הסיבות האמיתיות לביקורו של טים קוק בישראל
בשבועות האחרונים סערה תעשיית ההייטק המקומית לרגל ביקורו הצפוי של טים קוק מנכ"ל אפל בישראל. לכאורה הוא הגיע לישראל לחנוך את משרדיה החדשים של אפל אך הסיבות האמיתיות לבואו קשורות יותר לנסיבות שהביאו לכאן את חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם כבר לפני כמה עשורים.
הסיבות האמיתיות לביקורו של טים קוק בישראל
בשבועות האחרונים סערה תעשיית ההייטק המקומית לרגל ביקורו הצפוי של טים קוק מנכ"ל אפל בישראל. לכאורה הוא הגיע לישראל לחנוך את משרדיה החדשים של אפל אך הסיבות האמיתיות לבואו קשורות יותר לנסיבות שהביאו לכאן את חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם כבר לפני כמה עשורים.
כשיבמ היתה חברת המחשבים הגדולה בעולם היא הבינה שישראל היא מקום חשוב להקים בו מרכז פיתוח וכבר בשנת 1972 תקעה יתד פיתוחי בחיפה. אינטל, מובילת תחום השבבים העולמית ,החלה את פעילות הפיתוח שלה בישראל בחיפה בשנת 1974 ומוטורולה שהובילה את תחום התקשורת החלה לפעול בישראל כבר בשנת 1964.
ב-2015 חברת הטכנולוגיה הגדולה בעולם היא אפל ולפני שלוש שנים "גילתה" את ישראל והחלה להקים כאן מרכזי פיתוח בהם עובדים מאות מהנדסים ישראלים המסייעים לאפל לפתח את דור המוצרים החדשנים הבא שלהם. כנראה שלא נטעה אם נאמר שזו לא היתה אפל שגילתה את ישראל אלא דווקא מנהלה החדש יחסית – טים קוק. אולי זה לגמרי מקרי אך סטיב ג'ובס, המייסד והמנהל האגדי של אפל נפטר באוקטובר 2011 וחודשיים בלבד מאוחר יותר פתחה אפל את מרכז הפיתוח הראשון שלה בישראל. קוק שכבר שימש כמנהל עסקים ראשי של אפל עוד לפני פטירתו של ג'ובס (וסומן על ידו כיורשו), הבין את הפוטנציאל הגלום בכח הפיתוח הישראלי ובמסגרת השינויים שהוביל בחברה הוביל אותה גם לישראל בעזרתו של מנהלו הישראלי ג'וני סרוג'י שהצטרף לאפל כבר בשנת 2008.
כיום לאחר קצת יותר מ- 3 שנים יש לאפל ארבעה מרכזי פיתוח ומעל 700 עובדים ישירים בישראל. גידול מהיר ומרשים לכל הדעות! גם העובדה שקוק הטריח עצמו להגיע לכאן אינה דבר של מה בכך ומצביעה ללא ספק על החשיבות של כח הפיתוח הישראלי לעתידה של אפל . וכאן המקום להבהיר מדוע באמת הגיע קוק לישראל?
העילה הרשמית לביקורו היתה כמובן פתיחת משרדי החברה החדשים בהרצליה אך בל נשלה את עצמנו. מבלי לפגע בכבודו של אף אחד, קוק לא הגיע לישראל כדי לפגוש את הנשיא המכהן ריבלין או את הנשיא הקודם פרס. היו לקוק שתי מטרות אחרות ומאד ברורות.
שמירה על כח האדם המקצועי של חברתו- בתוך זמן קצר הפכה ישראל למרכז הפיתוח השני בגודלו של אפל בעולם והמהנדסים הישראלים מהווים כיום מרכיב קריטי ביכולותיה הטכנולוגיות של חברת הטכנולוגיה המתקדמת בעולם. קוק הרגיש צורך ורצון להתייצב מול אותם עובדים ולומר להם במפגש פנים אל פנים כמה הם חשובים לו ולחברה שבראשה הוא עומד. היה לו חשוב להבהיר להם כיצד הוא והנהלתו מתייחסים לישראל ולפעילות הפיתוחית של אפל והוא אכן עשה זאת בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים.
עידוד מהנדסים נוספים להצטרף לאפל – כיום כאשר יש בישראל קרוב ל-300 מרכזי פיתוח של חברות רב לאומיות נוצר מחסור במהנדסים טובים והחברות מתחרות בינן לבין עצמן על איתור וגיוס מהנדסים איכותים. כדי לעודד את המהנדסים המוכשרים להצטרף לשורותיהן מוכנות החברות להציע למועמדים המוכשרים הצעות תעסוקה מפתות, ותנאים נלווים רבים אך אין כמו פגישה עם מנכל החברה העולמית והצהרותיו האוהדות כדי לזרוע בליבותיהם של המהנדסים הישראלים את התחושה כי הם חשובים לו באמת.
למרות שאפל ידועה כחברה סודית שאינה משתפת פעולה עם התקשורת דווקא בביקורו של קוק בישראל הוא הקפיד לשתף פעולה ולהיות פתוח וגלוי ככל יכולתו. בפגישותיו עם ריבלין ופרס חזר על המסרים לפיהם ישראל ואפל הפכו להיות קרובות מאד ואפל רואה זאת רק כהתחלה של הדברים שניתן לעשות ביחד.
לאחר המפגש במשרדי אפל החדשים הגדיל קוק לעשות כאשר הסכים לשחרר קטע מפגישותיו עם עובדי החברה. לגמרי לא במקרה הקטע ששוחרר הוא הקטע בו אומר קוק: "אפל נמצאת בישראל בגלל כישורי ההנדסה המדהימים ובזכות המהנדסים המבריקים הנמצאים כאן". "אתם, (פונה אליהם קוק ישירות ואומר) "חשובים בצורה מדהימה לכל פיתוח שאנו עושים ולכל מוצר שאנחנו מייצרים".
בדבריו המרגשים בפני עובדי החברה לא השאיר קוק מקום לספק כיצד הוא רואה את עובדיו בישראל ואנו רק יכולים לקוות כי מגמה זו תימשך באפל כמו גם בחברות הרב לאומיות האחרות המובילות את העולם לדור החדשנות הטכנולוגית הבא.