עוד מכנס SC23: JUPITER, מחשב העל החזק בעולם לביצועי AI, יונע באמצעות 24,000 סופר-שבבים מדגם NVIDIA GH200 Grace Hopper וטכנולוגיית התקשורת המואצת NVIDIA Quantum-2 InfiniBand שפותחה בישראל. וגם – NVIDIA DGX Quantum, מערכת המחשוב ההיברידית המשלבת בין מחשוב קלאסי מבוסס GPU למחשוב קוונטי, תוטמע בפעם הראשונה בעולם במרכז המחשוב הקוונטי הישראלי.
חברת הסטארט-אפ הישראלית בתחום המחשוב הקוונטי, Classiq, הכריזה כי תקים מעבדה למחשוב קוונטי בתחום מדעי החיים והבריאות בשיתוף עם NVIDIA והמרכז הרפואי סוראסקי (בית החולים איכילוב) בתל אביב. היוזמה תוביל פיתוח ויישום של אלגוריתמים ואפליקציות קוונטיים, תוך התמקדות בפוטנציאל המהפכני שלהם בתחומים מדעי החיים והבריאות.
Classiq, שלמעלה מ-400 אוניברסיטאות כבר מבצעות שימוש בגישה הייחודית שלה לכתיבת התוכנה עבור יישומי מחשוב קוונטי, הכריזה היום על הקמתו של מרכז מחקר חדש במרכז הרפואי סוראסקי (בית החולים איכילוב) בתל אביב – בית החולים האוניברסיטאי הגדול בישראל. המרכז, שיוקם בשיתוף עם אנבידיה, יתמוך בהכשרת מומחים וחוקרים בתחומי מדעי החיים והבריאות, לכתוב יישומי קוונטום שבעתיד יוכלו לסייע לרופאים לאבחן מחלות, או יאיצו את תהליכי הפיתוח והגילוי של תרופות חדשות.
באמצעות היכולות של המעבד הגרפי NVIDIA H100 עם ליבות הטנסור, ובזכות יכולת האינטגרציה בין פלטפורמת התכנות הקוונטית NVIDIA CUDA Quantum לבין תשתיות התוכנה של Classiq, המעבדה תציע סביבה חזקה לחדשנות והכשרה בתחום הקוונטי עבור אנשי מקצוע שאינם מומחים בתחום זה.
"ההזדמנויות עבור מחשוב קוונטי ובמיוחד התוכנה שמניעה אותו גדלות במהירות", אמר מנכ"ל ומייסד Classiq, ניר מינרבי. "המעבדה החדשה למחשוב הקוונטי במדעי החיים והבריאות שואפת לגשר על הפער בין תאוריה למעשה בתחום הקוונטי, עם יתרונות ברורים במדעי החיים, הבריאות ועוד".
"למחשוב קוונטי-קלאסי משולב יש פוטנציאל עצום להנעת מהלכים פורצי דרך במדעי החיים והבריאות, אך רבים מהאתגרים למימוש פוטנציאל זה נותרו עדיין ללא מענה", אמר טים קוסטה, מנהל תחום מחשוב מואץ ומחשוב קוונטי באנבידיה. "מעבדת המחשוב הקוונטי למדעי החיים והבריאות של Classiq, המושתתת על פלטפורמת CUDA Quantum של NVIDIA , שואפת לסייע לחוקרים להתמודד עם אתגרים אלו ולהרחיב את גבולות יישום המחשוב הקוונטי לפתרון בעיות בתחום חשוב זה".
"הפעילות הקלינית והתפעולית בבית החולים איכילוב מנוהלת ברובה באמצעות מערכות חכמות ומבוססות-נתונים. אנו גאים בהישגינו אך במקביל מודעים היטב שהכלים הזמינים כיום אינם יעילים דיים לספק פתרונות למורכבות ההולכת וגדלה של מערכותינו", אמר פרופ' רוני גמזו, מנהל המרכז הרפואי תל אביב סוראסקי. "בדיוק מסיבה זו, אנו שמחים להודיע על פתיחת המעבדה הקוונטית הראשונה כאן באיכילוב. ביחד עם Classiq ו-NVIDIA, נשבור את גבולות מדע הנתונים לטובת הרפואה והמטופלים".
בנוסף, חברת Quantum Machines הישראלית הכריזה כי מרכז המחשוב הקוונטי הישראלי, Israel National Quantum Center, יהיה הראשון בעולם לשלב את NVIDIA DGX Quantum, מערכת המחשוב הקוונטי שמשלבת בין סופר-שבבים מסוג NVIDIA Grace Hopper לבין מעבדים קוונטיים (QPUs). המרכז, שימוקם בתל אביב, יבצע שימוש ב-DGX Quantum בדי להניע מחשבי קוונטיים מבית Quantware, ORCA Computing ועוד.
