הנדל ג'ונס, מייסד ומנכ"ל International Business Strategies, Inc., הזהיר: "אם ארה"ב וסין לא ימצאו דרך להפחית את המתיחות הנוכחית בסחר, אנחנו צופים ששוק השבבים הגלובלי יקטן ב-18 אחוז ב-2019 — בערך 100 מיליארד דולר — בהשוואה ל-2018".
סין. איור: pixabay.com |
בשבוע שעבר באירוע שנערך על ידי CEA-Leti בגרנובל, צרפת, הנדל ג'ונס, מייסד ומנכ"ל International Business Strategies, הזהיר את הקהל: "אם ארה"ב וסין לא ימצאו דרך להפחית את המתיחות הנוכחית בסחר, אנחנו צופים ששוק השבבים הגלובלי יקטן ב-18 אחוז ב-2019 — בערך 100 מיליארד דולר — בהשוואה ל-2018".
שוק השבבים הגלובלי לפי מוצרים (מקור: IBS)
אחרי שמה שמכונה "הפוגה" הוכרזה על ידי הנשיא טראמפ, ג'ונס אמר ל-EE Times: "הנתונים (לעיל) ששיתפתי בגרנובל מבוססים על מכסים של 300 מיליארד דולר, שנדחו [עכשיו]". ג'ונס ציין שב-IBS מכינים את הטבלה מחדש ואמר שהוא מעריך שהקיטון [של שוק השבבים הגלובלי] יהיה קרוב יותר ל-80 מיליארד דולר, לא 100 מיליארד דולר. "זה עדיין קיטון גדול", הוסיף. "רוב הקיטון מקורו בירידות ב-DRAM ו-NAND".
"הפסקת האש האחרונה במלחמת הסחר בין הכלכלות הגדולות ביותר בעולם עשויה למנוע בקושי אסון מיידי. אבל האם החזרה לשולחן הדיונים — רף נמוך — מספיקה כדי לסלק את החששות של הקהילה העסקית לגבי אי הוודאות בין שתי המדינות? בכירים בתעשיית השבבים התלוננו לעיתים קרובות ש"אי הוודאות הזאת — לא לדעת מה הדבר הבא שטראמפ יעשה" — היא שהורגת את העסק שלהם".
ובנוסף, עדיין לא ברור איך זה יוביל בסופו של דבר לפתרון כלשהו של העימות בין שתי המדינות.
החששות של ארצות הברית לגבי סין נעים מעניינים של גניבת קניין רוחני והמדיניות התעשייתית של סין ועד לקשרים הקרובים של וואווי עם בייג'ינג וסכנות פוטנציאליות לביטחון הלאומי שמציב ציוד תשתיות התקשורת G5 מהדור הבא של וואווי. סין, מצידה, מבקשת מארה"ב להתייחס באופן הוגן לחברות סיניות ולהפגין כבוד הדדי.
נראה שהנשיא האמריקני, שלהוט להשתמש בוואווי כקלף מיקוח להשגת יתרון בטווח הקצר, מוותר לגבי החשש המקורי של המימשל שלו לגבי הביטחון הלאומי וגניבת קניין רוחני.
ג'ונס ציין שהסנאטור מרקו רוביו מנסה להדק את ההגבלות על הספקת מוצרים לוואווי ויש לו תמיכה בסנאט וגם בקונגרס. האמת היא, אמר ג'ונס, ששום דבר לא קשיח וכל דבר נתון למשא ומתן.
"העמדה של IBS היא שסין ו-וואווי ייפגעו בשנתיים שלוש הקרובות, אבל בטווח הארוך יותר סין תהיה חזקה יותר", ציין ג'ונס.
העתיד של G5
דבר אחד ברור. כפי שציין ג'ונס מ-IBS, במרוץ לטכנולוגיית ה-G5 וואווי כבר זכתה בסין (עם אריקסון במקום השני ונוקיה בשלישי בהפרש גדול). המתיחות כעת בין ארצות הברית וסין לא עוזרת לארה"ב להתניע את ה-G5 אצלה בבית וגם לא להוביל במרוץ ה-G5 הגלובלי.
כשהתבקש להציג הוכחה שסין זכתה בשוק ה-G5 שעדיין מתפתח, ג'ונס אמר לנו שוואווי כבר מכרה 50,000 יחידות של ציוד לתחנות בסיס G5 לכל חברות התקשורת המובילות בסין ולחברות שידור. התקנות מוקדמות של ציוד תקשורת G5 בשטח עוזרות לוואווי לקבל תובנות עומק ולהפיק לקחים מהר, אמר ל-EE Times.
קרוב לוודאי ששוק ה-G5 הגלובלי יתפצל לשניים — כשסין תשכלל, תקדם ותיצור תקני G5 משל עצמה, צופה ג'ונס. וארצות הברית? "ייתכן שנצטרך לתת רישיונות לקניין רוחני ב-G5 מסין".
עם התחדשות שיחות הסחר, סין מקדמת את ה-G5
עבור תעשיית השבבים הגלובלית, ההפוגה שנחשפה זה עתה ב"מלחמת הסחר" בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג היא חדשות טובות, אבל ממש לא הסוף במלודרמה כלכלית עם תסריט גרוע שממשיכה להביא לתוצאות הרות-אסון לשוק השבבים האמריקני.
טראמפ ושי הסכימו בשבת לחדש את שיחות הסחר שקרסו במאי, וזה ניצחון שקט לסין ושאיפות ה-G5 שלה. הוויתורים שהציע הנשיא טראמפ כוללים אי הטלת מכסים חדשים והקלה במגבלות על הסחר עם וואווי, בתמורה לכך שסין תבצע רכישות חדשות שלא פורטו של תוצרת חקלאית אמריקנית.
התוצאה של המשא ומתן בין טראמפ ושי באוסקה היא לא בדיוק פריצת דרך גדולה. אומרים שבגדול היא עולה בקנה אחד עם ציפיות השוק לפני הפיסגה. אבל סילוק הסכנה המיידית של מכסים גבוהים בהרבה ייצור כנראה עלייה של הקלה בשווקים הפיננסיים. [נכון לאמצע יום שני, רוב הבורסות והמדדים האמריקנים עלו בלא יותר מאחוז אחד — העורך].
משרד המסחר האמריקני, לדברי טראמפ, "יבדוק בימים הקרובים האם להוציא את וואווי מרשימת הגופים". רשימת הגופים היא למעשה החרמת ענקית ציוד התקשורת הסינית – נאסר על חברות אמריקניות למכור חלקים ורכיבים לוואווי ללא אישור של ממשלת ארה"ב. גם כמה ספקים בינ"ל חשובים הסכימו להפסיק את המכירות לוואווי.
לפני שבועיים ברודקום הפתיעה את התעשייה בגילוי שהמתיחות בסחר בין ארה"ב וסין והאיסור לעשות עסקים עם וואווי יפחיתו 2 מיליארד דולר מהמכירות של החברה השנה.
{loadposition content-related} |