את שנת 2010 אנחנו רואים כשנה שבה התהפכה המגמה שהיכרנו בשנים קודמות, ותהליכי הצמצומים וההתייעלות התחלפו בתהליכי התרחבות וצמיחה.
אייל סולומון, מנכ,ל אתוסיה |
את שנת 2010 אנחנו רואים כשנה שבה התהפכה המגמה שהיכרנו בשנים קודמות, ותהליכי הצמצומים וההתייעלות התחלפו בתהליכי התרחבות וצמיחה.
החל מהרבעון השני של 2010 ניתן לזהות מגמה הולכת ומתחזקת של עליה בביקוש לעובדים ושל עלייה בשכר המוצע לעובדים. לאורך השנה ערכנו סדרת סקרים מהם עולה כי מרבית החברות עברו בשנה זו ממצב המתנה או התייעלות להיערכות לגיוס עובדים חדשים, במקביל, לקראת סוף השנה אף מסתמנת מגמה חדשה של התמודדות עם בעיה של עזיבה מרצון של עובדים.
מרבית החברות גייסו עובדים חדשים בשנה זו והגידול במספר המשרות החדשות ב 2010 הגיע ל-17% בהשוואה לשנת 2009. החברות בתעשייה העלו את שכר העבודה ב-3.4% בממוצע ודיווחו על צמיחה, שהגיעה בממוצע ל-7.1% במהלך 2010. התופעה המעניינת של סוף שנת 2010 הייתה עליה במספר העוזבים מרצון, והיקף התופעה הזו יותר מהכפיל את עצמו (5.1% בממוצע) לעומת נתוני 2009. על אף שהתופעה הופיעה במספר לא מבוטל של ארגונים, הנתונים מצביעים על שיעורי עזיבה גבוהים יותר בענפי התקשורת והסמיקונדקטור.
לדעתנו, תופעה זו נובעת מהסיבה שלארגונים לקח זמן להתאושש ממשבר 2009 ולאחות את הקרעים, לצד צורך לגדול ולחזור לרווחיות בפרק זמן קצר. במקביל, ההשקעה בשימור העובדים, אשר איבדו אמון בחברה, לא הייתה מספיק מהירה ואינטנסיבית. התאוששות השוק דחפה חלק מהאוכלוסייה לצאת החוצה ולחפש הזדמנויות חדשות.
מה הלאה? מסקר עמדות אחרון שבצענו בדצמבר האחרון, עולה כי במהלך החציון הראשון של שנת 2011 נמשיך לראות גדילה במגמת הביקוש לעובדים. 76% מהחברות בסקר דיווחו כי בכוונתן לגייס עובדים בשיעור של כ-5% ממצבת כוח האדם שלהן. עוד עולה מהסקר כי המקצוע המבוקש ביותר במשק כיום הוא פיתוח התוכנה בתעשיות התקשורת והאינטרנט וצפוי המשך ביקוש ער לעובדים בתחום זה. בתחום השכר מעריכות החברות כי תבצענה עדכוני שכר כלפי מעלה, בסדר גודל של של כ-3% עד 4% בהתאם לסקטור ולסוגי התפקידים, כשהעלייה הגבוהה ביותר צפויה להשתקף בתפקידי התוכנה. נראה כי בחציון הקרוב לא נראה גלי פיטורים גדולים, אלא פיטורים במסגרת תחלופת עובדים והיערכות שונה. להערכתנו, פרק הזמן לאיוש תפקיד קריטי בארגון, ימשיך לעמוד על חמישה שבועות בממוצע.
הטבלה הבאה מסכמת את הנתונים הקיימים ביחידת המחקר שלנו.
ניתן ללמוד ממנה על מגמות הגיוס, העזיבה, זמני האיוש, מגמות בשכר במהלך השנים האחרונות ותחזית לכל האמור בחציון הראשון של 2011.
{loadposition content-related} |