מערכת ה-eBeam, שפותחה כולה באפלייד מטיריאלס ישראל, מאפשרת לראות עמוק אל תוך שבבים מרובי שכבות * הכנסות אפלייד ממכירת מערכת ה-eBeam הוכפלו בשנה החולפת
חברת הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס, ענקית תעשיית השבבים, מציגה 7 חידושים שיאפשרו ייצור יעיל ומהיר יותר של שבבים. חלק מהפיתוחים שפרסמה החברה פותחו כאן בישראל, במרכז המו"פ והייצור הגדול ביותר של אפלייד מחוץ לארה"ב. אפלייד מעסיקה בישראל כ- 2,000 עובדים וצומחת בשיעורים דו ספרתיים בשנים האחרונות עם צמיחת שיא של 68% בשנה הקלנדרית החולפת.
תעשיית השבבים מתפתחת בקצב אדיר ומהיר. שבבים הם הבסיס של כל מוצר טכנולוגי שאנחנו צורכים. אחד האתגרים הקריטיים ביותר של התעשייה, הוא שיפור הביצועים תוך שליטה בעלויות הייצור. כבר למעלה מ-50 שנה עומד בבסיס התפתחות טכנולוגיית המחשוב בעולם "חוק מור", לפיו מדי שנתיים מוכפל מספר הטרנזיסטורים שניתן להכניס לכל שבב, ללא גידול בעלויות הייצור. עם זאת, בשנים האחרונות קיימות הערכות כי סקטור השבבים לא יצליח להמשיך לעמוד בקצב הגידול שנוסח ב"חוק מור" ושקצב המזעור יהפוך איטי יותר. כיום, התחרות בין השחקנים במטרה להציג שיפור בביצועים, בהספק, ובעלות לשטח (PPACt) גדולה מאי פעם, והיא כוללת גם אלמנט משמעותי של האצת זמן הפיתוח (Time to Market).
כיום, יצרניות השבבים צועדות בשני מסלולים משלימים להגדלת צפיפות הטרנזיסטורים. האחד הוא הגדלת צפיפות הטרנזיסטורים על ידי כיווץ המימדים שלהם ( classic 2D scaling), למשל באמצעות ליתוגרפית EUV והנדסת חומרים. המסלול השני הוא שימוש באופטימיזציהשמשלבת מספר טכנולוגיות (DTCO), ומייעלת את הפריסה של השבבים תוך שימוש בטכניקות תלת ממדיות, שמתקיימות כמעט ללא תלות בצפיפות הטרנזיסטורים שמוגבל בביצועי הליתוגרפיה.
הגישות החדישות הללו צפויות להוביל לשיעור הולך וגדל של שיפורים בצפיפות השבבים בשנים הקרובות, זאת בזמן ש classic 2D scalingמאט ויעילותו פוחתת. טכניקות אלו יסייעו ליצרניות השבבים להגשים את שאיפתן לספק את הדור הבא של השבבים תוך שיפור בביצועים, בהספק, בעלות לשטח ו-Time to Market.
"אנו מציגים שבעה חידושים שנועדו לאפשר ללקוחות להמשיך ולצופף את הטרנזיסטורים על ידי classic 2D scalingעם EUV", אמר ד"ר פראבו ראג'ה, סגן נשיא בכיר ומנהל כללי של קבוצת מוצרי המוליכים למחצה באפלייד מטיריאלס. "אנחנו גם מפרטים כיצד טרנזיסטורים מסוג GAA ייוצרו באופן ששונה מהותית מייצור טרנזיסטורי FinFET כיום – ויאפשרו שיפור ביצועים על ידי ארכיטקטורה של "בנייה לגובה" במקום כיווץ מימדים, וכיצד אפלייד ערוכה עם קו המוצרים הרחב ביותר לייצור GAA ".
הרחבת classic 2D scaling
הפיתוח של ליתוגרפית EUV אפשר ליצרניות השבבים להגדיל את צפיפות הטרנזיסטורים. עם זאת, התעשייה הגיעה לנקודה שבה כל כיווץ נוסף, גם ובעיקר באמצעות EUV, מציג אתגרים גדולים הדורשים גישות חדשות למטרולוגיה, deposition ו-etch.
אפלייד גם הדגימה כיצד ניתן להשתמש ב- PROVision®, מוצר המטרולוגיה שלה המבוסס קרן אלקטרונים, כדי לראות עמוק אל תוך שבבים רב-שכבתיים ולמדוד בדיוק רב את דיוק המיקום של השכבות השונות, אחת מעל השנייה, באופן ששיטות מטרולוגיה אחרות אינן יכולות למדוד.
אפלייד כמעט הכפילה את ההכנסות ממערכות ה-eBeam שלה ב-2021 ובכך הפכה לספקית מספר #1 של טכנולוגיות מבוססות eBeam שכולן מיוצרות ומפותחות ב-PDC, החטיבה הישראלית של אפלייד מטיריאלס.
כ- 2000 עובדים באפלייד ישראל, כ-1 מיליארד דולר הכנסות
אפלייד העולמית מעסיקה כיום למעלה מ-27,000 עובדים ב- 19 מדינות. הפעילות בישראל, מרוכזת תחת חטיבת PDC, המנוהלת על ידי רפי בן עמי, שהכנסותיה עמדו בשנה החולפת על כמיליארד דולר.
PDC עוסקת בפיתוח וייצור מערכות לתחום בקרת ייצור השבבים, אחת מהפעילויות האסטרטגיות והחשובות של אפלייד מטיריאלס העולמית. המערכות המתקדמות לבדיקה ובקרה, המפותחות ומיוצרות בישראל, מאפשרות ללקוחות הגלובליים של החברה לייצר שבבים באופן חכם, מהיר ויעיל יותר וכך להבטיח המשך קידמה טכנולוגית בכל תחום. כיום, כמעט כל שבב בעולם עבר בתהליך הייצור דרך המכונות תוצרת כחול-לבן של אפלייד.
הפעילות של אפלייד בישראל נעשית כחטיבה עסקית עצמאית והיא כוללת מגוון רחב של תפקידים מקצועיים וניהוליים שונים בתחומי התכנון, הפיתוח, המכירות, הכספים, ניהול הלקוחות ועוד. אפלייד מעסיקה כיום כ-2,000 עובדים ועובדות בישראל והיא נמצאת בצמיחה משמעותית לאחר שגייסה מאות עובדים בשנתיים האחרונות. לאור הביקוש הגבוה של יצרניות השבבים לפתרונות של אפלייד והמשך הגדלת הפעילות, החברה גייסה עד כה במהלך 2022 כ-200 עובדים והיד עוד נטויה.
בסוף שנת 2021 הודיעה אפלייד על הגדלת ההשקעות שלה בארץ והקמת חדרים נקיים חדשים בשטח של כ-3,200 מ"ר בקמפוס החברה בפארק המדע ברחובות, המצטרפים לשטח ייצור קיים של כ- 4,000 מ"ר.