תעשית היין הישראלית היא תעשיה צעירה. במיוחד כשמשווים אותה למדינות היין מהעולם הישן שם אפשר למצא יקבים בני מאות שנים שהיום מנהלים אותם בני הדור התשיעי או העשירי במשפחה. בישראל רוב היקבים מנוהלים על ידי אנשי הדור הראשון שגם הקימו אותם אך בשנים האחרונות ניתן לראות ניצנים של דור הבנים כמו למשל ביקבים מרגלית, קסטל, אסף ואחרים. ליקב עגור סיפור מיוחד. לשוקי ישוב שהקים את היקב לפני כ-25 שנה אין דור המשך מהבית אך בשנת 2020 הצטרפו איליו שני שותפים צעירים בעלי רקע מקצועי עשיר: אלעד כץ , שימש בתפקידי ניהול בכירים בתעשיית היין בין השאר כמנכ"ל יקב קסטל ואיל דרורי, בעל שני תארים בייננות וכורמות מאוניברסיטת טורינו שבפיימונטה וניסיון עבודה ביקבים באיטליה, כרתים וישראל. מעבר למעורבותם של השניים בתחום היין, שניהם הכירו את יקב עגור מאז נוסד. אלעד מתגורר בסמוך בישוב עמק האלה ואילו איל עבד ביקב בצעירותו.
החיבור בין השלושה הביא להתחדשות ורענון היקב ולאחר ביקורי ביקב כשניסיתי להגדיר במשפט מה קורה כאן סיכמתי לעצמי שזהו יקב שעושה ינות עם אופי. אופי יחודי של עשיית היין וגם אופי מיוחד הקשור להרי יהודה. כן, יקב עגור מקפיד לעשות את כל ינותיו מכרמי האיזור. בנוסף לכרמים הותיקים במטע ובעין כרם נטעו איל ואלעד כרמים בגבעת ישעיהו, נתיב הל"ה ובדיר רפאת (שם נמצא יקב מוני).
וכעת לינות :
Blanc 2022
צבעו צהבהב בהיר, האף ארומטי, בעיקר פרחוני ויש בו שילוב מרענן של ורדים וסיגליות (מזכיר סובניון בלאן). בפה טעמי אפרסק ביחד עם חמיצות טובה ומינרליות נעימה. זהו יין קליל עשוי בעיקר מענבי סובניון בלאן (קרוב ל 70%) והיתר ענבי רוסאן וויניה.
Rose 2022*
אחד הינות היותר מעניינים של היקב. צבעו ורוד כתום בהיר. בחלל האף הרגשתי ניחוחות של מסטיק בזוקה, קליפת תפוז ומינרליות מענינת. בפה קיבלתי יופי של איזון בין מתיקות עדינה לחמיצות רעננה ואותה מינרליות שחשתי כבר באף. הזכיר לי תות שדה. מורכב ויחד עם זאת קל לשתיה וכיפי. מתאים לארוחות לצד דג סלמון או לשתיה לא מחייבת של אחר הצהריים. עשוי מארבעה זנים מורבדר, גראנש, מרסלאן וקברנה פרנק. כל זן תסס בנפרד בחביות עץ ישנות ונשאר על משקעיו למשך חצי שנה עד שהכל אוחד לבלנד הנוכחי.
Layam Blanc 2022
צבעו צהוב בהיר קש, באף ריחות נעימים של לימונים, פומלה ומינרליות מורגשת. הפה פרחוני, רענן עם חמיצות נעימה ויחד עם זאת מורכב ורב שכבות. ליין גוף בינוני-מלא והוא עשיר בטעמי מלון, ליים ופירות טרופים. עשוי מרוסן 70% והיתרה זני סובניון בלאן וויוניה. תסס ושהה במשך 8 חודשים בחביות חדשות על משקעיו .
קסם 2022
צבעו אדום בהיר, באף מעט ניחוח דובדבנים שיותר מורגשים בפה בשילוב טעמי מסטיק מתקתק וחמצמץ. זהו יין עסיסי, מצד אחד עשיר בטעמים ומצד שני לא הצלחתי לעמוד על אופיו. עשוי משבעה זני ענבים שונים כולל קברנה סובניון, מרלו, קברנה פרנק, קריניאן, סירה, מרסלאן, ואליקנט בושה ( Alicante Bouschet)- זן לא מוכר כמעט בארץ שמקורו בספרד. ענבי שבעת הזנים תססו בנפרד ויושנו במשך כשישה חודשים באמפורות וחביות ישנות.
Layam Red 2021
צבעו אדום ארגמן, באף עושר של ריחות המזכירים צמחים ים תיכונים כולל מנטה, פלפל שחור, ועשבי תיבול אחרים. גם הפה מתובל בטעמי פרי עסיסי בעיקר פטל ושזיף אדום. היין מבוסס בעיקר על ענבי סירה בתוספת קריניאן, גרנאש, מורבדר, גארנצ'ה טינטוררה ופטיט סירה. התיישן במשך 14 חודשים בחביות צרפתיות ישנות ברובן.
Special Reserve 2021*
צבעו אדום כהה, באף ניחוחות של פלפל ושזיפים בשלים. הפה מעניין מאד, שופע טעמי שזיפים שחורים וזיתים שחורים בשלים. בעל גוף מלא וסיומת ארוכה. למרות שמדובר ביין צעיר יחסית אפשר לנחש שיתיישן מצוין ויהיה טוב עוד יותר בעוד 4-5 שנים. היין עשוי משילוב של ענבי קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק, פטיט סירה, קריניאן, סירה ופטיט ורדו. התיישן שנתיים בחביות. 25% מהן חדשות .
השימוש של איל בשישה או שבעה זני ענבים ביין אחד הוא די נדיר ולא מקובל בעולם היין. (בבורדו מותר להשתמש בחמישה זנים שונים אבל בד"כ לא משתמשים ביותר מארבעה, בשאטונף דה פפ, צרפת מותרים לשימוש 13 זנים אך הרוב המכריע של היננים לא עושים שימוש ביותר מארבעה זנים ביין אחד). במקרה של איל נראה כי הוא בוחר להשתמש בשישה ואפילו שבעה זנים בבלנד אחד מתוך רצון להגיע לדיוק בתוצאה הרצויה בעיניו.
לסיכום אומר כי אלעד ואיל שאירחו אותנו במרכז המבקרים הנעים של היקב עשו זאת מכל הלב. נראה שכך הם גם עושים את היין שלהם. התרשמתי שעבור איל ואלעד העבודה ביקב עגור נעשית מתוך אהבה גדולה לשוקי, ליין וגם אלינו חובבי היין. ניכר בהם שהם עושים מלאכתם מתוך חדוות יצירה ויחד עם זאת תוך שאיפה בלתי פוסקת להשתפר ולעשות את היין הכי טוב שהם יודעים, הכי משקף אותם ואת המקום אותו הם מייצגים. חוויה!
* ינות שהרשימו במיוחד