ההליך התחרותי של הרשות צפוי להוביל להקמת עד שלוש חממות חדשות בתחומי הדיפ-טק, עם מימון נדיב, מעבדות מתקדמות והשקעות לא מדללות של עד 21 מיליון ש"ח לכל סטארטאפ – מהרעיון ועד Round A
רשות החדשנות משיקה הליך תחרותי חדש להקמת עד שלוש חממות טכנולוגיות, כחלק ממאמץ אסטרטגי רחב להנעת גל חדש של סטרטאפים בתחומי הדיפ-טק בישראל. במסלול זה תעניק הרשות לכל חממה שתיבחר מענק של עד 40 מיליון שקלים לתקופה של חמש שנים. סכום זה יוקצה למימון דמי הניהול ולהקמת מעבדה מרכזית שתשמש את החברות שיפעלו במסגרת החממה. בנוסף לכך, יינתן סיוע נדיב נוסף באמצעות השקעות לא מדללות מקרן ההזנק, בסכום כולל של כ-100 מיליון שקלים לאורך תקופת הזיכיון.
המסלול נועד לאפשר לחברות הזנק שייבחרו לפעול במסגרת החממות ליהנות מתמיכה ממשלתית רחבה בשלבים השונים של חיי הסטארטאפ, החל משלב הרעיון הראשוני (Ideation) ועד לגיוס בסבב Round A. כך, יוכלו יזמים לקבל מענקים מדורגים בהתאם לשלב ההשקעה: בשלב הרעיון – 250 אלף ₪ במימון של 80%, בשלב Pre-Seed – עד 1.5 מיליון ₪ במימון של 60%, בשלב Seed – עד 5 מיליון ₪ במימון של 50%, ובשלב Round A – עד 15 מיליון ₪ במימון של 30%. יזמים מאוכלוסיות בתת-ייצוג בהייטק או שפועלים באזורים מועדפים כמו שדרות ויישובי עוטף עזה יוכלו ליהנות ממענקים מוגדלים אף יותר. המשמעות: כל חברת הזנק שתונבט במסגרת החממה תוכל להגיע למימון מצטבר של עד 21 מיליון ₪.
לדברי דרור בין, מנכ״ל רשות החדשנות, המהלך נועד לחזק את תחום הדיפטק בישראל ולהבטיח את מקומה של ישראל בחזית החדשנות העולמית: "הקול הקורא שאנו משיקים היום הוא חלק ממהלך רחב ואסטרטגי לחיזוק הדיפטק בישראל, יחד עם קרן ההזנק וקרן יוזמה. החממות הטכנולוגיות היו תמיד קו הזינוק של הדיפטק הישראלי – מהמחקר והפיתוח ועד לשוק הגלובלי – כאשר המדינה מהווה שותף אמיתי לסיכון הכלכלי לאורך כל הדרך. אנחנו מצפים מהשחקנים החדשים לא רק להקים חברות פורצות דרך, אלא גם למשוך שותפים אסטרטגיים מהארץ ומהעולם שיביאו הון, קשרים והשקעה מתמשכת, כדי להפוך את הסטארטאפים שיוקמו לחברות מובילות ומשמעותיות."
החממות החדשות יתמקדו בתחומים טכנולוגיים עמוקים עתירי סיכון וחדשנות, דוגמת שבבים, ביו-קונברג'נס, אגרי-פודטק, רובוטיקה, דיפנסטק, וכן תחומים נוספים בעלי מורכבות טכנולוגית גבוהה, רמת סיכון משמעותית ומיעוט משקיעים מתמחים בישראל. במסלול צפויים להיבחר עד שלושה גופי השקעה חדשים, שיוקמו על ידי תאגידים רב-לאומיים בעלי ערך מוסף, קרנות הון סיכון או משקיעים פיננסיים מתמחים מהארץ ומהעולם. גופים אלה יספקו את המסגרת התומכת והגב הכלכלי הנדרש להקמה ולליווי של חברות במודלים של Venture Creation (הקמה סביב רעיון או טכנולוגיה מהשלב הראשוני) ו-Venture Building (תמיכה מעמיקה וצמודה לאורך תהליך הצמיחה).
בהליך התחרותי יידרשו המועמדים להוכיח זמינות של מקורות מימון בהיקף של לפחות 120 מיליון שקלים, שישמשו הן להפעלת החממה והן להשקעה בחברות שיפעלו במסגרתה. הבקשות שיגישו ייבחנו על ידי רשות החדשנות לפי שורת קריטריונים, בהם: ניסיון המציעים ובעלי מניותיהם, איכות הצוותים המוצעים, שותפויות עסקיות ואסטרטגיות, איתנות מקורות המימון והתכנית העסקית הכוללת. בנוסף, כל הצעה תצטרך לכלול תכנית מפורטת שתשקף התמחות בתחומים ממוקדים, תהליך מוסדר להעברת ידע ממוסדות מחקר בארץ ובחו"ל, תכניות השקעה בחברות בוגרות ופעולות שיחזקו את סצנת החדשנות הישראלית ויקנו לחממה נוכחות בין-לאומית.
לדברי חנן ברנד, סמנכ"ל רשות החדשנות ומנהל חטיבת הזנק, מדובר בהמשך ישיר להצלחה ההיסטורית של קרן החממות וקרן יוזמה, אשר לאורך שלושה עשורים הובילו להקמה של מעל 2,500 חברות טכנולוגיה בישראל: "מאות אקזיטים שנולדו במסגרת החממות משכו לישראל חברות רב-לאומיות שהפכו למעסיקים משמעותיים. המסלול החדש מבקש להוליד דור חממות חדש, מגובות במשקיעים אסטרטגיים ופיננסיים מהשורה הראשונה, שישקיעו בייזום, בנייה וגידול של חברות חדשניות שיכולות להפוך לעמוד השדרה העתידי של ההייטק הישראלי."