הרזולוציה של צילומי הלוויין מגובה של 500 קילומטרים תהיה נמוכה מ-70 סנטימטרים. תהליך ההכנה לשיגור מתבצע מקרון יעודי השולט על משגר הלוויינים ומעדכן באמצעות תקשורת את מרכז השליטה בו יושבים המומחים המנתחים את הנתונים המתקבלים מהמשגר ומאשרים את ביצוע השיגור
.
הלוויין אופק 9. צילום: התעשייה האווירית |
שראל שיגרה אמש בהצלחה את לווין הביון אופק 9 הערב (22 ביוני) מעט לאחר השעה 22:00 מבסיס חיל האוויר בפלמחים. השיגור בוצע על גבי משגר משופר מדגם שביט. משקל הלוויין – כ-300 קילוגרם נמוך מזה של לווייני צילום ממוצעים משום שיש צורך להתפשר על משקל כאשר מבקשים לשגר מישראל, בשל הצורך לשגר בכיוון ההפוך לתנועת כדור הארץ – ממזרח למערב במקום ממערב למזרח כפי שעושות מעצמות החלל.
משגר הלווינים שביט:
השימוש הגובר בלוויינים קטנים למטרות חישה מרחוק, תצפית ותקשורת, היוו תמריץ למדינת ישראל לפתח יכולת שיגור לוויינים באמצעות תעשיה אווירית – מפעל מלמ.
משגר הלוויינים שביט מיועד לשיגור והצבת לווינים בחלל במסלולים נמוכים (מסלולים שגובהם בין 200 ל- 500 ק"מ מעל פני כדור הארץ).
משגר הלוויינים שביט הינו משגר תלת שלבי, המשתמש במנועים רקטיים מוצקים תוצרת תע"ש ורפא"ל. המשגר מתנשא לגובה של כ- 20 מטרים ומשקלו כ- 30 טון.
משגר שביט נמצא בשימוש משנת 1988 עת הוצב בחלל לוויין האופק הראשון. מאז שופר המשגר ונוספו יכולות לשיגור לוויינים מתקדמים. משגר שביט שיגר בהצלחה את הלווין אופק 7 ב- 11 ביוני 2009.
בשל המיקום הגיאוגרפי של מדינת ישראל באגן המזרחי של הים התיכון, שיגור הלוויינים מתבצע לכיוון מערב.
השיגור מערבה, כנגד כיוון סיבוב כדור הארץ, מתבצע על חשבון המשקל המרבי של הלוויין שניתן להציב בחלל אולם היעילות הגבוהה של המשגר והשילוב המתואם שלו עם הלווין מפצה על כך.
שיגור הלוויין אופק 9 לכיוון הים התיכון.צילום: התעשייה האווירית
אופק 9
לוויין אופק 9 הינו לוויין תצפית מסדרת אופק. הלוויין מיוצר במפעל מבת חלל של התע"א הקבלן הראשי של כל תוכניות החלל של מדינת ישראל.
הלוויין יצטרף ללוויין אופק 5 ששוגר בשנת 2002 ואופק 7 ששוגר בשנת 2007. שיגור אופק 9 מעבה את מערך הלווינים של ישראל. סה"כ יופעלו 3 לווייני אופק במסלול 5, 7 ו- 9. הלוויין ישוגר למסלול מעבר אליפטי של 620X307 ק"מ ממנו יעבור באופן עצמאי למסלולו הסופי.
נתוני הלוויין העיקריים:
- משקל: כ- 300 ק"ג
- גובה: 2.3 מטר
- רוחב במצב כנפיים פרושות: 3.6 מטר
- קוטר במצב כנפיים סגורות: 1.2 מטר
- אורך חיים: מעל 4 שנים
- ביצועים ונתונים: אופק 9
- תכונה ערך
- רזולוציה @ 500 ק"מ טובה מ- 70 ס"מ
- רוחב פס סריקה כ- 7 ק"מ
- דיוק איכון אובייקטים בתמונה (ללא נקודות בקרה) 20 מטר
סדר פעולות תפעול הלוויין אופק 9 לאחר שחרורו מהמשגר. איור: התעשייה האווירית
תהליך ההכנה לשיגור מתבצע מקרון יעודי השולט על משגר הלוויינים ומעדכן באמצעות תקשורת את מרכז השליטה בו יושבים המומחים המנתחים את הנתונים המתקבלים מהמשגר ומאשרים את ביצוע השיגור.
מעט אחרי תום פעולת המנוע של שני השלבים הראשונים, יצא המשגר מהאטמוספרה העוטפת את כדור הארץ אל החלל החיצון. השלב השלישי של המשגר ימשיך בשיוט לא ממונע, בו יוסר החיפוי המגן על הלוויין, והלוויין יחשף לראשונה לתנאי החלל. במהלך המשך השיוט המשגר יסוחרר לייצוב ותא המכשירים הראשי יופרד ממנו על מנת להאיץ למסלול הסופי רק את ההכרחי. בגובה של 250 ק"מ מעל פני כדור הארץ יוצת מנוע השלב השלישי אשר יקנה למשגר את המהירות הנדרשת ויציב את הלוויין במסלול המתוכנן. בשלב זה יופרד הלווין מהמשגר ויחל את תפקודו העצמאי בחלל.