כך ממליצה יעל מן שחר, חוקרת ומרצה בתחום השפעות הטכנולוגיה על האדם במפגש מועדון השבבים הישראלי שהתקיים השבוע
יעל מן שחר, חוקרת ומרצה בתחום השפעת הטכנולוגיה על האדם, במפגש מועדון השבבים הישראלי, מרץ 2017. צילום: שמואל אוסטר |
"תנו למוח שלכם קצת מנוחה מההתעסקות עם הנייד, זה יאפשר לו להתפנות ליצירתיות." כך ממליצה יעל מן שחר, חוקרת ומרצה בתחום השפעות הטכנולוגיה על האדם במפגש מועדון השבבים הישראלי שהתקיים השבוע, ואשר עסק במהפיכת המובייל.
לדבריה, גם בישראל וגם בארה"ב נפוצה התופעה של אנשים המוציאים טלפון בזמן לווייה ומתחילים לסמס, גם בהצגה בתיאטרון הבימה נצפו 15% צופים במסך הטלפון הנייד ולא בהצגה. "אני חוקרת את השפעות הטכנולוגיה על האדם, במיוחד על המוח ובודקת כיצד טלפונים חכמים, טבלטים ומחשבים משנים את ההתנהגות. אני נאלצת לעשות זאת בכוחות עצמי משום שאין אף אוניברסיטה החוקרת את התחום."
"השאלה היא האם לאדם יש שליטה על הטכנולוגיה או האם הטכנולוגיה שולטת באדם." אומרת מן שחר. כשערכו לאנשים בעבר בדיקות Fmri כשלא היתה להם אפשרות להשתמש במכשיר הנייד, כל המוח שלהם הואר, בעיקר ראינו פעילות חשמלית באיזור של הזכרון ובאיזור האחראי לחשיבה הקוגניטיבית. לאנשים היה קל יותר לפתור חידות.
באונה הקדמית במוח, ליד המצח נמצא האיזור הפועל בעיקר בזמן מת ואחראי על קבלת החלטות יצירתיות ודמיון. כשאנשים נחשפים למסכים, המוח כולו עובד. גם האיזור של קבלת החלטות מואר אבל האור שלו הולך לאיבוד, כמו לראות כוכב מנייר זוהר מודבק על התקרה, רואים אותו כשהחדר מואר, אבל הוא זוהר במיוחד בחושך .
צעד שני – מוטיבציה, מה יגרום לאנשים לעזוב את הנייד בזמן לוויה, הצגה או סתם ארוחה. – פשוט להשתמש פחות באפליקציות. כיום, יושבים אנשים בעמק הסיליקון ומחפשים דרכים למשוך את תשומת הלב של משתמש הטלפון. כאשר עיצבו את האפליקציה של ווטסאפ, הם קראו למיטב המוחות בעולם – נוירולוגים, פיזיולוגים פסיכולוגים, כדי לדאוג שאנשים לא יעמדו בפיתוי. וכך למשל נותנים למשתמש לבחור את צלצול ההתראה, גוזרים את קצות האייקון ומוסיפים עיגול אדום עם מספר ההתראות שלא ניתן להתעלם ממנו. לכל הודעה יש בין 5-7 עדויות לקבלתה, בצלצולים או בתאורה. אל תתפתו להשתמש בכל אלה. הפעילו את האפשרות לבטל את ההתראות.
צעד שלישי הוא לדאוג לכבות את האור הכחול. האור היוצא מהמסך מורכב מהרבה צבעים, אחד מהם הוא אור בצבע כחול בתדר קצר מאוד. אור זה פוגע בהפרשה של ההורמון מלטונין. הורמון זה מופרש בסביבות השעה תשע בערב, מאפשר לנו להיכנס למצב של הרדמות ושומר על שינה רצופה. אצל ילדים השפעתו עצומה ולכן גם מניעתו משבשת להם את השינה. הפתרון הוא להוריד אפליקציות כדוגמת Twilight המבטלת את הקרנת האור הכחול בשעות המבוקשות, למשל תשע בערב עד שש בבוקר. "אצלי האור הכחול תמיד כבוי, וזה לא מפריע לי לצפות במסך"
מן שחר המליצה למשתתפי המפגש – בכירים בחברות שבבים, לעשות מדי פעם הפסקת מנוחה למוח, כי אז מגיעות ההחלטות הטובות ביותר.
{loadposition content-related} |