"מזרזת המעבר לכלכלה נטולת פחמן"; התמקדותה במבנה הסוללות, תאפשר הטמעה ומסחור מהירים יותר" * מנכ"ל אדיוניקס, ד"ר מושיאל ביטון: "מעבר לכבוד הזכיה בפרס, אנו חשים תחושת שליחות לממש את הפוטנציאל הגדול העומד בבסיס הטכנולוגיה שאנו מפתחים"
אדיוניקס (ADDIONICS), המפתחת טכנולוגיה המשפרת את ביצועי הסוללות באמצעות שינוי המבנה הארכיטקטורי שלהנבחרה על ידי בלומברג כאחת מ-12 החברות החלוצות הטכנולוגיות המקדמות שינוי רדיקלי בתחום האקלים ופועלות למען כלכלה עולמית דלת פחמן. קומץ החברות אשר זוכות בפרס Bloomberg New Energy Finance (BNEF) – 10 מדי שנה מאז 2010 – נבחרות בקפידה על ידי פאנל שיפוט, רב-תחומי, בלתי תלוי, בהתאם לשלושה קריטריונים עיקריים: פוטנציאל ליצירת השפעה בקנה מידה גלובלי; חדשנות טכנולוגית פורצת דרך; והסבירות לאימוץ והטעמת הטכנולוגיה בשוק הקיים. אדיוניקס היא החברה הישראלית היחידה שנבחרה בשנת 2022 מבין 12 החברות שזכו (ומתוך כ-270 חברות מרחבי העולם אשר הגישו את מועמדותן), והישראלית השלישית סך הכל לקבל את לפרס היוקרתי עד היום. הפרס יוענק לחברה באירוע שיערך בניו יורק ב-20 באפריל.
מעניקת הפרס, Bloomberg New Energy Finance (ובקיצור: BNEF) היא חברת מחקר גלובלית הפועלת כחלק מתאגיד המידע הפיננסי בלומברג. החברה, הפועלת מבריטניה, מעסיקה אלפי אנליסטים המפרסמים מדי שנה יותר מ-700 דוחות מחקר ותחזיות ארוכות טווח בתחומים של אנרגיה מתחדשת, תחבורה מתקדמת, תעשייה דיגיטלית, חומרים חדשניים, קיימות וסחורות. דוחות החברה נחשבים לאמינים ואיכותיים ביותר מסוגם ומשמשים את כלל השחקנים בענפים אלו – מסטארטאפים, דרך משקיעים ועד תאגידים רב-לאומיים. בשנת 2010 ייסדה החברה את פרס BNEF Pioneers, אשר למענו הקימה פאנל שיפוט, רב-תחומי, בלתי תלוי, המאתר מדי שנה קומץ חברות "חלוציות", בעלות פוטנציאל להפחית משמעותית את טביעת הרגל הפחמנית ולבלום את שינויי האקלים. כך למשל, בשנת 2012 זיהו ב-BNEF את Maxwell Technologies אשר עוסקת בשיפור תהליכי ייצור סוללות ונמכרה לטסלה ב-2019 בתמורה לכ-200 מיליון דולר. בנוסף, בשנת 2020 זיהו ב-BNEF את חברת C3.ai, העוסקת בפתרונות AI להאצת תהליכי טרנספורמציה דיגיטלית. מספר חודשים בלבד לאחר זכייתם בפרס, הונפקה בבורסה של ניו יורק והיא נסחרת כיום לפי שווי של 2.2 מיליארד דולר.
