כתבה זו עודכנה ב-14 בינואר, 2021 בעקבות הדחתו של בוב סוון מתפקידו כמנכ"ל אינטל.
בעת כתיבת כתבה זו לפני יומיים טרם ידענו על החלטת אינטל להדיח את בוב סוון, מנכ"ל אינטל מתפקידו אבל היה ברור לנו כי הוא נמצא במצב מאד מורכב ואינטל כולה נמצאת במשבר.
בעיות היצור הבלתי נגמרות במפעלי אינטל הפכו להיות סוד גלוי וכאשר בעוד 10 ימים היה על סוון להתייצב בפני דירקטוריון החברה ולהציג את תוכניותינו לשנים הבאות ידענו שהוא מתקרב להכרזה ממנה ניסה להימנע בכל מחיר. סוון גם ידע שהפעם הדירקטוריון לא יקבל בסלחנות עוד הודעה על דחיה בלוח הזמנים של תחילת יצור השבבים בטכנולוגיות המתקדמות של 7 ננומטר (שלא לדבר על 5 ננומטר וכו') ועם הלחץ שנוסף לאחרונה ע"י דניאל לייב, המשקיע האקטיביסט שרכש מניות אינטל במילארד דולר, המצב היה ממש בכי רע.
לכן לא הופתענו כשקיבלנו את ההודעה כי הדירקטוריון קיבל את ההחלטות המתבקשות והודיע על העברת ניהול החברה לידיו של פט גלסינגר, מנכ"ל VM WARE ומי שבעברו שימש במשך 30 שנה במגוון תפקידים באינטל. השאלה הגדולה היא כיצד יתמודד גלסינגר עם מצב הביש איליו נקלעה אינטל והאם יוכל להימנע ממיקור חוץ של השבבים המתקדמים ביותר של אינטל.
זו לא תהיה הפעם הראשונה שאינטל משתמשת במפעלים חיצונים כדי לייצר שבבים שלה אבל זו תהיה הפעם הראשונה שהשבבים המתקדמים ביותר שלה, שעליה גאוותה ותפארתה ייוצרו במפעלים של חברות אחרות שהצליחו לנצח את אינטל במרוץ הטכנולוגי המתמשך.
כבר בחודש יולי 2020 דיווחנו כי סוון מוטרד מאד ממה שקורה במפעלי היצור של אינטל ושוקל מה לעשות בנידון. אך אז פיזר סוון הצהרות על כוונתו לבדוק מקורות יצור חיצונים בעיקר כדי "לבדוק את המים" ולגרום לאנשי אינטל לעשות כל מאמץ שלא להגיע לנקודת האל חזור הזו. כעת, משעברה חצי שנה והפתרון הפנימי לא נראה באופק הולכת ומתבהרת התמונה לפיה אינטל תיאלץ להשתמש במפעלי חברה זרה ליצור השבבים המתקדמים שלה. מעבר לפגיעה במובילות הטכנולוגית שעליה נבנתה אינטל במשך שנים רבות מדובר בפגיעה בבטן הרכה של אינטל – מתח הרווחים הגבוה במעבדים המתקדמים שלה!
בימים האחרונים פרסמה סוכנות הידיעות בלומברג ידיעה לפיה מנהלת אינטל מו"מ עם סמסונג ועם TSMC לשם החלטה מי משתיהן תייצר עבורה את דור השבבים הבא שלה. למעשה רק לסמסונג ול-TSMC יש כיום את טכנולוגיות היצור המתקדמות שאינטל לא הצליחה לפתח בעצמה וההערכה היא כי המו"מ נעשה במקביל עם שתי החברות במטרה להשיג תנאי יצור ועלות מיטבים. אך בין סמסונג הנחשבת למתחרה ישירה של אינטל ובין TSMC המשמשת כמפעל יצור בלבד (ואינה מייצרת מוצרים משלה) סביר להניח כי אינטל תעדיף להפקיד בידי TSMC את המוצרים המתקדמים ביותר שלה.
חשוב לציין כי חברות הטכנולוגיה המובילות בעולם כולל אפל, אמזון, גוגל, NVIDIA ואפילו AMD כבר מייצרות ב-TSMC ונראה כי בדומה לכל חברות הענק הללו יכולה אינטל להמשיך ולהיות חברה מצליחה גם אם תייצר חלק ממוצריה במפעלים מתמחים אחרים. אופציה נוספת הנשקלת במיוחד לנוכח מצוקת יכולות היצור המוגבלות של TSMC וסמסונג היא לקבל רשיון שימוש בטכנולוגיות שלהן אבל לייצר את השבבים במפעלי אינטל בתמורה לדמי שימוש.