כך עולה מפאנל שהתקיים במסגרת מפגש הסיליקון קלאב בספטמבר. השתתפו: קובי מרנקו מנכ"ל ארבה רובוטיקס, חובב גילן מנכ"ל צ'רג'ינג רובוטיקס וניר סלומון מנהל תחום מערכות אוטונומיות באלביט * הדיון התקיים בעקבות המהפכה שעבר ענף הרכב בעשור האחרון, כשבחלק מהתחומים עדיין אין פתרון מנצח. הצבא מיישם ומקדם טכנולוגיות שפותחו באזרחות
עולם הרכב בעוד עשור יהיה שונה, אבל עדיין לא בשיעור הדרמטי שציפו לו. כך עולה מפאנל שהתקיים במסגרת מפגש הסיליקון קלאב בספטמבר. השתתפו: קובי מרנקו מנכ"ל ארבה רובוטיקס, חובב גילן מנכ"ל צ'רג'ינג רובוטיקס וניר סלומון מנהל תחום מערכות אוטונומיות באלביט. את הפאנל הנחה שלמה גרדמן, מנכ"ל ASG ויו"ר הסיליקון קלאב. הדיון התקיים בעקבות המהפכה שעבר ענף הרכב בעשור האחרון, כשבחלק מהתחומים עדיין אין פתרון מנצח.
בתשובה לשאלה כיצד מסבירים חברי הפאנל את המהפכה שהתרחשה בעשור האחרון בתחום הרכב ענה מרנקו: "מבחינת חברות הרכב הן היו שמחות לזהם, להרוג אנשים כל עוד הרווחים שלנם נמשכים. מה שגרר אותם למאבק התחמשות בטכנולוגיה טכנולגיות ופי'צרים חדשים זו העובדה שהסיליקון ואלי החליטו להכנס. החברות מרגישות כבר עכשיו סטגנציה ולעיתים ירידה במכירת מכוניות חדשות. בעתיד יירכשו עוד פחות, ולכן הן מחפשות כעת שירותים שאפשר יהיה לתת על גבי הרכב."
"גורם נוסף שנכנס אלו הרכבים החשמליים הסיניים, שהורגים את מותגי הרכב הותיקים. ברגע שאין מנוע אלא סוללה ומסך גדול זה נהיה ביזניס של מוצרי צריכה כמו טלוויזיה. מי שיודע לייצר מהר וזול ולבצע מחזורים מהירים של שידרוג טכנולוגי הם הסינים. יש להם יתרון על פני גופים שהתנהותם כבדה ואשר אחרי 10 שנים המצליחו לצמצם את זמן הפיתוח של מכונית חדשה מחמש שנים לארבע שנים"
גילן: "יש צרכים שעדיין לא קיבלו מענה הולם. למשל בעולם הקטן שלי אנחנו מפתחים מ ערכת רובוטים לטעינה של רכבים חשמליים, הנישה הראשונה היתה נישה של נהגים נכים שקשה להם לצאת מהרכב ולהטעין. בדורות הבאים רובוטים שמבוססים על סוללות יבואו לרכב בחניון ויטענו אותו בצורה אוטונומית. כך רכב חונה לא ישבית עמדת טעינה לכל היום, ואפשר יהיה גם לאזן את צריכת החשמל.
סלומון: "הצורך הוא אבי ההמצאה. אני בא מהעולם הצבאי. גם בעולם הצבאי הצורך מאז ומעולם היה לחפש את האויב מעבר לגבעה ולהוריד סיכון מהחיילים שלנו. היכולת לטפל באיום ולראות רחוק. אנחנו יכולים להגיע עם הטכנולוגיה של היום קרוב יותר לשדה הקרב ובכך לגשר על הפער של הצד השני. גם התגובה לשינויי האקלים היא צורך משמעותי.
גרדמן: כל אחד מכם מייצג תפיסה שונה האם תוכלו לפרט?
מרנקו: אני כאן כי אנחנו מפתחים סיליקון – שבבים לרדאר. יש לנו פתרון שמבנוי משלושה שבבים" משדר מקלט ומעבד. הלקוחות שלנו הם האינטגרטורים שעובדים עם חברות הרכב ואנו נותנים להם תכנון איך לבנות מזה רדאר שלם.
בנינו מוצר שמכיל קשת של פתרונות החל מעולם הבטיחות האקטיבי – הרגולציה שתדרוש מהרכב לבלום בלימת חרום אם ילד יורד לכביש. וגם שרכב יוכל לנסוע בלי עזרה של משתמש. ובסוף – רכב אוטונומי מלא. יש גם תחומים רוחביים למשל משלוחים. התקנו ארבעה רדארים על רובוט המשלוחים של אחת מהחברות הגדולות בעולם בתחום. חיישנים אלה מייצרים תמונה של הסביבה בכל תנאי תאורה ומזג אוויר ומאפשרים לרובוט לנוע במהירות של 10-15 קמ"ש בצורה אוטונומית. האתגר העיקרי הוא הימנעות מהתנגשויות עם עצמים אחרים, אך בלי לגרום לרובוט לעמוד במקום.
הרדאר והמצלמות סורקים את הסביבה 360 מעלות. הלידאר צופה קדימה. המצלמה והרדאר ממפים את כל הסביבה של הרכב ובוחנת את המטרות הנעות לכיוונו ו ובאיזו מהירות. מעל כל אלה נממצא המוח – חברות כמו מובילאיי, וויימו של גוגל, טסלה שמפתחת את הכל בעצמה – כולל השבב, חלק משתמשים באנבידיה, חלק בקוולקום וחלק במובילאיי. מעל הכל יש רכיב של למידה עמוקה שמקבל את ההחלטות לאן לנסוע.