אנבידיה מכריזה על NVIDIA HGX H200, הדור הבא לפלטפורמת מחשוב העל לבינה מלאכותית
בתוך כך, בכנס Suprecomputer 2023 בדנבר, קולורדו, הציגה אנבידיה את פלטפורמת מחשוב העל NVIDIA HGX H200, המבוססת0 על ארכיטקטורת NVIDIA Hopper וכוללת את המעבדים הגרפיים (GPUs) מדגם H200 – הראשונים בעולם לשלב זיכרון מסוג HBM3e.
מחשבי על מבוססי HGX H200 מיועדים להתמודד עם כמויות מידע עצומות עבור עומסי העבודה הנדרשים לבינה מלאכותית יוצרת (Generative AI), מודלי שפה גדולים (LLM) ומחשוב מדעי. NVIDIA H200 מספק עד ל-141 גיגה-בייט של זיכרון בקצב 4.8 טרה-ביט בשנייה, כמעט פי שניים בנפח ופי 2.4 ברוחב הפס, בהשוואה ל-NVIDIA A100.
מערכות HGX H200 ישלבו שמונה או ארבעה מעבדים גרפיים מדגם H200. מחוברות באמצעות טכנולוגיות NVIDIA NVLink ו-NVSwitch לתקשורת מהירה, מערכות אלו יציעו את הביצועים הטובים ביותר במגוון משימות, כולל אימון והסקה של מודלי שפה גדולים (LLM) בגודל של למעלה מ-175 מיליארד פרמטרים.
HGX H200 עם שמונה מעבדים גרפיים מסוג H200, יציעו למעלה מ-32 פטה-פלופס של יכולות למידה עמוקה ב-FP8. מעבדי H200 יהיו זמינים גם בקונפיגורציה של סופר-שבב מדגם NVIDIA GH200 Grace Hopper Superchip, שהוכרזה באוגוסט האחרון.
"כדי ליצור בינה באמצעות אפליקציות מחשוב-על ו-Generative AI, כמויות עצומות של דאטה חייבות לעבור עיבוד בצורה מהירה ויעילה באמצעות זיכרון GPU מהיר", אמר איאן באק, סגן-נשיא למחשוב על ב-NVIDIA. "עם NVIDIA H200, פלטפורמת מחשוב העל קצה-אל-קצה המובילה ביותר בשוק הפכה למהירה מתמיד על מנת לפתור כמה מהאתגרים החשובים ביותר של העולם".
NVIDIA H200 יציעו זינוק משמעותי בביצועים של מערכות מחשוב מואץ. כך למשל, הכפלה של מהירות תהליכי ההיסק (inferencing) במודל השפה Llama 2 הכולל 70 מיליארד פרמטרים, לעומת המהירות של H100. התצורות המגוונות שלהם יאפשרו הטמעה שלהם במערכות שונות – On-Prem, בענן, בענן היברידי ואפילו במחשוב-קצה.
מערכות מבוססות NVIDIA H200 יהיו זמינות החל מהרבעון השני של 2024. שירותי הענן של AWS, Google Cloud, Microsoft Azure ו-Oracle Cloud Infrastructure יהיו בין הראשונים להטמיע ולהציע גישה ל-H200, בנוסף ל-CoreWeave, Lambda ו-Vultr.
סופר-שבבים מסדרת NVIDIA Grace Hopper יניעו את JUPITER, מחשב העל החזק בעולם לבינה מלאכותית
עוד חשפה אנבידיה ב-SC23 כי מחשב העל האירופאי JUPITER – שמשיק קטגוריה חדשה של מחשבי על המיועדים להניע פריצות דרך מדעיות המונעות באמצעות בינה מלאכותית – יבצע שימוש בסופר-שבב מדגם NVIDIA GH200 Grace Hopper Superchip.
JUPITER, שיבנה במכון Forschungszentrum Jülich הגרמני, יאפשר בניית מודלי בינה מלאכותית מורכבים למחקר בתחום האקלים, חקר חומרים, גילוי תרופות, הנדסה תעשייתית ומחשוב קוונטי. הוא יכלול כ-24 אלף סופר-שבבים (Superchip) מסוג NVIDIA GH200 המחוברים באמצעות פלטפורמת התקשורת המואצת NVIDIA Quantum-2 InfiniBand – שפותחה במרכז הפיתוח של אנבידיה בישראל.
JUPITER יהיה מחשב העל החזק בעולם לחישובי בינה מלאכותית, ויציע למעלה מ-90 אקסה-פלופס של ביצועי AI לאימון מודלים, ואקסה-פלופ אחד עבור ביצועי אפליקציות HPC, תוך שמירה על צריכת חשמל של 18.2 מגה-וואט בלבד.
מחשב זה יהיה הראשון בעולם להציג את התצורה החדשה של שבבי אנבידיה מסדרת Grace Hopper, והיא Quad GH200 Grace Hopper Superchip. תצורה זו כוללת 288 ליבות Arm Neoverse המסוגלים להציע 16 פטה-לופס של ביצועי AI, תוך שימוש בעד ל-2.3 טרה-בייט של זיכרון מהיר. ארבע מעבדי GH200 מחוברים באמצעות NVIDIA NVLink.