התקנות חדשות כוללות מכסות לאומיות, מערכת רישוי גלובלית ופיקוח על חברות ענן מובילות כדי לחסום גישה סינית לטכנולוגיות AI מתקדמות
הממשל האמריקני מתכנן להדק את המגבלות על ייצוא שבבי בינה מלאכותית (AI) מתקדמים, כגון מעבדי H200 ו-H100 של אנבידיה, כדי למנוע את הגעתם לסין דרך מדינות מתווכות. לפי דיווח בעיתון South China Morning Post, התקנות החדשות צפויות להיכנס לתוקפן עד סוף החודש, במסגרת מאמצים למנוע עיכוב בתהליכי האישור של ייצוא שבבים קריטיים.
התקנות, שפותחו בהובלת שרת המסחר ג'ינה ריימונדו והיועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן, כוללות מכסות ייצוא לפי מדינה ומערכת רישוי גלובלית עם דרישות דיווח מפורטות. צעדים אלו מכוונים למדינות המשמשות צמתי מעבר אך אינן כפופות להגבלות ייצוא אמריקניות.
במסגרת המדיניות החדשה, חברות ענן כמו גוגל ומיקרוסופט ימלאו תפקיד מרכזי בשמירה על גישה לשבבי AI מתקדמים ברחבי העולם. על חברות אלה יחולו כללים נוקשים, כולל דיווח מידע מרכזי לממשל האמריקני וחסימת גישה סינית לשבבים.
חברות הענן הגדולות, כמו גוגל ומיקרוסופט, צפויות למלא תפקיד מכריע ביישום התקנות החדשות של הממשל האמריקני. במסגרת המדיניות המתוכננת, חברות אלו יפעלו כשומרות סף (Gatekeepers) לגישה לשבבי בינה מלאכותית מתקדמים מחוץ לגבולות ארצות הברית. הן יחויבו לעמוד בדרישות דיווח מחמירות, שכוללות מסירת מידע על לקוחות, מגבלות גישה, ופעולות בתחום אבטחת הסייבר. תפקידן המרכזי יהיה למנוע גישה של גורמים סיניים לשבבי AI באמצעות שירותי הענן שלהן, תוך מתן אפשרות לחברות וממשלות זרות להשתמש בטכנולוגיות מתקדמות אלה במסגרת מפוקחת.
הסדר זה מדגים את המעבר למדיניות שכוללת שיתוף פעולה הדוק יותר בין המגזר הפרטי לממשל, כאשר חברות הענן הופכות לחלק אינטגרלי ממנגנוני הפיקוח והבקרה הבינלאומיים. מודל זה, המבוסס על הסכם דומה שנחתם בין מיקרוסופט לבין ממשלת ארצות הברית במתן שירותים לחברת G42 מאיחוד האמירויות, עשוי לשמש תקדים לשיתופי פעולה עתידיים בין חברות טכנולוגיה לממשלות אחרות.
התקנות יאפשרו למדינות בעלות ברית, כמו יפן והולנד, גישה בלתי מוגבלת לשבבים, בעוד מדינות הנתונות לאמברגו גרעיני, כגון רוסיה, סין ואיראן, יישארו מחוץ למסגרת.
השפעות בינלאומיות
מדינות כמו סינגפור, מלזיה, וטאיוואן שימשו בעבר כמתווכות עבור חברות סיניות להשגת שבבים מתקדמים, אולם התקנות החדשות ישנו את התמונה. בנוסף, משרד המשפטים האמריקני בוחן חשדות לפיהם חברת סופרמיקרו הפרה את תקנות הייצוא דרך חברות בטאיוואן.
עם העלייה בביקוש לשבבים, המדיניות עלולה לעורר מתחים בקרב מדינות שייאלצו להתמודד עם הגבלות חדשות. ג'פרי גרץ, מומחה למרכז לביטחון לאומי אמריקני, ציין כי המהלך עשוי לעורר חששות בקרב בעלות הברית של ארצות הברית, שיחושו כי היא פועלת כבוררת יחידה בנושא גישה לשבבים קריטיים.