כך אומר אורן עזר, מנכ"ל אלקטריאון, במפגש הסיליקון קלאב. לדבריו, מכונית חשמלית עם סוללה גדולה איננה באמת פתרון סביבתי ירוק
"כבישים שמטעינים מכוניות תוך כדי נסיעה יוכלו לאפשר חסכון משמעותי בגודל הסוללה ברכב החשמלי". כך אומר אורן עזר, מנכ"ל אלקטריאון, במפגש הסיליקון קלאב. לדבריו, מכונית חשמלית עם סוללה גדולה איננה באמת פתרון סביבתי ירוק.
"כשהקמנו את אלקטריאון ב-2012, היה זה אחרי קריסת בטר פלייס, אבל השותף שלי ואני הבנו שלמרות זאת, העולם הולך לרכב חשמלי. אז גם לא רבים דיברו על התחממות כדור הארץ והיום זה ברור וכל המשאבים הולכים לכיוון הזה."
כיום אלקטריאון עובדת עם עשרים חברות רכב מצד אחד ועם עיריות ברחבי העולם מצד שני, עם עשרות קילומטרים סלולים של כבישים חשמליים – תשתית סלילי חשמל שנבנתה מתחת לכבישים קיימים ומאפשרת להטעין את הסוללות שברכבים החשמליים. בשלב זה מתמקדת החברה באוטובוסים ומשאיות. שדה מגנטי הנמצא בסלילים משדר לסוללת הרכב שנמצאת בתחתית המכוניות ולכן גם אין איבוד גדול של אנרגיה.
"אוטובוס שוקל 13 טון, מתוכן משקל הסוללה 3-4 טון – שווה ערך ל- 70 נוסעים. קשה למחזר את הסוללה ולכן צריך לראות איך מקטינים אותה. בנוסף לכך, יש צורך גם לפזר את שעות הטעינה כי אם כל המכוניות בעולם יוחלפו במכוניות חשמליות, יהיו שעות שבהן מערכת החשמל לא תעמוד בעומס.
לטעינה אלחוטית יש עוד יתרון – לא רואים אותה. אם מתקינים את המערכות הללו בכבישים, בחניונים, במקומות העמסה או פריקה של משאיות כלי הרכב הללו יהיו זמינים כמעט 24 על 7 ואפשר יהיה להקטין את הסוללה בצורה דרמטית ולשטח את עקומת האנרגיה.
במחקר שערכנו ביחד עם אוניברסיטת ייל עלה כי רק הקטנת הסוללה תוריד את פליטות גזי החממה בעולם ב-1.25%. אם נאפשר טעינה בכל שעות היום נוכל להשתמש באנרגיה מתחדשת ולא נצטרך לאחסן אנרגיה – תחום שהוא עדיין בעיה ללא פתרון. נוסיף לזה שתשתית המטענים הקיימת בזבזנית לא רק משום שצריך להשבית את הרכב אלא כי היא רוב הזמן לא נמצאת בשימוש.
"אנחנו החברה כמעט היחידה שהצליחה לעשות טעינה אלחוטית דינמית בכביש אמיתי. הנצילות 89 אחוז. בניסוי שערכנו עם יונדאי מכונית הנוסעת בתוך העיר במהירות 40 קמ"ש לא תצטרך כלל סוללה אם תיסע על כביש כזה.. בנסיעה בין עירונית למשל מתל אביב לאילת המכונית תוכל לנסוע עם סוללה ששוקלת 50 קילו במקום 500-700 ק"ג.
ממשלת שבדיה רוצה לפרוס 15 אלף ק"מ של כבישים חשמליים עד שנת 2030. גם בגרמניה רוצים לחשמל את האוטובאן. בישראל נסלל קטע אחד – רחוב קלאוזנר בת"א שעליו נוסע אוטובוס חשמלי ומטעין את הסוללה שלו תוך כדי נסיעה. בקרוב נוכל לספק תשתית שתאפשר ל-200 אוטובוסים חשמליים להיטען מהכביש בת"א ובראש העין.
בתשובה לשאלה מהקהל האם אין במערכת בעיה סביבתית כי בכל זאת מדובר בחשמל, ענה עזר: "המערכת יותר בטוחה מכבל -400 וולט שאיתו מטעינים היום מכוניות. שנים של פיתוח המערכת שלנו הביאה לכך שאתה יושב ברכב ומרגיש אפס קרינה."
כמה בעיות משמעותיות:
ראשית, תארו לכם את העלות הכוללת להוספת יכולת טעינה למסלול אחד (למשל בכביש איילון) עם סלילי הטעינה. תארו לכם את כמות הפקקים במשך תקופה של כמה חודשים – אני לא מאמין שאפשר לעשות את זה בזמן קצר יותר.
שנית, הטעינה תעבוד היטב בנסיעה איטית יחסית – בשעות הפקקים. אלה הן שעות העומס גם על ספקי החשמל שספק אם יעמדו בקלות בצריכת החשמל הנוספת הכרוכה בטעינה של מאות או אלפי מכוניות בשעות העומס.
שלישית, האם חברות הרכב יכבדו את האחריות לרכבים אם הם ישודרגו לאחר הקנייה לטעינה אלחוטית. מדובר בשינוי משמעותי – לא הוספת רמקולים…. כל עוד שהפתרון לא מגיע מהיצרנים אני חושש שהוא לא ייתמך ע"י חברות הרכב.