כך עולה בין היתר מדוח "הון אנושי בהייטק הישראלי: תמונת מצב" שפרסמו רשות החדשנות, ארגון סטארט-אפ ניישן סנטרל וחברת אתוסיה. * באפריל 2022 נאמדו 32.9 אלף משרות פתוחות בהייטק הישראלי, שיא של השנים האחרונות, כאשר כשני שלישים מהן משרות טכנולוגיות
47% מהחברות בתחום החומרה דיווחו על קשיים בהשגת עובדים בתחומים הרלוונטיים. כך עולה בין היתר מדוח "הון אנושי בהייטק הישראלי: תמונת מצב" שפרסמו רשות החדשנות, מכון Start-Up Nation Policy Institute מקבוצת סטארט-אפ ניישן סנטרל וחברת אתוסיה.
במהלך 2021 חווה ההייטק צמיחה חיובית גורפת בכל הסקטורים. זאת בניגוד לשנת 2020 בה סקטורים מבוססי חומרה כמעט ולא צמחו, ותחומי התקשורת והתעשייה אף הצטמצמו במספר העובדים.
באופן כללי במספר המשרות הפתוחות המשקפות את הביקוש לעובדים של מעסיקים בענף נרשמה עלייה ביחס לשנים הקודמות. מסקר החברות עולה כי בזמן עריכת הסקר (אביב 2022) היו כ-32.9 אלף משרות פתוחות, מתוכן כ-21 אלף לתפקידים טכנולוגיים ועוד כ-11.8 אלף לתפקידים לא טכנולוגיים. מספר המשרות הפתוחות לא רק היוו קפיצה ביחס לשנת הקורונה, אלא גם בהשוואה ליולי 2019. מחברי הדוח מציינים כי הסקר נעשה כבר לאחר פרוץ המלחמה באוקראינה, משבר הסחורות בסין והתחלת הירידה בשווי חברות הטכנולוגיה בוול סטריט, כך שהנתון מביא בחשבון את התחלת הערכות של החברות הישראליות לתנאי השוק המשתנים במחצית הראשונה של 2022.
שנה מוצלחת – בעיקר לחדי קרן
לפי הדוח, שנת 2021 הייתה אחת השנים המוצלחות ביותר להייטק הישראלי. היקף השקעות ההון סיכון בחברות הזנק ישראליות הגיע לכ-27 מיליארד דולר ועשרות חברות הונפקו או הגיעו לסטטוס של חד-קרן בתוך פרק זמן קצר יחסית. הצלחה זו באה לידי ביטוי גם בגיוסי עובדים: לאחר עלייה מתונה של פחות מאחוז בכמות העובדים בענף בשנת 2020, שנבעה בעיקר ממשבר הקורונה, גדל מספר העובדים ב-2021 בכ-12% המהווים גידול של 29,900 עובדים במספרם הכולל של עובדי ההייטק. צמיחה זו גבוהה מהצמיחה הממוצעת בעשור האחרון אשר עמדה על כ-8% לשנה (אך יש לקחת בחשבון כי בחלקה היא מהווה "תיקון" לשנת הקורונה וחזרתם של עובדים מחל"ת).
הצמיחה בעובדים היתה מאוזנת יותר
בשנת 2020 – שנת הקורונה – הצמיחה העיקרית במספר העובדים הייתה של חברות רב לאומיות (גידול של 3% במצבת העובדים) בעוד חברות בבעלות ישראלית (להלן:חברות מקומיות) הציגו צמיחה אפסית. בשנת 2021 המגמה התהפכה: מרכזי המו"פ של חברות רב-לאומיות חוו אמנם צמיחה גבוהה של כ-5%, אך הצמיחה המשמעותית הייתה בחברות מקומיות שרשמו גידול של כ-14% .
בהתאם חלקם של סך העובדים בחברות מקומיות עלה מ-74.6% בסוף 2019 ל- 76.5% בסוף 2021. נתונים אלה מצביעים מחד על היציבות של מרכזי המו"פ של החברות הרב-לאומיות ו-"הגב הפיננסי" המאפשר להם לצלוח תקופות קשות, ומאידך על פוטנציאל הצמיחה של החברות המקומיות והרגישות שלהן לתנודות בשוק. החברות המקומיות, ובפרט החברות שבשלבי צמיחה מואצים, מגדילות בתקופות טובות לא רק את מספר העובדים הטכנולוגיים אלא גם את מספר העובדים הלא טכנולוגיים – אנשי שיווק, מוצר, מכירות, עורכי דין ועוד. ואכן ניתוח כוח האדם באמצע 2021 מראה כי עובדים טכנולוגיים מהווים מעל ל-80% מכוח האדם במרכזי מו"פ רב-לאומיים, לעומת כ-65% בלבד בקרב חברות מקומיות.
במהלך 2021 חווה ההייטק צמיחה חיובית גורפת בכל הסקטורים (בניגוד לשנת 2020 בה סקטורים מבוססי חומרה כמעט ולא צמחו, ותחומי התקשורת והתעשייה אף הצטמצמו במספר העובדים).