המחקר המקיף והגדול ביותר בנושא קבלת ההטבות הממשלתיות לחברות ההייטק.
משבר הקורונה פגע בכל מגזרי המשק ובכללן בחברות ההייטק. חברות רבות חוו ירידה דרסטית בהכנסות ועצירת הפעילות העסקית הגלובלית אשר לתעשיית ההייטק קשר ישיר אליה. כדי לסייע לחברות ההייטק ביצענו בשבוע האחרון מחקר מקיף בין כל משרדי הממשלה הרלוונטים וריכזנו כאן את כל ההטבות המגיעות לכל סוגי החברות המרכיבות את תעשייתינו כולל חברות סטרטאפ, חברות ישראליות בוגרות ואף מרכזי מו"פ של חברות רב לאומיות הפועלים בישראל. כדי להקל עליכם למצא התשובות הנוגעות לכל עובד ולכל חברה ריכזנו את כל המידע בחמש תשובות כולל לינקים ישירים לאתרי הסיוע:
1. מי החברות הזכאיות לסיוע ומה בדיוק הקריטריונים המזכים?
תשובת משרד האוצר:
בנוסף לצעדים כגון הפחתת ארנונה בשווי 3 חודשים, מתן אפשרות להוצאות עובדים לחל"ת ללא קיזוז ימי חופש וכו', הממשלה השיקה מספר כלי סיוע:
(א) קרן הלוואות בערבות מדינה לעסקים קטנים ובינוניים (עד 400 מליון ש"ח)
(ב) קרן הלוואות בערבות מדינה לעסקים גדולים (מעל 200 מליון ש"ח) – במסגרת כלי זה בוצעו התאמות לחברות הייטק כגון אפשרות קביעת הסכום לפי ההוצאות במקום ההכנסות ואפשרות לשעבוד צף כחלף לערבות בעלים.
(ג) שני מענקי סיוע ייעודיים לעצמאים – מענק סוציאלי עבור עוסקים מורשים ושכירים בעלי שליטה
(ד) מענק השתתפות בעד הוצאות קבועות עבור עסקים שמחזור המכירות שלהם הוא עד 20 מליון ש"ח בשנה
לעניין סעיפים (ג) ו-(ד) מצורף קישור לפרטים שהוכנו על ידי הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים: https://www.sba.org.il/hb/AidPrograms/Pages/pr57.aspx
ספציפית לעניין ענף ההייטק, ישנם צעדים ייעודיים נוספים כמו מענקים מהירים של רשות ההשקעות וכלי מימוני שיושק בחודש הקרוב, לעידוד השקעות של מוסדיים לבצע השקעות ישירות או במודל של co-investment עם קרן, בחברות הייטק בינוניות (עד מחזור של 200 מליון ש"ח בשנה)
כמו כן אנו עוסקים בימים אלה בהכנת מודל מענקים נוסף הקשור לתעסוקה, אשר פרטיו יפורסמו לאחר שיגובשו.
כמו כן ניתן לקבל הלוואות מקרן ההלוואות לעסקים שניזוקו מהתפשטות נגיף הקורונה: לפי הפרטים הבאים:
על רקע התפרצות נגיף הקורונה, החליטה המדינה על הקמת קרן הלוואות ייעודית שעיקרה סיוע לעסקים שנקלעו לקשיים תזרימיים כתוצאה מהשפעות התפרצות הנגיף.
במסגרת הקרן מעמידה המדינה ערבויות לבנקים, ואלה יוכלו להעמיד הלוואות לעסקים לצורך התמודדות עם השפעות הנגיף.
ההלוואות ניתנות לעסקים הרשומים בישראל כעוסק פטור, עוסק מורשה, חברה, שותפות, אגודה שיתופית או עמותה בעלי מחזור מכירות שנתי של עד 400 מיליון ש"ח אשר נקלעו לקשיים תזרימיים בעקבות משבר הקורונה.
במסגרת הקרן ניתן לקבל הלוואות בנקאיות למימון פערי תזרים בתנאים מיטיבים- זמני טיפול קצרים במיוחד, דרישת בטוחות מופחתת, פריסה לעד 5 שנים עם דחיית תשלומי הקרן של עד 12 חודשים, תשלום מלא של הריבית על ידי המדינה בשנה הראשונה והחל מהשנה השנייה ואילך ריבית ממוצעת של פריים + 1.5%.
הגשת הבקשה תישלח באופן מיידי לבנק לפי בחירתך ונציג הבנק ייצור עימך קשר להמשך טיפול בתוך יום עסקים אחד.
