כך אומר צבי גולצמן, סמנכ"ל צמיחה בפועל ברשות החדשנות במפגש הסיליקון קלאב – פורום מנכ"לי הייטק שכותרתו "איך ממשיכים מכאן? ההשלכות המדיניות והעסקיות של מלחמת חרבות ברזל". לדבריו רשות החדשנות מכינה כלים לשם כך
בפאנל שכותרתו "ממשבר לצמיחה – האם המלחמה תגרום למשבר בתעשיית ההייטק הישראלית או להיפך?" השתתפו ג'ון מדבד, מייסד ומנכ"ל קרן ההשקעות OurCrowd, נועם זילברשטיין, מנכ"ל חברת HP Indigo שהיא גם אחד המעסיקים הגדולים במשק, וצבי גולצמן, סמנכ"ל צמיחה בפועל ברשות החדשנות.
מנחה הפאנל, שלמה גרדמן, יו"ר פורום הסיליקון קלאב ומנכ"ל חברת ASG, פתח את הדיון בשאלה לגבי האופן שבו המשתתפים מתמודדים עם המצב מאז תחילת המלחמה לפני כחודשיים וחצי, האם הם ממשיכים לפעול כרגיל או שינו את אופן הפעילות שלהם בעקבות המצב. הוא ביקש מהם לתאר כיצד המצב השפיע על העובדים שלהם, האם חלקם נקראו לשירות מילואים, ומהן התגובות שהם מקבלים מלקוחותיהם ושותפיהם העסקיים מחו"ל לנוכח העימות המתמשך בישראל.
ג'ון מדבד התייחס לקרן הון הסיכון המיוחדת שהקימה ב-OurCrowd בשם "ישראל רזיליינס פאנד" כדי לסייע לחברות ישראליות שנפגעו מהמצב הביטחוני והכלכלי.
"מאז תחילת המלחמה לפני כמעט שלושה חודשים חל שינוי באופן פעילותה של החברה אנחנו עובדים יותר מדי ונחים מעט מדי."המצב הפך להיות סופר מאתגר ומורכב יותר מבעבר."
"ל-OurCrowd כ-200 עובדים במטה מתוך כ-10,000 עובדי חברות הפורטפוליו שלה ברחבי העולם, וכ-20% מהעובדים בארץ נמצאים בחזית או שיש להם בני משפחה לוחמים שגויסו למילואים. בנוסף, יש לחברה שתי חברות פורטפוליו בעוטף עזה, שנפגעו קשות מהלחימה מבחינה עסקית. עם זאת, מדבד ציין שרוב החברות האחרות ש-OurCrowd משקיעה בהן מצליחות להמשיך ולתפקד כרגיל, אף שחלק מהמנכ"לים שלהן גויסו לשירות מילואים."
"הבעיה המרכזית שאיתה מתמודדת OurCrowd בתקופה זו היא בתחום גיוס ההון וההשקעות, מכיוון שחלה ירידה חדה בהיקף ההשקעות בתעשיית ההיי-טק הישראלית והעולמית בחודשים האחרונים. כתגובה למצב זה, OurCrowd הקימה קרן הון סיכון מיוחדת בשם "ישראל רזיליינס פאנד" שמטרתה לסייע לחברות הזנק ישראליות שנקלעו לקשיים באמצע תהליך גיוס הון בגלל המצב הביטחוני והכלכלי. הקרן גייסה עד כה 14 מיליון דולר מתוך יעד של 50 מיליון דולר, וביצעה כבר 18 השקעות בחברות סטארט-אפ ישראליות. מדבד ציין שזוהי הקרן המהירה ביותר שהקים אי פעם, והיא נותנת מענה מיידי לצרכים הדחופים של השוק בתקופה זו."
