יש ארועים שאתה יודע שהם פשוט היסטורים. כאלו שהם לא בהכרח הכי מרגשים והכי ואוו, אבל אתה יודע שעצם נוכחותך בהם חשובה ובעוד עשור או יותר תוכל לספר לחברים, מכרים ובני הדור הבא שאתה היית שם כשסם אלטמן הגיע לביקור הראשון בישראל חצי שנה אחרי שהשיק את מערכת ה- ChatGPT המהפכנית שככל הנראה נמצאת כיום רק בחיתוליה. זה אולי, (רק אולי) כמו לפגוש את סטיב ג'ובס חצי שנה אחרי שהמציא את הסמרטפון ולשמע מפיו איך הסמרטפון ישנה את העולם.
מספיק היה להביט סביב ולראות את בכירי המגזר העסקי, ראשי האקדמיה ומובילי תעשיית ההייטק כדי להבין שמדובר בארוע מיוחד. כולם עזבו הכל ובאו לפגוש את "איש השעה" סם אלטמן, מנכ"ל חברת OpenAI שהגיע לאונב' ת"א ביחד עם ד"ר איליה סוצקובר, המדען הראשי של החברה כדי לקיים ראיון פתוח עם פרופ' נדב כהן וגם לענות לשאלות הקהל.
סם, לבוש חולצת בד חומה נטולת צווארון, נראה מתרגש הרבה פחות מהקהל שישב באולם והאזין בקשב רב לכל מילה שיצאה מפיו. למרות מראהו הנערי נראה שלא התבלבל מאף שאלה וענה בקור רוח למטר השאלות שנורו לעברו גם ע"י מנחה המפגש וגם מהקהל הרב שמילא את אולם סמולארש עד אפס מקום.
כשנשאל לגבי הסכנות הטמונות ב- ChatGPT הכוללים איבוד מקומות עבודה, ניצול הטכנולוגיה כדי לפרוץ למאגרי מידע או איבוד שליטה כולל על מערכת הבינה המלאכותית הוא לא נראה מודאג. בנושא מקומות עבודה הבהיר כי בטווח הקרוב עוד נראה מתכנתים בסביבה "רק שהם יהיו הרבה יותר יעילים" ולגבי הטווח הארוך הסביר ש" כנראה שחלק מהאנשים יצטרכו להחליף מקצוע". לעומת זאת, הוסיף "במקצועות מסוימים יצטרכו אפילו יותר אנשים מבעבר".
להמחשה סיפר כי כשמחשב יבמ המכונה Big Blue ניצח את גארי קספרוב, כולם חשבו שזה יהרוג את משחק השח אבל בפועל שח הפך להיות משחק פופולארי עוד יותר ואנשים הפכו להיות טובים יותר בכישורי המשחק שלהם.
כשנשאל כיצד הוא מדמיין את עתיד הבינה המלאכותית הג'נרטיבית ענה: "אני מאמין שיש למערכת הרבה יתרונות כלכלים ואחרים. לדוגמא אני חושב שנצליח למצא פתרונות למחלות וגם נצליח להבין טוב יותר את מסתורי היקום". זו היתה אולי הנקודה היחידה בכל הראיון בה הפגין סם קצת התרגשות כשאמר: "מה שמרגש אותי זה שנצליח לרפא מחלות ונוכל לחיות בעולם טוב יותר ו.. אנחנו לא רחוקים משם".
אחת התשובות המעניינות שסיפק סם היתה בתגובה לשאלה של מישהו מהקהל ששאל איך תוכל מערכת ה ChatGPT לעזור לאנשים ולארגונים. תשובתו של סם לא איחרה לבא: "חלק מהסיבה שיצאתי לסבב הנסיעות הזה היא לשאול אנשים מה היו רוצים לקבל מ- ChatGPT וכן ללמוד מה השימושים של אותם אנשים שנעזרים ב- API של ChatGPT ". ומיד אחר כך הוסיף. "אני מאמין ש- ChatGPT ישפיע על כל תחום. זה הדבר המשפיע ביותר על העולם מאז המצאת הטלפון הנייד" .
אלטמן נולד למשפחה יהודית בעיר סנט לואיס, לואיזיאנה אך גם כשנשאל מה לדעתו אפשר לעשות בתחום הבינה המלאכותית בישראל לא הביע התייחסות מיוחדת למדינת היהודים. בתשובה לשאלה ענה: "אני מוצא בישראל שני יתרונות. הראשון, כמות הכישרונות כאן גדולה מאד ושנית, הנחישות של היזמים כאן היא גדולה. שתי העובדות הללו יכולות לסייע לשגשוג כלכלי".
השאלה הבאה עסקה בתחומי הענין האישי של אלטמן כשנשאל מה הם השימושים שהיה עושה באופן פרטי עם ChatGPT . בראיון שהתקיים עימו לא מכבר סיפר אלטמן כי אחרי שמכר את הסטרטאפ הראשון שלו קרא הרבה ספרים בנושאים שעניינו אותו כולל אנרגיה גרעינית, ביולוגיה סינטטית, השקעות וכמובן בינה מלאכותית. היום תשובתו היתה כללית יותר. "בעבר השקעתי שעות בלימוד נושאים שעניינו אותי בויקיפדיה. עכשיו בכל נושא שמענין אותי אני יכול להשתמש ב- ChatGPT ולבקש ממנו להכין לי סיכום קצר.
תלמיד שמתלבט האם ללמוד תכנות מחשבים בימים אלו שאל את אלטמן: האם יש מקום ללמוד כיום תכנות מחשבים? אלטמן השיב: "בעבר למדתי תכנות מחשבים וזה מאד עזר לדרך החשיבה שלי אז גם אם לא תעבוד בתכנות אני ממליץ לך ללמוד את זה".
לסיום נשאל אלטמן: האם עם כל הטכנולוגיות והיכולות הגלומות ב- ChatGPT אתה ממליץ להקים כעת סטרטאפים? תשובת אלטמן: "זה הזמן הכי טוב להקים סטארטאפ. יותר טוב מהתקופה בה הומצא הסמארטפון. זהו עיתוי סופר מגניב (super cool time) והאפשריות הקיימות כיום הן אין סופיות".
מעניין יהיה לשוב לכתבה הזו בעוד שנה ובעוד עשור כדי לבחון מה מתוך כל התחזיות הללו התממש וכיצד!
Saint Louis Missouri