יש להקפיד לדייק בפרטי הבקשה: שם הבנק, מס' הסניף, סכום ההלוואה המבוקש וכד'.
לפרטים נוספים ולהגשת בקשה לקבלת הלוואה בקליק לחץ כאן (יש לפתוח באמצעות דפדפן כרום בלבד).
תשובת משרד הכלכלה
ניתן למצוא מידע מלא על הזכאות לסיוע והקריטריונים בדף ייעודי שיצרנו לנושא באתר הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים. בקישור: מענקי סיוע מיוחדים לעצמאים ועסקים קטנים
תשובת רשות החדשנות
פתחנו ערוץ מענקים מהיר המיועד לחברות טכנולוגיות חדשניות בתחילת שלבי צמיחה מוקדמים או בשלבי המו"פ של פיתוח מוצר אחד או יותר:
• אשר צברו נכסים מהותיים כמו קניין רוחני, גיוסים או שווי
• הינם בעלי סיכוי טוב לצלוח את המשבר הכלכלי, אך נוצרו להם קשיי נזילות.
• הינם בעלי יכולת/איתנות פיננסית מוגבלת לתקופה של לא יותר מ-12 חודשים ממועד הגשת הבקשה (runway קצר).
כדי להסתייע בערוץ יש להכנס לכתובת זו: https://innovationisrael.org.il/RnDfund-quick-process
2. מה קורה לחברות סטרטאפ שאין להן הכנסות? כיצד מחשבים את הסכומים שמגיעים להן?
תשובת משרד האוצר
עבור חברות בשלבי המו"פ שאין להם הכנסות, מענק ההשתפות בעד הוצאות קבועות לא רלבנטי היות והסכום נקבע לפי ירידת המחזור. מענקי רשות החדשנות הן הכלי הרלבנטי עבורן. סביר להניח שגם המענק העתידי הקשור לתעסוקה יהיה רלבנטי להן.
תשובת משרד הכלכלה
1. המענקים שהוכרזו עד כה הינם לטובת עסקים שסבלו מירידה במכירות בעקבות משבר הקורונה, כך שאם הסטרטאפ עוד לא התחיל למכור הוא לא זכאי למענק. אם מדובר בעסקים שכן מוכרים אך עדיין אין להם רווחים:
• המענק תחת הכותרת "מענק סיוע ייעודי לעצמאים – פעימה שנייה" הוא מענק פרסונלי (לעוסק מורשה או שכיר בעל שליטה בחברה) ובו מסתכלים על הכנסתו החייבת של העצמאי או בעל השליטה – כאן תנאי הסף שנלקח בחשבון הוא ירידה במחזור המכירות בחודשים מרץ-יוני 2020 לעומת החודשים המקבילים ב-2019 ואותו עצמאי או בעל שליטה יקבל מענק על בסיס הכנסתו החייבת במס.
• המענק תחת הכותרת "מענק השתתפות בהוצאות קבועות לעסקים קטנים" הוא מענק לעסק שמתבסס על ירידה במחזור, הוצאות קבועות לעסק והוצאות שכר שנחסכו על עובדים שפוטרו או הוצאו לחל"ת.
תשובת רשות החדשנות
מסלולי התמיכה של רשות החדשנות מאפשרים קבלת מענקים גם לחברות שאין להן הכנסות .
הערה: בבירור שערכנו ((Chiportal גילינו כי כדי לזכות במענקי המדען (גם במסלול המהיר) החברה נדרשת להשלמה של 50% או יותר (Matching) ממקורות חיצונים של החברה, מה שיכול לעכב מאד את קבלת המענקים "המהירים".
3. האם יזמים שהם מקימי חברת סטאראפ נחשבים שכירים רגילים או שכירים בעלי שליטה ומה הפיצוי המגיע להם?
תשובת משרד האוצר
כל יזם בהתאם להגדרתו. יש יזמים שהם עוסקים מורשים, יש שכירים בעלי שליטה ויש שכירים רגילים. השכירים יכולים לצאת לחל"ת / לקבל דמי אבטלה. עוסקים מורשים זכאים לשני מענקי הסיוע הייעודיים לעצמאים, ושכירים בעלי שליטה רק למענק הסיוע השני (כאשר ההגשה עבורם נפתחת ב-15.5). בנוסף, החברה שלהם זכאית גם לכלי הסיוע האחרים.