יקדם אימוץ רכבים חשמליים
אדיוניקס הוקמה בשנת 2017 על ידי ד"ר מושיאל ביטון, ד״ר ולדימיר יופיט וד״ר פריד טריק. החברה הוקמה על בסיס התובנה כי על אף הצורך האדיר שהואץ בשנים האחרונות בפתרונות של אגירת אנרגיה בכלל ובסוללות מתקדמות בפרט, רוב החברות העוסקות בפיתוח סוללות (בדגש על שוק הרכב החשמלי) התמקדו בשינוי ושיפור הכימיה בסוללה, אף שקיים פוטנציאל עצום בשינוי המבנה הפיזי שלה ושינוי מאפיין זה יכול לאפשר קפיצת מדרגה בביצועי הסוללה. אדיוניקס, הפועלת מלונדון ומתל-אביב, שוקדת על פיתוח תהליך ייחודי, מוגן בפטנטים, לייצור אלקטרודות תלת מימדיות (במקום דו-מימדיות) אשר מביאות לשיפור כלל ביצועי הסוללה – בדגש על צפיפות אנרגיה גבוהה יותר והתנגדות פנימית נמוכה. בענף הרכב, המשמעות היא שיפור טווח נסיעה במקביל להפחתת זמן הטעינה – שני פרמטרים שהתעשייה מתקשה עד היום לתת להם מענה סימולטני איכותי – דבר המשפיע על קצב אימוץ הרכבים החשמליים, יחד עם מגבלות ייצור ומחירי הסוללה המושפעים לאחרונה גם מהמצב הגיאו-פוליטי העולמי. בנוסף לזירוז תהליכי הייצור, התהליך הייחודי של אדיוניקס תורם להוזלת העלויות שלו, ובכך לאימוץ מהיר יותר של הרכבים החשמליים והפחתת השימוש בכלי תחבורה מזהמים. כפועל יוצא של שימוש בטכנולוגיה זו, המשמעות היא קידום מדינות העולם לעבר עתיד ירוק יותר וכלכלה דלת-פחמן. בחודש ינואר השנה הודיעה החברה, על השלמת סבב גיוס A בסך 27 מיליון דולר, אשר הביא את סך גיוסי החברה לכ-40 מיליון דולר. בימים אלה פועלת אדיוניקס לגיוס "מהנדסי המכונות והכימאים הטובים בישראל".
במסגרת הנימוקים לבחירה באדיוניקס ציינו ב-BNEF כי: "הטכנולוגיה של אדיוניקס, המאפשרת להוזיל את עלויות הסוללות, תזרז את המעבר לכלכלה נטולת פחמן. בנוסף, התמקדותה החדשנית של אדיוניקס במבנה הפיזיקלי של הסוללות, להבדיל מאשר בכימיה שלהן, מלהיבה במיוחד משום שהיא תאפשר אימוץ, הטמעה ומסחור מהירים יותר בשוק הקיים. לאורך השנים, סטארטאפים בתחומי הסוללות ליתיום-יון הוכיחו את עצמם כמוצלחים ביותר, הן מבחינה כלכלית ומסחרית והן מבחינת השפעתם החיובית על הסביבה. לכן, ב-BENF אנו מאמינים שסטארטאפים כמו אדיוניקס הם גם אלו שימשיכו להוביל חדשנות פורצת דרך בדורות הבאים".
ד"ר מושיאל ביטון, מנכ"ל ומייסד שותף של אדיוניקס: "ל-BNEF יש היסטוריה מוכחת בזיהוי חברות אשר הופכות לאורך השנים לחברות המצליחות לייצר אימפקט אמיתי על התעשייה ועולם – בדגש כמובן על חברות בתחום הקלינטק. לכן, מעבר לכבוד הטמון בזכיה בפרס, אנו חשים תחושת שליחות לממש את הפוטנציאל הגדול העומד בבסיס הטכנולוגיה שאנו מפתחים. ההכרה של בלומברג בחדשנות ובעבודה הקשה שלנו, לדחוף את גבולות החדשנות בענף הסוללות וכתוצאה מכך להשפיע על עתיד כדור הארץ, היא לא רק הוכחה ליכולתה של Addionics לספק סוללות יעילות יותר בעלות נמוכה יותר, אלא מהווה עבורנו סימן לכך שאנחנו על המסלול הנכון ובעיקר מעודדת אותנו להמשיך בקידום החזון שעימו הקמנו את החברה".