בשנת 2019 החליט משרד האוצר להכין מחקר פנימי כדי לבדוק מה יקרה אם חברת אינטל תקלע למשבר ותצמצם נוכחותה בישראל. תוצאות המחקר נגנזו בינתיים אך בימים אלו מחקר שכזה הפך רלוונטי מתמיד. לכן החלטנו כאן במגזין TapeOut לבדוק את מערכת היחסים בין ישראל לאינטל ולנסות להסיק מי זקוק יותר למי?
ההשפעה של אינטל על ישראל
בדיוק לפני 50 שנה בשנת 1974 החליטה אינטל להקים את מרכז הפיתוח הראשון שלה בישראל (והראשון מחוץ לאה"ב) . מרכז זה גדל לפעילות עניפה שהשפיעה על התעסוקה והכלכלה בישראל באופנים הבאים:
השקעות ותעסוקה: במהלך השנים השקיעה אינטל בישראל מעל 50 מיליארד דולר והפכה למעסיק הפרטי הגדול ביותר במגזר הטכנולוגי בארץ, עם כ – 12,000 עובדים. בתפקידי ייצור, פיתוח ושיווק התורמים באופן משמעותי לכלכלה המקומית.
רכש גומלין: הפעילות של אינטל בישראל אינה מוגבלת לתעסוקה. החברה גם התחייבה לרכוש סחורות ושירותים בשווי 16.6 מיליארד דולר מספקים ישראלים במהלך העשור הקרוב. רכש מקומי נרחב זה תומך במספר רב של עסקים קטנים ובינוניים, ומטמיע עוד יותר את אינטל במרקם כלכלת ישראל.
יצוא: הייצוא של אינטל מישראל הסתכם ב-2022 ב-8.7 מיליארד דולר, המהווים 5.5% מכלל יצוא ההייטק מהמדינה. נתון זה מדגיש את תפקידה של אינטל בחיזוק כלכלת הייצוא של ישראל ושמירה על היתרון התחרותי שלה בשוק הטכנולוגיה העולמי.
צמיחה כלכלית: הנוכחות של אינטל בישראל היוותה מניע מרכזי לצמיחה כלכלית, שיצרה אלפי משרות בשכר גבוה ומשכה חברות טכנולוגיה רב לאומיות נוספות למדינה.
מנהיגות טכנולוגית: ההשקעה של אינטל בישראל סייעה לבסס את המוניטין של המדינה כמובילה עולמית בטכנולוגיה וחדשנות ולחנך דור שלם של מנהיגים טכנולוגים שפרשו מאינטל והקימו חברות משלהם.
מערכת כלכלית של חדשנות: הנוכחות של אינטל בישראל תרמה לפיתוח אקו-סיסטם תוסס של חדשנות, תוך טיפוח שיתוף פעולה בין סטארטאפים, אקדמיה וחברות טכנולוגיה בוגרות.
חשיבותה של ישראל לאינטל
לצד ההשפעה החיובית והמהותית של אינטל על ישראל מנקודת המבט של אינטל, ישראל היא מרכז קריטי לחדשנות ולייצור.
מאגר כשרונות בתחום הפיתוח: ישראל מתהדרת במאגר גדול של מהנדסים ומדענים, שרבים מהם סייעו להצלחתה של אינטל. הדגש החזק של המדינה על חינוך וחדשנות טיפח תרבות של מצוינות טכנולוגית האטרקטיבית מאוד לחברות טכנולוגיה גלובליות. מרכזי המו"פ שלה בישראל סייעו בפיתוח כמה מהטכנולוגיות המתקדמות ביותר של אינטל, ממעבד 8088 דרך סדרת מעבדי הפנטיום ועד לונאר לייק – סדרת המעבדים החדישים ביותר של אינטל כיום. חידושים אלה מילאו ועדיין ממלאים תפקיד מכריע בהצלחתה העולמית של אינטל.
מרכז מחקר מוביל: מרכז המחקר של אינטל בישראל הוא אחד הגדולים שלה מחוץ לארצות הברית. המרכז היה אחראי למספר רב של פריצות דרך בטכנולוגיית מוליכים למחצה ותרם באופן משמעותי ליתרון התחרותי של אינטל.
כח יצורי נאמן ומיומן: המחויבות של אינטל להקים בישראל את אחד ממפעליה החדישים ביותר בהשקעה אדירה של 25 מיליארד דולר מעידים על האמון של אינטל כי דווקא בישראל תוכל לייצר את המוצרים המתקדמים ביותר תוך הישענות על כח האדם המגוון של אינטל ישראל המסוגל לתמוך בצורה מיטבית ביצור מוצריה.
