הנושא של פרס דן דוד בממד זמן העתיד בינה מלאכותית הוא מחקר ופיתוח תחום ה- AI , המבשר על עידן חדש לאנושות והבטחה להתקדמות יוצאת דופן* פרופ' שעשוע הודיע כי יתרום את כספי הפרס למלגות לדוקטורנטים בתחום ה-AI
פרופ' אריאל פורת, יו"ר מועצת המנהלים של פרס דן דוד ונשיא אוניברסיטת תל אביב ופרופ' איתמר רבינוביץ', יו"ר קרן דן דוד, הכריזו הערב על זוכי הפרס המוענק זו השנה ה-19. הפרס יוענק בטקס חגיגי ב-17 בחודש מאי.
פרס דן דוד, שנוסד ע"י איש העסקים הישראלי והנדבן הבינלאומי דן דוד שהלך לעולמו לפני 9 שנים, הינו פרס יוקרתי בינלאומי בשיתוף אוניברסיטת תל אביב המוענק בישראל לאנשים אשר הוכיחו הצטיינות ייחודית ותרמו תרומה יוצאת דופן לאנושות, בתחומי המדע, הרוח והאמנות בשלושת ממדי הזמן: עבר, הווה ועתיד. לזוכים יוענקו פרסים כספיים בשווי כולל של 3 מיליון דולר.
בין ששת הזוכים ישנם שניים שהם גם חוקרים וגם יזמים חלוצים בתחום הבינה המלאכותית התבשרו הערב על זכייה בפרס דן דוד לממד זמן העתיד. הזוכים הם מייסד מובילאיי פרופ' אמנון שעשוע ומי שפיתח את תוכנת אלפא גו, פרופ' דמיס האסביס.
פרופ' אמנון שעשוע, פרופ' אמנון שעשוע, מייסד ומנכ"ל חברת "מובילאיי", ״אורקם טכנולוגיות", סגן נשיא בכיר באינטל העולמית ופרופסור למדעי המחשב באוניברסיטה העברית. הפרס מוענק לו על תרומתו הייחודית למחקר ופיתוח טכנולוגיות ראייה ממוחשבת ובינה מלאכותית פורצות דרך, ובהן מערכות המסייעות לנהגים בזמן אמת למנוע תאונות, טכנולוגיות נהיגה אוטונומית, וטכנולוגיות חדשניות המסייעות לשפר את חייהם של עיוורים, לקויי ראיה וכבדי שמיעה. טכנולוגיות אלה מדגימות לעולם כיצד ניתן לרתום את כוחה של הבינה המלאכותית לצמצום תאונות דרכים, להצלת חיי אדם, ולשיפור חייהם של אנשים בעלי מוגבלויות.
דמיס האסביס, מייסד חברת DeepMind, החברה המובילה בעולם בחקר הבינה המלאכותית וחוקר מדעי המוח באוניברסיטת קיימברידג'. החברה, שהוקמה במטרה לפתח "בינה מלאכותית כללית", כלומר בינה מלאכותית שיש לה "אינטליגנציה", הכרה ומודעות עצמית, פיתחה את תוכנות ה-AlphaGo וה- AlphaZerשמנצחת כל שחקן אנושי במשחקי אסטרטגיה מבלי שהיא נזקקת ללמוד ממשחקים קודמים של אנשים בכלל – אלא שכל הלימוד שלה מתבצע על בסיס משחקים נגד עצמה. לאחרונה, החברה החלה להיכנס לעולם הרפואי עם פיתוחים בתחום ניתוח הדמיות רפואיות, בינואר האחרון הצליחה לפתח מערכת לאבחון סרטן שד מסריקות ממוגרפיה, בדיוק רב יותר מפענוח הרופאים. כמו כן, היא מפתחת מערכת AlphaFold שתכליתה לפתור את המבנה התלת ממדי – מרחבי של חלבונים. הפרס מוענק לו על הישגיה יוצאי הדופן של החברה, המהווה דוגמא בולטת לתועלת שהבינה המלאכותית מבטיחה למין האנושי.
בתגובה להכרזת הזוכים אמר פרופ' שעשוע: "אני גאה לזכות בפרס היוקרתי בקטגוריית העתיד של תחום הAI -. זהו כבוד גדול להמנות עם רשימת הזוכים ההמכובדת, שכוללת מומחים מכל העולם. היכולת של טכנולוגיות בינה מלאכותית ולמידה ממוחשבת, להוות פתרון למגוון של אתגרים בפניהם ניצבת האנושות, הובילה אותי מאז ומתמיד והפרס הינו הזדמנות מצויינת להגביר את המודעות להבטחות הטומנות בחובם טכנולוגיות מתקדמות כמו אלו". שעשוע הוסיף כי את כספי הזכייה יתרום לללימודי דוקטורט בתחום ה AI.