ההערכה בשוק היום היא שסופטבנק לא תצליח למכור את ARM לקונה בודד, אלא לקונסורציום של לקוחותיה * "זו אחת ההנחות הבסיסיות של המודל העסקי של ARM – שהיא יכולה למכור לכולם," אמר האוזר ל- BBC.
סמסונג שוקלת לרכוש נתח קטן ב- ARM, בין 3% ל -5%. כך מדווח גורם בתעשייה. זאת במסגרת תוכנית להקים קונסורציום של חברות שבבים שיקנו את ARM ולא חברה בודדת. מטרתה של סמסונג היא להפחית את תשלומי התמלוגים לייצור ערכות שבבים על בסיס פלטפורמת ARM – מעבדי ה- Cortex ו- Mali GPU. הענק הקוריאני משתמש באלו בערכות השבבים Exynos של ARM.
גם אם חברה מדלגת על Cortex לטובת עיצוב מעבד משל עצמה (למשל ליבות מסדרת M), היא עדיין צריכה לשלם תמלוגים בגין השימוש במערךהפקודות של ARM. זה כבר לא נוגע לסמסונג מכיוון שהיא סוגרת את חטיבת המעבדים המותאמת אישית שלה.
ולא רק סמסונג, גם אפל מעבירה את מחשבי המקינטוש שלה לערכות השבבים מפיתוח עצמי מבוססות ARM, כך שתצטרך להבטיח את יכולתה לרכוש רישיונות לעתיד הנראה לעין. זו הסיבה שאפל הייתה אחת החברות שלפי השמועות מעוניינות לרכוש ARM.
כמה דיווחים טענו כי Nvidia הייתה ב"שיחות מתקדמות "לרכישת מלוא מניותיה של ARM מסופטבנק, אך רבים תוהים האם יצרנית המעבדים הגרפיים תוכל לעמוד במחיר של 41 מיליארד דולר, אותו מבקשת סופטבנק על פי אותו מקור.
שנית והחשוב ביותר, ישנו חשש כי עסקה כזו אולי אפילו לא תאושר. מעבדים מורשים על ידי ARM נמצאים בכל מקום, החל בסמארטפונים וכלה במכונות כביסה, ומסירתם לחברת יחידת מעוררת חשש מהקמתו של מונופול. סופטבנק אינה מייצרת ערכות שבבים, אבל אפל, Nvidia וסמסונג מתחרות כולם בתחום במידה מסוימת, כך שהן עשויות להיחסם אם ינסו לקנות 100% מ- ARM.
זו ככל הנראה חלק מהסיבה שסמסונג לא תנסה להשתלט על החברה אלא תחלוק אותה עם קונסורציום . הדבר יבטיח לרגולטורים שלא תהיה התנהגות אנטי-תחרותית.
אסטרטגיה כזו עבדה היטב עבור סמסונג מאז שהיא רכשה נתח של 3% ב- ASML עוד בשנת 2012 (תמורת 642 מיליון דולר). החברה ההולנדית היא כיום היחידה בעולם המייצרת ציוד ליטוגרפיה חיוני לשבבי Extreme UltraViolet (EUV).
מאז, סמסונג נהנתה מקשר טוב עם החברה למרות שמכרה מחצית מההחזקה שלה בשנת 2016 והיא מחזיקה כיום ב -1.5%. סמסונג היוותה 29% ממכירות ASML ברבעון הראשון של 2020, מאחר והיא הרחיבה את יכולת ה- EUV שלה.
לדברי אחד המייסדים המשותפים של ARM, הרמן האוזר, לאפשר ל- Nvidia לקנות ARM יהיה אסון, מכיוון שזה יפגע בנטרליות והיכולת של ARM לתת מענה לצרכים של חברות וספקים שונים. ככל הנראה, החששות בשוק בעיקר מצד חברות כמו אפל וקוואלקום אופילו אינטל הביאו לדיווחים כי סופטבנק עדין תשמור על בעלות חלקית ב-ARM .
"זו אחת ההנחות הבסיסיות של המודל העסקי של ARM – שהיא יכולה למכור לכולם," אמר האוזר ל- BBC.
"החסד שהציל את סופטבנק היה שהיא לא הייתה חברת שבבים, ושמרה על הניטרליות של ARM. אם היא תהפוך לחלק מ- Nvidia, רוב בעלי הרישיון הם מתחרים של Nvidia, והם כמובן יחפשו אחר אלטרנטיבה ל- ARM. "
ד"ר האוזר התנגד למכירת ARM לסופטבנק בשנת 2016 וציין שהוא לא מאמין ש- Nvidia תמשיך להפעיל את המחקר והפיתוח בקיימברידג 'אם תקנה את החברה. הוא מציע לממשלת בריטניה לגייס כספים על מנת להחזיר את ARM לבעלות בריטית.