הרכישה של NXP על ידי קוואלקום תמורת 39 מיליארד דולר, שצפויה להיסגר בסוף השנה הזאת, עשויה להיתקל במכשולים בלתי צפויים משני כיוונים מנוגדים. כך עולה מדוח של קפיטול פורום שהתפרסם לאחרונה.
הרכישה של NXP על ידי קוואלקום תמורת 39 מיליארד דולר, שצפויה להיסגר בסוף השנה הזאת, עשויה להיתקל במכשולים בלתי צפויים משני כיוונים מנוגדים. כך עולה מדוח של קפיטול פורום שהתפרסם לאחרונה.
הדוח צופה בעיות — אולי מכשול כפול — לעסקה שתלויה ועומדת. הראשון – משרד המסחר של סין (מופקום), שמונע יותר ויותר על ידי מדיניות תעשייתית, יכול לשים את עסקת קוואלקום-NXP על הכוונת בכך שידרוש מכירות נכסים מהותיות כתנאי לאישור. השני – ועדת ההשקעות הזרות בארצות הברית (CFIUS) יכולה להתנגד לוויתורים שקוואלקום ו/או NXP עשויות להציע למופקום — בנימוק שהן מוכרות טכנולוגיות רגישות לסין.
בראיון ל-EE Times, עורכת הדין אשלי צ'אנג, מחברת הדוח של קפיטול פורום, אמרה שבדוח שלה אין מסקנה שמופקום יחסל את העסקה. אבל מופקום יכול לחבל בה על ידי התארכות בדיקת המיזוג, הזהירה.
כמה מומחים לשבבים ומומחים לסין הביעו חשש שאי הוודאות הגדלה של העסקה נגרמת לא רק על ידי סין, אלא גם על ידי המימשל האמריקני החדש, שנראה שהמדיניות שלו משתנה במהירות לדיפלומטיית סחר כוחנית.
דיטר ארנסט, חבר בכיר במרכז מזרח- מערב, מודאג ש"הניואנס הכלכלי" יאבד במימשל של טראמפ. הוא אמר ל-EE Times: "אנחנו יכולים לחזות ולחוות דעה כמה שנרצה לגבי מה יכול לקרות בעסקה הזאת ובתעשייה הזאת, אבל עם המימשל הזה, נראה יותר ויותר שהכל יהיה עניין של כוחנות".
השאלה היא האם מופקום בסין חיסל אי פעם עסקת מיזוג ורכישה? ההיסטוריה של בדיקות ההגבלים העסקיים של מופקום לא מראה שום עסקה (שקשורה לתעשיית האלקטרוניקה) שנדחתה לחלוטין. "אין אף אחת", אמר ארנסט. "מבין גופי המימשל בסין, מופקום היה עד לאחרונה הכי פתוח לשילוב בינלאומי".
אבל כפי שציינה צ'אנג, לפי החוק נגד מונופולים של סין, מופקום כפוף למועצת המדינה של סין. שלא כמו משרד המשפטים או נציבות הסחר ההוגן בארצות הברית, שבדיקות ההגבלים העסקיים שלהם "היו ברובן חופשיות מהשפעה פוליטית", מופקום חייב להתאים את ההחלטות שלו ליעדים היותר רחבים של סין בכל זמן נתון, ציינה צ'אנג.
היעד היותר רחב כיום הוא השאיפה של סין לבנות תעשיית שבבים מקומית. לאור המשימה הזאת, והיות שמספר עסקאות גדולות של מיזוגים ורכישות בתחום השבבים בחודשים האחרונים לא הסתיימו כפי שסין רצתה, זאת לא תהיה הפתעה אם מופקום ישים את עסקת קוואלקום-NXP על הכוונת במאמץ להשיג את מה שסין רוצה. המיזוג של קוואלקום עם NXP מהווה "הזדמנות פז" עבור ממשלת סין לעשות שריר במשא ומתן קשוח, במטרה לתלוש עסקים או קניין רוחני מסוימים מקוואלקום או XNP, הם אומרים.
{loadposition content-related} |