הנציבות האירופית תציג 'חבילת שבבים' לבניית קיבולת איכותית, תמתן את כללי הסיוע של המדינות, תממן מחקר ותבסס שותפויות בינלאומיות, כך עולה ממסמכים שהודלפו לאתר האקטיביסטים העוקב אחר האיחוד האירופי – EURACTIV
הנציבות האירופית תציג השבוע 'חבילת שבבים' לבניית קיבולת איכותית, תמתן את כללי הסיוע של המדינות, תממן מחקר ותבסס שותפויות בינלאומיות, כך עולה ממסמכים שהודלפו לאתר האקטיביסטים העוקב אחר האיחוד האירופי – EURACTIV.
"מגזר המוליכים למחצה הוא גם בעל הון וגם עתיר ידע וכפוף להתפתחות טכנולוגית מהירה. ייצור שבבים מתבצע בשרשרת אספקה גלובלית, מורכבת ובחלק מהמגזרים החשובים מרוכזת יתר על המידה", נכתב בפרק המגדיר את ה אסטרטגיה.
החוק החדש מציע להקים תוכנית חדשה של האיחוד האירופי – Chips for Europe, המוקדשת למוליכים למחצה, עד 2027. בטיוטה לא מוזכר תקציב, למעט 10 מיליארד אירו "למימון מנהיגות טכנולוגית בכושר תכנון וייצור".
מחקר וחדשנות
הנציבות תציע לשנות את תוכנית מימון ההתחייבות המשותפת שלה כדי להקים שותפות ציבורית-פרטית המיועדת למחקר וחדשנות במוליכים למחצה.
המטרה המוצהרת היא לבנות את המומחיות של אירופה בשבבים מתקדמים מתחת ל-2 ננומטר, מעבדים חסכוניים באנרגיה, כמו גם פתרונות מתפתחים כגון אינטגרציה תלת-ממדית ומחשבי-על. הנציבות מבקשת גם "לגשר על הפער מהדגמה במעבדה לייצור במתקן ייצור".
מכיוון שפיתוח קווי ייצור עבור מוליכים למחצה הוא עניין יקר ההצעה כוללת יצירת קווי פיילוט לבדיקת אבות טיפוס והגדלת החדשנות. קווי הפיילוט הצפויים כוללים מוליכים למחצה נפוצים עד 10 ננומטר, שבבים מתקדמים מתחת ל-2 ננומטר, אינטגרציה של מערכות הטרוגניות תלת-ממדיות ואריזה מתקדמת.
עיצוב וייצור
חוק השבבים מציג את הרעיון של מתקנים 'ראשונים מסוגם', מפעלים חדישים לקידום מעמדה הטכנולוגי של אירופה. אלה יכולים ללבוש צורה של מתקני ייצור משולבים לייצור שבבים, ו- Open EU Foundries לעיצוב שבבים. שני סוגי המתקנים יצטרכו להשפיע באופן חיובי על שרשרת הערך של האיחוד האירופי, לא להיות כפופים להתחייבויות ממדינות שלישיות, ויש להם מחויבות ברורה להשקיע בדור הבא של שבבים.
יתר על כן, הנציבות מתכננת לבנות תשתית עיצוב בקנה מידה גדול לטכנולוגיות מוליכים למחצה משולבות בצורה של פלטפורמה וירטואלית לעסקים וארגוני מחקר.
האיחוד האירופי גם רוצה להקים תוכנית הסמכה עבור שבבים ירוקים, בטוחים ומהימנים. הכוונה היא להפוך את ההסמכה לדרישה בהליכי רכש ציבוריים ולקדם אותה להפוך לסטנדרט בינלאומי.
אבטחת אספקה
כדי להבטיח את ביטחון האספקה, הנציבות תעריך כל מקרה ומקרה ותשקול מהי רמת ההשקעות הציבוריות ההכרחית בפרויקט זה. כללי הסיוע כוללים עדיפות למתקנים ראשונים מסוגם באירופה, ובהתחייבויות השקעה בטווח הארוך. תוקם קרן שבבים ספציפית באמצעות מועצת החדשנות האירופית ובקשר עם תוכנית InvestEU.
ניהול משברים
טיוטת חוק השבבים מקימה את מועצת המוליכים למחצה האירופית, גוף מייעץ בראשות הנציבות האירופית ונציגי ממשלות האיחוד האירופי. בעלי עניין בתעשייה עשויים להיות מוזמנים להצטרף לקבוצות המשנה, אך רק במעמד משקיף.
הנציבות ומדינות האיחוד האירופי יבצעו הערכת סיכונים כדי לזהות את האינדיקטורים הרלוונטיים למנגנון התראה מוקדמת ונקודות תורפה קריטיות בשרשרת האספקה. הנהגת האיחוד האירופי יכולה להפעיל נוהל משבר במקרים שבהם תהיה לה התרעה מוקדמת. במהלך משבר, הנציבות יכולה לבקש מידע רלוונטי מבעלי עניין בתעשייה ולהוציא הזמנה מדורגת מועדפת למוצרים רלוונטיים למשבר, לאייש מתקני ייצור משולבים, מפעלים פתוחים של האיחוד האירופי או של יצרני שבבים אחרים.
המתקן הנוגע בדבר מחויב לקבל ולתעדף סדר עדיפות. אי אספקת המוצרים המבוקשים עלולה להוביל לקנסות של עד 1.5% מהמחזור היומי הממוצע. אמצעי נוסף שבו יכולה הנציבות לנקוט בעתות משבר הוא לפעול כגוף רכש מרכזי, כפי שעשה במקרה של החיסונים במהלך משבר הקורונה.
עבור הנציבות, "האיחוד האירופי יצטרך לנהל באופן יזום את תלותו ההדדית עם שאר העולם", במיוחד כדי להפוך את המוצרים האירופיים לזמינים בשווקים בינלאומיים ולהבטיח את ביטחון האספקה. לכן, הרעיון הוא ליצור שותפויות "מאוזנות" עם מדינות בעלות יכולת בתחום השבבים, כלומר ארצות הברית, יפן, דרום קוריאה, סינגפור וטייוואן. שותפויות יכלל שיתוף מידע על זעזועים פוטנציאליים בענף, אסטרטגיות השקעה ארוכות טווח, שיתוף פעולה בסטנדרטים בינלאומיים ותיאום בנושאי בקרת יצוא.