בימים אלו מנסים יצרני השבבים להתמודד עם קצב הביקושים ההולך ועולה ובשרשרת אספקה שלא עומדת בעומס. השאלה המרכזית המעסיקה רבים היא האם הביקוש הגבוהה הוא זמני או שאנחנו עומדים בפני תקופה של גאות מתמשכת?
הפסימיסטים מבין מומחי התעשיה טוענים כי הביקושים הגבוהים אותם אנו חווים הם תוצאה של שילוב בלתי שגרתי בין מגיפה של פעם במאה ,שריפות, בצורת ומזג אוויר חורפי קיצוני שפגעו במפעלי ייצור ברחבי העולם וגרמו למחסור הנוכחי בשבבים אך כדאי להיזהר מללכת שבי אחר הניתוח הזה שיש בו התעלמות מנסיון העבר.
ראשית, ההיסטוריה מראה שמחסור גדול בשבבים הוא תופעה שכיחה שכבר קרתה כל חמש שנים במהלך שלושת העשורים האחרונים. בד"כ נגרמו המחסורים ע"י גורמים חיצוניים, כמו מיתון כלכלי או אסון טבע, אבל הם גם 'פשוט קרו' כתוצאה מגלי ביקושים לטכנולוגיות חדישות והחלפת דור של מוצרים דיגיטלים שונים.
לפי כמות המכשירים הדיגיטלים בחיי היום יום שלנו נראה שהלחץ על ספקי השבבים רק יעלה וכך גם הביקוש לשבבים מתקדמים יותר ורבים יותר. מנכ"לים רבים בתעשיה מבינים כבר היום כי המחסור הנוכחי אינו רק תוצאה של מגיפת הקורונה אלא מייצג מגמות צמיחה מסיביות לטווח ארוך על פני ספקטרום רחב של מוצרים. "לא הערכנו נכון את הצמיחה בתעשייה", הודה פיטר וונינק סגן נשיא בכיר של ASML. "זה הרבה יותר מסתם ריבאונד מחזורי לטווח קצר", אמר קורט סיברס נשיא ומנכ"ל NXP. "הביקוש למוליכים למחצה כבר אינו עוסק ביישום אחד או שניים, אלא מדובר בשינוי מבני מרחיב בכלכלה לכיוון דיגיטציה ואוטומציה", הסביר נשיא ומנכ"ל אפלייד מטיריאלס, גארי דיקרסון.
כדי לעמוד בביקושים הגדילו יצרניות השבבים בצורה מאסיבית את הוצאותיהן על ציוד יצור. לפי חברת הייעוץ Deloitte יוציאו שלושת יצרניות השבבים הגדולות למעלה מ-200 מיליארד דולר על ציוד יצור חדיש בין השנים 2021 עד 2023. יתכן ויגיעו אפילו ל-400 מיליארד דולר עד 2025, וזה לא כולל את כל מיליארדי הדולרים שהתחייבו הממשלות להשקיע בתחום. השקעות אלו צפויות להעלות את קיבולת הוויפרים מ-83 מיליון וויפרים בגודל 8 אינץ' ב-2020 ל-121 מיליון בשנת 2024 – עלייה של 46 אחוז בתוך 4 שנים!!!
זה לא יספיק, אומרים בדלויט: הביקוש לשבבים גדל בערך באותה מהירות (או יותר) כמו הגידול המתוכנן בקיבולת מפעלי היצור ותעשיית המוליכים למחצה תתקשה לעמוד בתיאבון המתפרץ ליישומים חדשים כמו בינה מלאכותית ולימוד מכונה, מחשוב ב- EDGE והאינטרנט של הדברים.
בנוסף לכך, ייצור השבבים מרוכז מאוד מבחינה גיאוגרפית. טייוואן, במיוחד, מהווה נקודת טורפה בהיותה מדינה מרכזית מאד ביצור שבבים מתקדמים . פיזור הייצור באופן שווה יותר על פני הגלובוס, כפי שממשלות המערב החליטו לעשות, תפחית את סיכוני ההפרעות באספקה אך לא נראה שזה יקרה בטווח הקרוב ולכן יש לצפות כי הבעיות באספקת המוליכים למחצה תימשכנה בשנים הקורובות ואנו נהיה נתונים לשיבושים טבעיים ופוליטיים במיוחד לנוכח המשך הגידול בביקושים.
חברת מחקרי השוק IDC צופה ששוק המוליכים למחצה יצמח ב-17.3% ב-2021 לעומת 10.8% ב-2020. לפי IDC, התעשייה תראה נורמליזציה ואיזון עד אמצע 2022, עם פוטנציאל לעודף קיבולת ב-2023. הרחבות קיבולת בקנה מידה גדול יותר יתחילו לעלות לקראת סוף 2022. בסך הכל, צופה IDC ששוק המוליכים למחצה יגיע ל-600 מיליארד דולר עד 2025 –המייצג גידול שנתי של 5.3% לאורך תקופת התחזית. זה גידול הגבוה מהצמיחה הממוצעת שעמדה על 3-4% בעבר.