תשובת משרד הכלכלה
שכיר בעל שליטה מוגדר בתקנות ככזה ששולמה לו הכנסת עבודה ע"י החברה בכל אחד מהחודשים שבין ספטמבר 2019 לפברואר 2020, החזיק במניות בחברה ושהוא בעל שליטה בה לפחות מיום ה-1.10.2019, לפי ההגדרה בפקודת מס הכנסה:
מי שמחזיק, במישרין או בעקיפין, לבדו או ביחד עם קרובו באחת מאלה:
(א) ב-10% לפחות מהון המניות שהוצא או ב-10% לפחות מכוח-ההצבעה;
(ב) בזכות להחזיק ב-10% לפחות מהון המניות שהוצא או ב-10% לפחות מכוח-ההצבעה או בזכות לרכשם;
(ג) בזכות לקבל 10% לפחות מהרווחים;
(ד) בזכות למנות מנהל;
תשובת רשות החדשנות
איננו עוסקים במתן פיצוי לאדם (יזם) רק במענקי מו"פ לחברה
4. מה קורה עם חברות רב לאומיות שיש להן מרכזי פיתוח בישראל אבל לא מוכרות שום דבר? לפי מה מחשבים את הפיצוי המגיע להן
תשובת משרד האוצר
מרכזי מו"פ בינלאומים מוכרים בד"כ שירותי מו״פ (לרוב בקוסט פלוס) לחברת האם ואלו ההכנסות לפיהן ניתן לחשב ההטבות המגיעות להן. מרכזי מו"פ שאין להם הכנסות יוכלו קבל תמיכה רק במסגרת המתאימה לחברות ללא הכנסות.
כמו כן לחברות העומדות בקריטרויונים ניתן לקבל הלוואות מקרן ההלוואות לעסקים שניזוקו מהתפשטות נגיף הקורונה: (לפי הפירוט בתשובה לשאלה 1)
תשובת משרד הכלכלה
המענקים שהוכרזו עד כה הינם לטובת עסקים שסבלו מירידה במכירות בעקבות משבר הקורונה, כך שאינם מתאימים לסטרטאפ שעוד לא התחיל למכור או לעסקים שכן מוכרים אך עדיין אין להם רווחים.
תשובת רשות החדשנות
החברות הרב לאומיות בד"כ אינן עומדות בתנאי המסלולים של רשות החדשנות ולכן אינן זכאיות להטבות כלשהן.
5. כיצד ניתן לקבל במהירות מענק תזרימי לחברות הייטק קטנות ובינוניות. האם עליהן לפנות לרשות החדשנות או לגוף אחר כדי לקבל המענקים?
תשובת משרד האוצר
עבור חברות בשלבי מו"פ, רשות החדשנות היא הכתובת. חברות עם מכירות אשר ספגו ירידת פעילות, יכולות להגיש בקשה גם לרשות המסים במערכת שתיפתח החל מה-12.5.
תשובת משרד הכלכלה
רשות החדשנות השיקה ערוץ מענקים מהיר לחברות במשבר.
בנוסף חברות הייטק כמובן יכולות לפנות לקרנות ההלוואה המיוחדות בערבות מדינה לקבלת הלוואה בנקאית (או דרך חברת כרטיסי אשראי) בתנאים משופרים.
תוכלו למצוא מידע נוסף שרלוונטי לכלל העסקים ומתעדכן בכל עת לפי ההתפתחויות באתר הסוכנות לעסקים קטנים ובינונים.
כמו כן, הסוכנות יצאה אתמול עם בקשה לקבלת מידע על מיזמים לסיוע לעסקים קטנים ובינוניים שנפגעו בעקבות התפרצות נגיף הקורונה שיכול להיות רלוונטי לתעשיית ההייטק.
תשובת רשות החדשנות
מסלולי התמיכה שלנו מתאימים בדיוק לחברות שכאלה
תודותינו לאנשי משרד האוצר, משרד הכלכלה והרשות לחדשנות שסייעו בהכנת התחקיר המקיף ובמיוחד לאיתמר גזלה, מרכז בכיר למימון בסוכנות לעסקים קטנים ובינונים במשרד הכלכלה, לעידו סופר, רכז תעשייה, מסחר והשכלה גבוהה, אגף תקציבים, במשרד האוצר, לנועה שקרון, רפרנטית מו"פ במשרד האוצר, לחגי לוין, סמנכ"ל אסטרטגיה וכלכלה ברשות החדשנות, ולארי זיגמן, ראש מטה המנכ"ל ברשות לחדשנות. כמו כן תודות למרכז לעסקים קטנים ובינוניים באגף החשב הכללי, משרד האוצר על המידע שנשלח אלינו.