נועם אבני, ראש קבוצת ה-IP באינטל העולמית ומנהל מרכז הפיתוח בירושלים אמר עוד כי אינטל הפיקה לקחים מכשלונותיה בפיתוח תהליכי ייצור במטרה לחזור למובילות והפעם גם עבור שבבי אינטל וגם עבור לקוחות חיצוניים
"הפקנו לקחים כדי לחזור למובילות בפיתוח טכנולוגיות ייצור". כך אמר נועם אבני, ראש קבוצת ה-IP באינטל העולמית ומנהל מרכז הפיתוח בירושלים בהרצאתו בכנס ChipEx2022 שהתקיים בשבוע שעבר בגני התערוכה בת"א בארגון חברת ASG.
"אינטל היא יצרנית שבבים אבל מעבר לכך היא גם מפתחת תהליכי ייצור, ויש מעט מאוד חברות שעשות זאת."
"זה לא סוד, היו לנו בעיות בעבר, למדנו מזה, הפקנו לקחים. הלקח הראשון הוא להציע לא רק תהליך ייצור אחד – העדכני ביותר אלא גם תהליכים יציבים וגם עבודה על פיתוח ארבע דורות חדשים במקביל."
"למוצרים אנלוגיים ומערכות שאינן דורשות את התהליך העדכני אנו מציעים את תהליך אינטל 16 שהוא כבר יציב. למי שצריך את התהליך המתקדם ביותר אנחנו מציעים כיום את אינטל 7 ועובדים כבר על אינטל 4,3 וכן על 20A ו-18A (כאשר האות A מייצגת את הגודל אנגסטרם*, שייצורו צפוי להתחיל בשנת 2024." בסך הכל אנחנו מפתחים חמש טכנולוגיות ייצור שייצאו לשוק בתוך ארבע שנים."
"אינטל תמיד פיתחה תהליכי ייצור. למשל ב- 90 ננומטר היינו הראשונים שהוצאנו את ה-Strait Silicon ,הסיליקון שנמתח כדי לשפר ביצועים; ב-22 ננומטר לדעתי היינו ראשונים שהוציאו את הFinFet, ב-18A ניתן את האפשרות לייצר שבבים בטכנולוגית Gate all around, שאנו מכנים Ribonnfet- טרנזיסטורים שעומדים אחד מעל השני. טרנזיסטורים אלו משפרים את יכולות העיבוד, ממעיטים את הזליגה ומצמצמים את צריכת האנרגיה."
"מעבר לזה המעברים בתוך השבב הרבה יותר קטנים, כלומר אפשר להגיע לתדרים הרבה יותר גבוהים עם אותם טרנזיסטורים. אנחנו מייצרים טרנזיסטורים ועליהם שמים מתכות. בטכנולוגיות הבאות שלנו החל מאינטל 18A, אנחנו נוסיף מתכות גם מעל הטרנזיסטורים וגם מתחתם. שכבת המתכת התחתית תהיה יותר עברה ואפשר יהיה להעביר עליהם זרמים גדולים מאוד בהתנגדויות נמוכות – אפשר יהיה לעשות איתם סלילים מצוינים והכי חשוב לחבר אותם ישירות לטרנזיסטורים וכך לשפר את הצפיפות והביצועים. אינטל אנו מכנים זאת Power Via."
"תהליך 18A הולך להיות תהליך מוביל איתו נצא עם השבבים הכי מתקדמים שלנו אבל במקביל הוא גם יהיה פתוח לכל מי שרוצה להשתמש במפעלי הייצור שלנו עבור המוצרים שלהם. אנו מציעים גם יכולות ייצור צ'יפלטים שמשלבים DIES שונים וכמובן יכולות אריזה מתקדמות."
חוק מור לא נעצר
" אומרים שחוק מור נעצר. אז אני לא חושב שחוק מור נעצר, אני חושב שבעזרת הטרנזיסטורים האלה, power via, והאריזה אנחנו מעריכים שב-2030 נוכל כבר להגיע לטריליון טרנזיסטורים על פיסת סיליקון אחת."
לסיכום אמר אבני: "יש משפט שאמר מייסד אינטל אל תהיו משועבדים להיסטוריה צאו החוצה תעשו משהו יפה, ואני אומר לכם אל תהיו משועבדים להיסטוריה, בואו אלינו ונעשה גם אנחנו משהו יפה."