בימים אלו בהם חברות סטרטאפ צעירות נמכרות או מנפיקות בשווי של מילארדי דולרים חברה שהיא יוניקורן (בעל שווי של מילארד דולר ומעלה) היא מחזה הרבה פחות נדיר במחוזותינו אבל הסיפור של טאואר סמיקונדקטור אינו דומה לאלפי חברות ההייטק שקמו בישראל מאז שהגה ד"ר גיורא ירון את הרעיון להקים במגדל העמק מפעל ליצור שבבים עבור חברת נשיונל סמיקונדקטור. זה קרה לפני כמעט 40 שנה. בערך באותה העת הוקם בירושלים המפעל הראשון של אינטל בישראל. בכל אחד משני המפעלים הושקעו כ-50 מליון דולר אך דרכם של שני המפעלים היתה שונה לגמרי. המפעל של אינטל בירושלים פעל עד שנסגר סופית ב- 2016 ואילו חברת נשיונל סמיקונדקטור החליטה לסגור את מפעלה כבר בשנת 1993, על רקע משבר עולמי בתעשיית השבבים. הסגירה נמנעה רק לאחר שהחברה לישראל החליטה לרכוש את המפעל בתמורה ל- 250 מיליון דולר והקימה אותו כחברה עצמאית בשם טאואר סמיקונדקטור.
מאז עברה טאואר גלגולים רבים וגם כמה וכמה מנכ"לים ישראלים. בתחילת דרכה התקשתה החברה לקבל פרויקטים ובמקביל נקלעה לקשיים פיננסים בעקבות חובות של למעלה ממילארד דולר לבנקים מהם נלקחו הלוואות לשדרוג קווי היצור של החברה. מי שהצליח לבצע את המהפך היה דווקא מנכ"ל אמריקאי , שאינו דובר עברית ולא מכיר את המנטליות הישראלית . שמו ראסל אלוונגר. אלוונגר הגיע לטאואר בשנת 2005 עם נסיון עשיר בכמה מחברות השבבים הגדולות בעולם. בהובלתו הצליחה החברה להתאושש ותוך חמש שנים הגיעה לתזרים מזומנים חיובי. עד שנת 2016 הצליחה החברה להחזיר את כל חובותיה ואף לחצות לראשונה את רף ההכנסות של מילארד דולר.
כעת, רוכשת אינטל את חברת טאואר במצב מצוין מבחינת הכנסות ורווחיות. יש לה גם סיבות טובות לעשות זאת בתקופה בה היא מעונינת להפוך לשחקן משמעותי בשוק ספקי שרותי יצור (מה שנקרא בלשון המקצועית שרותי (Foundry. טאואר ידועה ביכולות היצור המגוונות שלה בתחום האנלוגי כולל יצור מיוחד ללקוחות קטנים ומשלימה יכולות החסרות כיום לאינטל בתחומים כמו יצור חיישנים, SOI Switches, חיישני צילום ועוד.
הרכישה גם יכולה להוות קרש קפיצה לטאואר ללקוחות שאולי נמנעו מלעבוד עימה בעבר ולהגדיל הכנסותיה עוד יותר אך כעת ההחלטות עוברות לידיה של אינטל והשאלה הגדולה היא האם תצליח אינטל לנתב כהלכה את דרכה של טאואר? נסיון העבר מלמד כי חברות רבות שנרכשו ע"י אינטל נשחקו ונעלמו, אחרות כדוגמת מובילאיי (שנשארה בניהול עצמאי של פרופ' אמנון שעשוע) ממשיכות לגדול ולפרוח. כולנו תקווה כי הרכישה של טאואר ע"י אינטל תהווה עבורה פתיחה של דף חדש ומסעיר ולא סוף עידן.