נועם זילברשטיין, מנכ"ל HP Indigo אשר נחשבת לאחת החברות המובילות והוותיקות ביותר בתעשיית ההדפסה הדיגיטלית ומהמעסיקות הגדולות בישראל, סיפר כי מאז תחילת המבצע הצבאי שום דבר לא פועל כרגיל בחברה. זילברשטיין ציין כי מיד ביום ראשון שלאחר תחילת המבצע התכנסה הנהלת החברה והחליטה לפתוח את המפעל בקריית גת כבר ביום שלמחרת, ומאז הם עובדים 24 שעות ביממה ללא הפסקה.
"HP Indigo מקבלת תמיכה רבה הן מההנהלה העולמית של החברה והן מלקוחות ושותפים עסקיים. בנוסף, השקענו מאמצים רבים בהגנה על העובדים, בין היתר באמצעות החזרת עובדים מאזורי לחימה וארגון מבצעי התנדבות ותרומות. אף על פי שלמעלה מ-15% מהעובדים נמצאים בשירות מילואים, זילברשטיין מסר כי החברה לא מתכננת לצמצם או לדחות פרויקטים ופעילויות עסקיות. להפך, הוא ציין שמשברים הם הזדמנות לחדד את המבט קדימה, ודווקא בימים אלה הם משיקים מוצרים חדשים וממשיכים במאמצי המחקר והפיתוח שלהם כרגיל.
זילברשטיין הביע אופטימיות ואמונה שהחוסן והיצירתיות הישראליים, שאפיינו תמיד את החברה ואת המדינה, יובילו אותם קדימה ויחזקו אותם גם הפעם, כפי שקרה בכל משבר קודם בעבר.
שלמה גרדמן, ביקש מגולצמן להתייחס למצב שנוצר בעקבות המלחמה וכיצד רשות החדשנות נרתמה לסייע לחברות צעירות.
גולצמן סיפר כי גם ברשות ישנם עובדים רבים הנמצאים בשירות מילואים, אך למרות זאת הם מצליחים להמשיך ולבצע את תפקידם החשוב בקידום החדשנות הטכנולוגית במשק. הוא עצמו שירת את מרבית המלחמה עד כה חודשים במילואים בעזה. "רשות החדשנות פעלה בקצב מהיר ביותר כדי להשיק תוכניות סיוע שונות לטובת תעשיית ההיי-טק הישראלית, כולל "ערוץ מהיר" שאושר לו תקציב של 400 מיליון ש"ח. בנוסף, ביצענו הקלות בירוקרטיות והארכנו תוכניות שונות עבור חברות שנפגעו מהמצב הביטחוני והכלכלי."
בתגובה לסקר שפורסם לאחרונה ולפיו יותר מ-50% מחברות הסטארט-אפ בישראל צפויות שלא לשרוד יותר מ-6 חודשים אם לא יצליחו לגייס מימון נוסף, גולצמן אמר: "תוכנית "ערוץ מהיר" של רשות החדשנות נועדה בדיוק כדי לתת מענה למצב זה של חברות שנקלעו לקשיי נזילות חריפים. התוכנית מאפשרת לחברות סטארט-אפ צעירות שכבר השקיעו בפיתוח נכסים טכנולוגיים משמעותיים, אך נתקעו באמצע גיוס הון, לקבל מימון בסכומים משמעותיים תוך פרק זמן של עד חודש ימים. מטרת המימון היא לאפשר לחברות אלה לשרוד לפחות 9 חודשים נוספים עד שהמשבר יחלוף והן יוכלו לחדש את גיוסי ההון."
גולצמן הביע אופטימיות ואמונה שתעשיית ההיי-טק הישראלית תצא מחוזקת מהמשבר הנוכחי, בדומה להתאוששות המהירה שחלה בשוק ההון הישראלי מיד עם תום הלחימה. לדבריו, המחירים הנמוכים יחסית של חברות ישראליות כעת מהווים הזדמנות מצוינת עבור משקיעים זרים, ורשות החדשנות מתכננת כבר לעדכן את מודל התמיכה שלה כדי לעודד ולמשוך השקעות נוספות מחו"ל בתקופה הקרובה.