מדעני MIT פיתחו טכניקת פוטוליטוגרפיה חדשנית שתתקן עיוותים ותוכל ליצור שינוי דרמטי עבור יישומים אופטיים וייצור שבבים בכלל
טכנולוגיות התלויות במערכות אופטיות קלות ומדויקות, כמו טלסקופי חלל, מראות רנטגן ולוחות תצוגה, התפתחו באופן משמעותי בעשורים האחרונים, אך ההתקדמות הוגבלה על ידי מכשולים פשוטים לכאורה. לדוגמה, המשטחים של מראות ולוחות עם מיקרו מבנים הדרושים במערכות אופטיות אלה יכולים להתעוות על ידי חומרי ציפוי משטחים, דבר שיוריד את איכות האופטיקה. הדבר נכון במיוחד עבור מערכות אופטיות קלות במיוחד כמו אופטיקת חלל, שבהן שיטות ייצור אופטיות טיפוסיות מתקשות לעמוד בדרישות הצורה המחמירות.
כעת פיתחו חוקרים ב-MIT שיטות חדשות להתגברות על מחסום זה.
במאמר שפורסם בגיליון 20 באפריל 2022 של כתב העת אופטיקה, יאוויי יאו, מדען מחקר והמחבר הראשי של המאמר, מסביר את גישתם החדשה של החוקרים לעיצוב מחדש של לוחות סיליקון דקות באופן שמבטל עיוות ומאפשר לחוקרים לכופף משטחים לצורות המדויקות והמורכבות שהם עשויים להזדקק להן. עיצוב לוח דק משמש בדרך כלל עבור מערכות ברמה גבוהה ומורכבות, כגון מראות או תהליכי שיטוח רקיק במהלך ייצור מוליכים למחצה. חדשנות זו פירושה שייצור עתידי יהיה מדויק יותר, סקלביל וזול יותר. יאו ושאר הצוות צופים כי משטחים דקים ומעוותים אלה יכולים להיות שימושיים ביישומים רחבים יותר, כמו משקפי מציאות רבודה וטלסקופים גדולים יותר שניתן לשלוח לחלל בעלות נמוכה יותר. "שימוש בלחץ כדי לעוות משטחים אופטיים או מוליכים למחצה אינו חדש, אבל על ידי יישום טכנולוגיה ליטוגרפית מודרנית, אנו יכולים להתגבר על רבים מהאתגרים של שיטות קיימות", אומר יאו. עבודת הצוות מתבססת על מחקרו של ברנדון צ'ליפו, כיום פרופסור עוזר באוניברסיטת אריזונה. צ'ליפו Chalifoux עבד עם הצוות במחקרים קודמים כדי לפתח פורמליזם מתמטי לחבר מצבי מתח פני השטח עם עיוותים של לוחות דקים, כחלק מהדוקטורט שלו בהנדסת מכונות.