גילן: ניתן לומר שאנחנו האיי רובוט של הטעינה החשמלית. זה נחמד אבל בהבדל אחד, איי רובוט אוסף דברים שלא צריך ואנחנו מביאים דבר שנדרש – חשמל לרכב. הרובוט ייכנס לחניון, הנהג יוכל להזמין הטענה באפליקציה, הרובוט יבוא ויטעין את הרכב. הפתרון יכול להקל על הקמת תשתית הטענה ולחסוך בזמן השבתה של מטען נייח.
סלומון: אנו משתמשים בתקנים פתוחים ומעבירים אותם לתחום הבטחוני. כמעט ואין לנו רגולציה בשדה הקרב. מצד שני השמרנות של הצבא מצד שני יש צורך בקיצור תהליך הטמעה. אי אפשר לפתח מערכות צבאיות במשך שש שבע שנים. אם לא מפתחים בתוך שנה, יורדים לשטח ומתנסים כבר אין טעם לעשות זאת. בשלוש השנים האחרונות אנחנו מכניסים מערכות לא בשלות ולא מבצעיות אבל נמצאות בחיכוך גדול עם השטח. אנו לומדים את כל מה שמפתחים בתחום האזרחי ומעבירים לתחום הצבאי. לדוגמה להקות של רחפנים לכל גדוד שמספקים יכולות איסוף מידע וגם יכולות תקיפה סגירת מעגלי אש. לא רק בתחום האווירי, אלא גם להנגיש תמונת מצב מודיעינית מתוך מבנים ובכך חוסך המון חיי אדם.
המיקוד שלנו הוא לא רק במערכת הניהול האוטונומי אלא בפיתוח ואינטגרציה של המערכת כולה – כולל המצלמות המכמים, אנחנו עושים את כל האינטגרציה. הגבול מול עזה הוא הוא גבול חכם. אנו מפעילים מערך של רחפנים ורובוטים שמחליפים למשל את הגשש. כל הצבאות מסתכלים על מה שאנחנוע ושים.
גרדמן: מה המגבלות להתפתחות הרכב האוטונומי? הרגולטוריות והטכנולוגיות
"לפני שהתחלתי את ארבה, לפני שבע שנים אמרתי לבן הגדול שהוא לא יצטרך ללמוד נהיגה. היום אני אומר לבתי הקטנה בכיתה ב' שאולי יש סיכוי שהיא לא תצטרך ללמוד נהיגה. המשימה הרבה יותר מורכבת מאשר חשבנו מלכתחילה. בטווח של עשר שנים בטוח שכולנו ניסע ברכבים אוטונומיים. לקראת 2025-6 נתחיל לראות אוטונומיה בדרגה 3 בכבישים המהירים. הרכבים יאספו נתונים כדי לשפר את האלגוריתמים. אולי בסוף העשור יהיה פתרון של רובוטקסי וגם זה באיזורים סגורים. אנחנו רחוקים מאוטונומיה מלאה. ברמת הסיליקון אנחנו צריכים להגיע למשהו של פי 10 ביכולות הסיליקון ברמת העיבוד לעומת העוצמה של היום. רק הנתונים הגולמיים לפני שהמעבד שלנו "מגלח" אותו נדרש קצב של טרה לשניה לכל רדאר. אנחנו מפחיתים את זה לג'יגה לרדאר בשניה. בנהיגה אוטונומית נדרשים שמונה רדארים, 12 מצלמות 4K. במכוניות האוטונומיות של מובילאיי יש חומרה של 200 אלף דולר בתא המטען.
סלומון: לאחרונה התקיים בצאלים כנס בינלאומי ראשון שבו הוצגו בפני רמטכ"לים של המדינות הדמוקרטיות הפתרונות בתחום האוטונומיה של התעשיות הבטחוניות בארץ. המסקנה היא שגם בעתיד הנראה לעין לא יהיה קרב בלי חיילים אלא יתקיים שילוב בין אנשים לבין רובוטים. הטכנולוגיה יכולה להגיע מהר. לרגולציה והאתיקה יקח יותר זמן. היום נדרש מפעיל אחד לכל רחפן, ובקרוב אפשר יהיה לשלוט ב-10 רחפנים משלט אחד.
מרנקו: מאחורי כל הרובוטקסים שנוסעים ללא נהג יש מפעיל שמנטר מרחוק ויכול להתערב. לאט לאט יהיה אדם אחד שישלוט על כמה וכמה מערכות במקרה הצורך.
גרדמן: יש לכם פתרון לפקקים?
מרנקו: הרכבים בעוד עשר שנים יהיו הרבה יותר בטוחים. העולם הולך למיקרו ניידות – קורקינטים, רכיבים שיתופים. נראה שנפסיק לראות רכבים פרטיים ב-2032. מרכז העיר תהיה אסורה לכניסה לרכבים מבחוץ.
גילן: בעידן הרכבים החשמליים הפקק יהיה בחשמל. לא יהיה מספיק חשמל לטעון את הרכבים החשמליים. שוני גדוול יהיה הבעלות על הרכב, לא יהיו רכבים פרטיים אלא מודל לפי שימוש.
סלומון: השינוי הראשון יהיה במרחב האווירי. יהיו השלכות – הרבה מאוד ממערך השליחויות כדוגמת וולט, מטענים יעברו למרחב האווירי. בעולם הבטחוני לא ילחמו רובוטים ברובוטים יהיה צורך בהגנה על הכוחות הקרקעיים לפני רובוטים.