקשיתי גם להבין ממנו מי באמת מחליט מתי לבצור את הענבים בכרמים מהם מגיעים הענבים. כך למשל סיפר שביין Vin Rouge Sec 2018 העשוי מארבעה זני ענבים (קברנה סובניון, קברנה פרנק, פטיט וורדו ומרלו ) הוא קיבל את כל הענבים ביחד ולכן החליט להתסיס את כולם ביחד.
על השאלה מי החליט לבצור את כל זני הענבים הללו באותו היום לא קיבלתי תשובה אבל שמוליק טרח לציין שהוא מקפיד ליישן את כל הינות שלו בחביות עץ אלון במשך שנתיים ועוד שנה בבקבוק לפני שהוא מוציא אותם לשוק. מצד שני לא כל שנה הוא עושה את אותם ינות והכל תלוי בענבים שהוא מקבל. בנוסף סיפר כי לפעמים הוא גם משתמש בקליפות הענבים שנותרו לו אחרי התסיסה, מוסיף להם אניס ושומר ועושה מהם עראק .
הגישה המאד גמישה והלא רשמית של שמוליק יכולה אולי לקסום לצרכנים המחפשים לגלות יקב חדש ולא כל כך מוכר, אך מה שהופך את טעם ינותיו למאכזב היא העובדה שהתגלתה לי רק לקראת סיום שיחתינו והיא מחיר הינות שלו. ובכן, מחיר הינות של יקב יערה מתחיל ב-180 ש"ח לבקבוק ועולה גם ל-200 ש"ח ויותר.
כשהערתי לשמוליק שלטעמי זהו מחיר מוגזם לינות ישראלים בכלל וביתיים בפרט, הוא לא נראה מתרגש מדי והשיב כי הינות נמכרים לרשימת לקוחות קבועים בארץ והוא אף מצליח לייצא אותם ללקוחות מהעולם המחכים מדי שנה לינות שלו (על אף העובדה שאינם כשרים).
אין בי כל כוונה להטיל ספק בדבריו של שמוליק אבל אם זו אכן המציאות, מדובר בתעודת עניות לנו הצרכנים. כי כאשר יצרן כשמוליק המייצר ינות נחמדים להנאתו מבקש קרוב ל-200 ש"ח לבקבוק (כ- 50 יורו באירופה) וגם מקבל, הרי אנחנו בעצמנו נותנים יד למחירים המופקעים שגובים כמה מהייננים המקומיים ללא שום הצדקה.
ועוד הערה קטנה. שמוליק טוען כאמור שאין לו בעיה למכור כל שנה את הינות שלו לכן תמוה בעיני כיצד זה שרוב הינות שהציע למכירה בעת ביקורי היו כבר בני 4 ו-5 שנים?
אנקדוטה קטנה לסיום. זוכרים את החבר מתחילת הכתבה. ובכן מסתבר שהוא בכלל התכוון ליין בשם "יערה" המיוצר ע"י יקב השרות "כרם מהדרין" המייצר ינות עבור יקבי כרמל ובמחיר… שפוי הרבה יותר!