סין החלה לבנות בשבועות האחרונים עוצמה צבאית הכוללת צבירה של כלי שיט ומטוסים, ויש האומרים גם כי חלקם גם נושאים נשק גרעיני. במקביל החלו בכירים בסין להגביר את הטון נגד ארה"ב כדי שזו לא תתערב בענייני בטאיוואן * ארה"ב עדיין לא ערוכה לקבל אליה את יכולות ייצור השבבים שיש בטאיוואן ושעלולים להיפגע במקרה של מלחמה
סין החלה לבנות בשבועות האחרונים עוצמה צבאית הכוללת צבירה של כלי שיט ומטוסים, ויש האומרים גם כי חלקם גם נושאים נשק גרעיני. בטאיוואן עצמה ובמערב מביעים חשש בחודשים האחרונים מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה, שסין תנצל את מה שהיא רואה כחולשה של המערב שחושש להתעסק עם מעצמה גרעינית, ולעשות מעשה אוקראינה בטאיוואן. כאמור בשבוע האחרון חלה החרפה בגישה הסינית – הן בריכוז הצבא והן ברטוריקה.
ביום חמישי האחרון (7/7/2202) דרש רמטכ"ל צבא סין גנרל לי זוצ'נג מארה"ב כי תפסיק את "שיתוף הפעולה" עם טאיוואן. לדבריו, סין "לא רואה מקום לפשרה בסוגיות ליבה", ובהן הרצון של טייוואן להיות מדינה עצמאית. "סין דורשת שתפסיקו להפוך את ההיסטוריה ותימנעו מהשפעה על היציבות במיצר טייוואן". עוד איים זוצ'נג: "אם מישהו ייצור פרובוקציה, הוא ייתקל בתגובה מוחצת".
החששות התגברו לא רק בשל הפעילות האווירית והימית של סין במיצר טאיוואן אלא גם לאחר ביקורו של נשיא סין שי ג'נפינג בהונג קונג, מחוז שלפי ההסכם שהיה לאחר יציאת הבריטים ממנו היה אמור להתנהל עצמאית. החשש הוא שכפי שסין התכחשה להסכמים שחתמה בהונג קונג כך תעשה גם בטאיוואן.
בחודש מאי פרסם הנשיא ג'ו ביידן אזהרה חריפה לסין: ארה"ב תצא להגנתה של טייוואן מבחינה צבאית אם סין תפלוש. "זו ההתחייבות שעשינו", אמר ביידן בתגובה לשאלה על כוונת ארה"ב להגן על טייוואן. "אנחנו מסכימים עם מדיניות 'סין האחת'. חתמנו על זה".
למרות שהבית הלבן מיהר לאשר כי דבריו של הנשיא אינם משקפים שינוי מדיניות, דבריו באו בתקופה של דאגה מוגברת מהאינטרס של סין לפלוש לטייוואן לאחר פלישת רוסיה לאוקראינה.
אזהרתו של ביידן עמדה מנוגדת לעמדה ארוכת השנים של ארה"ב ב"עמימות אסטרטגית" בכל הנוגע לטייוואן. לכן לא ברור כיצד תצא ארה"ב להגנתה של טאיוואן שם סין תפלוש אליה.
לכל פעולה פוטנציאלית עלולות להיות השלכות על שרשרת האספקה העולמית של השבבים, דבר שהפך חיוני במיוחד עכשיו לאור המחסור בשבבים. טייוואן מהווה 64% מכלל שוק ייצור השבבים, על פי נתוני TrendForce. היצרנית הטאיוואנית הגדולה ביותר – TSMC, היוותה 53% מסך ההכנסות של יצרניות השבבים 2021.
ארה"ב עדיין לא מוכנה לייצור מאסיבי של שבבים
כדי לייצר יותר שבבים בארה"ב יצטרך ממשל ביידן לטפל קודם כל לטפל בבעיות הקשורות לכוח עבודה יצרני שאינו קיים עוד בארצות הברית ולמחסור בתשתיות החיוניות לשיקום יכולות הייצור שלה. דו"ח של Boston Consulting Group מראה כי העלויות הכרוכות בהפעלת מפעל שבבים בארה"ב במשך 10 שנים יהיו גבוהות בכ-30 אחוזים מאשר בטייוואן, דרום קוריאה או סינגפור, ובכ-37 אחוזים עד 50 אחוזים גבוהות יותר מאשר בסין. בהתחשב בעלויות הכלכליות העצומות, קל יותר לדבר על החזרת הייצור לארצות הברית מאשר לעשות זאת.