במפגש הסיליקון קלאב – פורום מנכ"לי הייטק הסביר גלעד מה גרם לכשלון המודיעני בחיזוי מתקפת חמס ב-7 באוקטובר ומה לדעתו צריך לתקן כדי שמקרה כזה לא יחזור בעזה או בצפון
"אנחנו לווייתנים טכנולוגיים שפגיעת סייבר גרמה להם לעלות ליבשה". כך אמר אלוף במילואים עמוס גלעד, ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה ויו"ר כנס הרצליה באונב' רייכמן, במפגש הסיליקון קלאב, פורום מנהלי ההייטק של ישראל, שהתקיים ביום שני השבוע באופן מקוון ועסק בסוגיה כיצד ממשיכים מכאן.
גלעד מנה את הכשלים שהתגלו במתקפת הפתע של חמאס: בראש ובראשונה התרחש לדבריו עיוורון קונספטואלי (Conceptual blindness) – חוסר היכולת לחשוב מחוץ לקופסא ולהעריך נכון את כוונות האויב. למרות כל הסימנים שהחמאס הציג בפומבי על כוונותיו, גופי המודיעין התעקשו להניח שמדובר בתרגילים והכנות שגרתיות ולא בהכנות מלחמתיות אמיתיות.
כמו כן, הוא העריך שהיתה הסתמכות יתר על טכנולוגיה – גופי המודיעין הסתמכו יותר מדי על אמצעים טכנולוגיים מתקדמים והזניחו את איסוף המודיעין האנושי המסורתי. הטכנולוגיה אמנם חשובה אך אינה יכולה להחליף לחלוטין מודיעין אנושי איכותי המבוסס על מקורות וסוכנים.
זאת בנוסף לכשלים בתרבות הארגונית של גופי המודיעין – חוסר נכונות לשמוע דעות חורגות, בעיות בתהליכי בקרה ופיקוח, חוסר גמישות מחשבתית. יחידות כמו יחידת הבקרה (או איפכא מסתברא) שתפקידן לאתגר הנחות יסוד לא מילאו כראוי את תפקידן.
כשל נוסף היה בהשפעת הערכת המדיניות של ראש הממשלה – ראש הממשלה בחר במדיניות של החלשת החמאס מבלי להביסו, וייתכן שזה השפיע על תפיסת האיום של גופי המודיעין. על זאת יש להוסיף מחסור במקורות מודיעין איכותיים ברצועת עזה – יכולת מוגבלת לחדור לזירה ולאסוף מידע מהימן על כוונות החמאס ופעילותו הצבאית.
לדברי גלעד יחידת הבקרה הוקמה אחרי מלחמת יום כיפור כדי לאתגר את הנחות היסוד של קהילת המודיעין ולמנוע הפתעות אסטרטגיות. בעבר עמדו בראש היחידה אנשים בכירים ומנוסים כמו עמוס גלעד עצמו והצוות מנה כמה חוקרים בכירים ומנוסים. תפקיד היחידה היה להציג הערכות מנוגדות לאלו של חטיבת המחקר כדי לאתגר אותן ולחזק את החשיבה הביקורתית. למשל, יפק"א הייתה מעריכה בניגוד לחטיבת המחקר שסביר להניח שמצרים וסוריה כן תתקפנה את ישראל גם אם זה בסופו של דבר לא קרה (אחרי מלחמת יום הכיפורים כמובן). לדבריו, נראה שכיום יחידת הבקרה לא מילאה כראוי את תפקידה באתגור הנחות היסוד לגבי החמאס.
עצם הפגיעה הארגונית ביחידה מעידה על כך שככל הנראה צומצם מאוד המשקל והחשיבות שניתנים היום לתפקיד הבקרה והאתגר של הנחות היסוד המודיעיניות. גלעד מתח ביקורת על כך שכיום יפק"א אינה ממלאת כראוי את ייעודה המקורי.
הסתמכות יתר על טכנולוגיה
אף על פי שישראל מחזיקה ביכולות טכנולוגיות מתקדמות מאוד לאיסוף מודיעין – לדוגמה יכולת סייבר, האזנות, לוויינים ועוד – הסתמכות יתר על כך פגעה ביכולת החיזוי: הטכנולוגיה לא הצליחה לחדור לעומק כוונות החמאס ותוכניותיו, שכן אלה מועברות בעל פה ובאופן מחתרתי; יש קושי להבחין בין איומים אמיתיים לתרגילי הטעיה באמצעים טכנולוגיים בלבד; קיים עודף מידע שקשה לעבד ולאתר ממנו את האיומים האמיתיים; חסר מידע אנושי איכותי מהשטח שיכול להשלים ולפרש נכון את הנתונים הטכנולוגיים.
לכן, על אף חשיבות הטכנולוגיה, יש צורך לשלבה עם מקורות אנושיים ויכולות איסוף וניתוח מודיעין איכותיות כדי לקבל תמונת מצב מהימנה ומדויקת יותר. הסתמכות יתר על הטכנולוגיה בלבד הובילה לכשלון במקרה זה.
"הכישלון נובע מכך שהמציאות מורכבת, ולא הבנו אותה נכון. החמאס בנה מנהרות התקפיות מתחת לאף שלנו, שאותן לא זיהינו כראוי. התמקדנו רק באיתור מנהרות הגנתיות, בעוד שהמנהרות ההתקפיות שחפרו נועדו לפגיעה בנו."
"דמיינו שבערב שבת הם היו יוצאים מהמנהרות ופוגעים בנו בהפתעה. מצאנו פתרון טכנולוגי לאיתור המנהרות, אבל הם פשוט עברו לתקוף מעל הקרקע. הבעיה שאנחנו היינו חסרי הכנה מספקת – ללא כוח אדם, כוננות וכוחות עתודה. "
"הסתמכנו יותר מדי על הטכנולוגיה והזנחנו היערכות כוח אדם נכונה. זו שגיאה חסרת תקדים שעדיין משלמת על עצמה בחיי אדם. ראש הממשלה נושא באחריות עליה, יחד עם הדרג המקצועי-צבאי.
חסרה תפיסה נכונה של האיום והמציאות. במקום לוויתנים טכנולוגיים אנו לווייתנים שתוכנת סייבר גרמה להם לעלות ליבשה. כפי שאמרתי בהפגנות. הכישלון המודיעיני הוא הבסיס, וממנו נגזר שאר הכשל."
בתשובה לשאלת המנחה, שלמה גרדמן יו"ר פורום הסיליקוןן קלאב ומנכ"ל ASG כיצד צריך להיערך לאיום חיזבאללה והאפשרות של מתקפה דומה מלבנון ענה גלעד:
"חיזבאללה מהווה איום אסטרטגי הרבה יותר משמעותי ומסוכן מחמאס. יש לחיזבאללה נשק תלול מסלול מתקדם ומדויק, ומספר עצום של רקטות שיכולות לפגוע בכל שטח ישראל. חיזבאללה שואף להשמיד את ישראל, כמו חמאס ואיראן."
עם זאת הוסיף כי "עימות רחב היקף עם חיזבאללה עלול לגרור נזק כבד לישראל. ישראל מרתיעה היום את חיזבאללה בעיקר על בסיס תוצאות מלחמת לבנון השנייה. עדיף מבחינת ישראל להימנע מעימות יזום ורחב היקף נוסף בלבנון כרגע. עדיף לפעול לייצוב המצב בדרום לבנון תוך הרתעת חיזבאללה ושיפור ההיערכות הישראלית מול האיום."