ראיון עם אדוארד קוקירמן, מנכ"ל קוקירמן בית השקעות וקרן ההשקעות קטליסט שגורס כי הרבה חברות יפגעו מהותית ואף יקרסו כתוצאה ממשבר הקורונה!
משבר הקורונה אשר שיתק את הכלכלה והתעשיה משפיע מן הסתם גם על הסטרטאפ ניישן המורכבת מאלפי חברות סטרטאפ המייצגות את החדשנות והיצירתיות הטכנולוגית בישראל. מכיוון שבימים כתיקונם נשענת תעשיית הסטרטאפים על קרנות ההון סיכון החלטנו לבדוק כיצד רואות הקרנות את המשבר וכיצד הן תומכות בחברות הפורטפוליו שלהן. לשם כך, ביקשנו מאדוארד קוקירמן, אחד ממשקיעי הון הסיכון הותיקים בתעשיה להביע דעתו על המשבר.
אדוארד קוקירמן הקים את בית ההשקעות הנושא את שמו כבר בשנת 1993 ומאז מנהל פעילות של השקעות וגיוס כספים לחברות הייטק. קרן קטליסט שהוקמה בשנת 2000 משקיעה בד"כ בשלבים מאוחרים של חברות סטרטאפ. בקרן הנוכחית שהיקפה 200 מליון דולר 10 חברות פורטפוליו כאשר חלק מהותי בהשקעות הוא בתחום השבבים והאלקטרוניקה: בין השקעות הקרן נמצאות חברות השבבים SatixFy וארבה וכן חברת Xjet המפתחת מדפסות תלת מימד. הקרן הקודמת של קטליסט היתה קרן הון הסיכון היחידה שהשקיעה בחברת השבבים המצליחה מובילאיי.
כששאלנו את מר קוקירמן כיצד הוא רואה את תפקידן של הקרנות במשבר הנוכחי והאם לדעתו עליהן לתמוך בחברות הפורטפוליו שלהן הוא בחר להתמקד דווקא בפגיעות של הקרנות עצמן
אני חושב שהמשבר ישפיע על הקרנות בטווח הארוך כי הן תושפענה מיכולתן לבצע אקזיט. המשבר דוחה הכל וזה ישפיע במיוחד על קרנות המשקיעות בשלבים מוקדמים (Early stage) . עלינו זה ישפיע פחות כי אנחנו בד"כ משקיעים בחברות בשלבים מאוחרים ולפני הנפקה (Late stage). אני מאמין גם שהקרנות יפגעו כי לא יוכלו לגייס כספים חדשים שרובם מגויסים בחו"ל ובמקביל לחברות עצמן תהיה בעיה לגייס כסף מהקרנות .
האם אתם מנסים לעבוד עם הממשלה כדי להשיג מימון לחברות שנקלעו לקשיים?
אני לא בונה על הממשלה כי אני לא מאמין שהממשלה תיתן את הסיוע הדרוש להתגבר על המשבר בחברות הסטארטאפ. הממשלה פועלת לפי קריטריונים ברורים ומכיוון שלחלק גדול מהסטרטאפים בתחילת דרכם אין הכנסות קשה יהיה לדעת כמה כסף לתת להן, הממשלה אולי תיתן להם הלוואות גישור. יחד עם זאת אני צופה כי מצוקת מזומנים של חברות מסוימות תגרום לכך שיהיו פה הרבה Down Rounds (כלומר סבבי גיוס בשווי נמוך יותר מהסבב הקודם). כמו כן אני חושב שהרבה חברות יפגעו מהותית ואף יקרסו כתוצאה מהמשבר.
אתם קרן שמאד פעילה בסין וחלק גדול מהכסף שלכם גויס ממשקיעים סינים. כיצד זה משפיע עליכם?
מצד אחד הסינים יוצאים מהמשבר לפני כולם ואני גם יכול להעיד שהמשקיעים הסינים יותר אקטיבים. אך ללא קשר למשבר הקורונה בגלל המתח הפוליטי בין סין לארה"ב יש פיקוח ממשלתי על השקעות בחו"ל וכל השקעה פיננסית דורשת אישור ממשלתי. בשנים האחרונות שליש מההשקעות בקרנות הון סיכון ישראליות הגיע מסין אבל כעת מסתמן שלא תהינה השקעות סיניות בקרנות אלא רק השקעות ישירות בחברות הפועלות בתחומים אסטראטגים לסינים. תחומים אלה כוללים את כל המגזר הרפואי כולל מיכשור רפואי, ביוטק, ותרופות, פיתוחים ידידותים לסביבה (Environmental ) ,פתרונות אחסון מידע ושבבים: ישראל מהווה אלטרנטיבה לארה"ב ולכן הסינים מעוניינים להשקיע בחברות ישראליות בעיקר כאלה שיש להן גם פוטנציאל להקים תשתית יצור בסין.
מה ההמלצות שלך למנהלי חברות סטרטאפ בתקופה הזו?
הכי חשוב זה להקטין את קצב שריפת המזומנים ((Burn rate כי כרגע הסיכוי לגייס כסף הולך ופוחת ומה שלקח בעבר 6 חודשים יכול לקחת כעת שנה ויותר.
מה לדעתך ישתנה בעקבות המשבר?
אני מאמין שנראה יותר חברות שמעדיפות עבודה מרחוק כלומר מהבית כי בהרבה חברות הוכח שבתחום הפיתוח הן מתפקדות טוב גם בצורה זו. תהיה עדיין בעיה בעבודה עם גורמים מחו"ל כי כדי למכור ללקוחות בחו"ל צריך לסע אליהן. גם נושא שיחות הוידאו (Zoom ודומיהן) יצבור תאוצה כולל כנסים שיערכו בצורה וירטואלית כלומר באמצעות האינטרנט. לאחרונה קיימנו כנס וירטאולי בנושא חברות ישראליות שמפתחות טכנולוגיות לתחום המלחמה בקורונה. איתרנו 110 חברות שמתוכן הזמנו 20 חברות להציג עצמן בפני משקיעים. הופתענו מאד לטובה מההיענות של משקיעים להשתתף בכנס. בסה"כ נרשמו לכנס הוירטואלי 900 איש והשתתפו 700 משקיעים מכל רחבי העולם. זה גם היה יותר יעיל מרוב הכנסים כי המשקיעים שהשתתפו היו מאד ממוקדים, וגילו ענין רב בחברות שהציגו. למחרת הכנס אירגנו לאותן 20 חברות למעלה מ-100 מפגשי אחד-על-אחד עם המשקיעים הרצינים וזה היה מאד יעיל.