כוח העבודה מיומן זה מאפשר לאינטל להתמודד עם אתגרים מורכבים ולהישאר בקידמת תעשיית המוליכים למחצה.
מיקום אסטרטגי: ישראל ממוקמת בצומת הדרכים בין אירופה, אסיה ואפריקה, מה שהופך אותה למוקד נוח להגעה למגוון רחב של שווקים גלובליים. קרבה זו מאפשרת לאינטל להפיץ ביעילות את מוצריה ושירותיה ללקוחות באזורי מפתח כולל שווקים מתעוררים במזרח התיכון ובצפון אפריקה (MENA). כמו כן היא יכולה לסייע בהפחתת עלויות הובלה וזמני אספקה, ולשפר את היעילות של שרשרת האספקה של אינטל.
רשת ספקים מקומיים: לישראל יש אקוסיסטם משגשג של סטארטאפים טכנולוגיים וחברות מבוססות המספקות מגוון רחב של מוצרים ושירותים לתעשיית המוליכים למחצה. אינטל יכולה להשיג רכיבים, חומרים ושירותים מספקים מקומיים אלה, להפחית את התלות שלה בספקים בחו"ל ולשפר את היעילות ואת העלות האפקטיבית של שרשרת האספקה שלה.
האב של חדשנות: המוניטין של ישראל כמרכז חדשנות עולמי מושך זרם קבוע של סטארטאפים ויזמים טכנולוגיים. מערכת אקולוגית תוססת זו יכולה לספק לאינטל גישה לטכנולוגיות חדשות ולפתרונות חדשניים שיכולים לעזור לה לשפר את שרשרת האספקה שלה ולהקדים את המתחרים.
תמיכה ממשלתית: ממשלת ישראל העניקה תמיכה משמעותית לתעשיית ההייטק במדינה, לרבות מימון מחקר ופיתוח, תמריצי מס ומענקי יצור. תמיכה זו עזרה ליצור סביבה נוחה לאינטל לפעול ולהשקיע בישראל.
שיתוף פעולה עם מוסדות מחקר: ישראל היא ביתם של מספר מוסדות מחקר ברמה עולמית המשתפים פעולה באופן הדוק עם אינטל בפיתוח טכנולוגיות מתקדמות. שיתופי פעולה אלו יכולים להוביל לפיתוח חומרים חדשים, תהליכי ייצור וכלי תכנון לפיתוח מוצריה של אינטל.
לסיכום, מערכת היחסים בין ישראל לאינטל היא מערכת יחסים של תלות הדדית. שני הצדדים השקיעו רבות זה בזה, ויצרו שותפות החיונית להצלחותיהם. מדובר במערכת יחסים סימביוטית, כאשר שני הצדדים מפיקים יתרונות משמעותיים משיתוף הפעולה ביניהם לכן קשה לקבוע מי צריך את מי יותר. יחד עם זאת ניתן לומר בבטחה כי הסינרגיה בין אינטל לישראל מניעה את המשך הצמיחה והחדשנות של שני הצדדים ונקווה כי תמשיך כך עוד שנים רבות.
זו נראית כמו כתבת תדמית…
לא נראה לי שיש אחד שקורא במדור כאן שלא מבין את המקום החשוב של אינטל בהייטק הישראלי – ולא רק בשוק הסמיקונדקטורס.
העניין הוא אחר…
אם אינטל תעלם מהמפה הישראלית, מה תהיה ההשפעה?
האם לא יהיו חברות אחרות שיחליפו את מקומה של אינטל?
האם החברות האחרות שיחליפו את אינטל (אם יהיו כאלה) יקבלו יותר או פחות הטבות מהמדינה?
האם אותן חברות ישלמו יותר מאותו אחוז וקצת צנוע של מס חברות?
איך דואגים לשדרג את מערכת היחסים בין אינטל למדינה.
ברור שכמעסיק ענק, העלמות של מעסיק כה גדול תעשה גלי ענק,
ומעגל הנפגעים יהיה עצום.
חשוב למפות את המעגל,
ולהבין איך להתכונן למיזעור הפגיעה אם חלילה תהיה.
ולא – אני לא מייחל להעלמות אינטל מהארץ.
אבל חייבים להבין שיהיו שינויים מהותיים
אין אף חברה בינלאומית אחרת שמרכז הפיתוח הישראלי שלה הוא אסטרטגי באותה רמה. יש הרבה חברות שיש להן סניף ישראלי קטן או בינוני, שהן יכולות לסגור אותו ומבחינתן זאת עוד מכה קלה בכנף. זה ממש לא אותו הדבר.